logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odetkać dysze spryskiwaczy po wlaniu płynu do mycia naczyń?

roofi15 10 Paź 2009 21:17 13855 12
REKLAMA
  • #1 7112966
    roofi15
    Poziom 1  
    Wlałem dość dużo płynu do mycia naczyń do spryskiwaczy i niestety zatkały mi się dysze w ogóle nic nie leci, bo pewnie zrobiła się piana:( Nie wiem co teraz zrobić dolałem wody ale to nic nie dało. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7113014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7113042
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Motronic napisał:
    Nie dawać płynu do mycia naczyn, pieni się na szybie.

i idą ładne bańki mydlane
  • #4 7113044
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3914
    Pomijając komiczność sytuacji, to i tak mnie zastanawia jak mogły się zatkać z powodu Ludwika, może zbieg okoliczności

Całkowicie nic nie leci?
  • REKLAMA
  • #5 7113070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7113082
    ancus
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Płyn do naczyń jest za gęsty i przez dysze nie ma prawa się przecisnąć...jak masz możliwość wyjęcia rurek od pompki albo rozpięcia pomiędzy dyszami to wtedy zw zbiorniczka wypompujesz płyn a z rurek trzeba przepchać najlepiej pompką albo sprężarką od końca czyli tez musisz odpiąć wężyk od końcowej dyszy i pchać tak jakby z powrotem

Dodano po 1 [minuty]:

Albo dolej do płynu octu to rozcieńczy płyn:)
  • #7 7113093
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7113095
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Jednak podstawa to nie uzywac kranowy do spryskiwaczy. Zalezy oczywiscie z jakiegoujecia kto ma wode, ale np moja straszne osady/kamien zostawia.
    Bardziej poszukiwalbym przyczyny wlasnie w tym, niz w plynie do mycia naczyn.
    Swoja droga plyn do mycia naczyn jest niedobry do spryskiwaczy. Pieni sie za bardzo i pozostawia zbyt gruba warstwe. Jeszcze dlugo po uzyciu spryskiwacza moze sie smuzyc na szybie.
  • #9 7113100
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3914
    Kiedyś wlałem troszkę do zmywarki......ale była jazda....ale żonka nie chciała w kuchni walczyć ze mną

Niestety musiałem posprzątać
  • #10 7113109
    ancus
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    ale to tego nie pozostawić z tym octem tylko chodzi o to żeby przepchać dysze i wtedy wypiąć od pompki przewód i samo ze zbiorniczka płyn wypompuje do dna i nowy wlać i będzie ok
  • REKLAMA
  • #11 7113112
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7113735
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Nie wiem jak wy ale ja przewaznie plyn do spryskiwaczy robilem sam. Wody z kranu prawie pod korek i troche plynu do mycia naczyn. Jakos nic sie nie pienilo na szybie. W zimie dochodzilo jeszcze do tego pol buteliki denaturatu. Fakt ze smierdzialo strasznie ale na takim plynie mialem ponad 4 browary w kieszen ;]
  • #13 7422563
    zapamietasz
    Poziom 2  
    witam
    ja mam trochę zanieczyszczonego spirytusu i też myślałem, aby wykorzystać go do spryskiwaczy a parę groszy zostało na lepsze trunki :) . Podpowie ktoś jaka powinna być receptura? Ile procent po rozcieńczeniu aby wytrzymało -22C? I ile tego ludwika a może jakiś inny detergent?

a jakby ktoś szukał receptur do poważnej produkcji, to polecam ten wątek:
    [http://www.biznesforum.pl/produkcja-plynu-do-spryskiwaczy-vt5409-60.html]

Podsumowanie tematu

✨ Wlać do spryskiwaczy płyn do mycia naczyń spowodowało zatkanie dysz przez pianę i gęstą konsystencję płynu, co uniemożliwia prawidłowe rozpylanie. Zaleca się mechaniczne przepchanie dysz cienkim drutem lub przepłukanie rurek od pompki, najlepiej pompką lub sprężarką, kierując przepływ wstecz, czyli od dyszy do zbiorniczka. Rozcieńczenie płynu octem może pomóc rozrzedzić gęstą substancję, jednak należy uważać na ewentualne negatywne skutki dla uszczelek szyb. Po przepchaniu dysz należy wypompować zanieczyszczony płyn ze zbiornika i napełnić go nowym, odpowiednim płynem do spryskiwaczy. Płyn do mycia naczyń nie jest zalecany do spryskiwaczy ze względu na nadmierne pienienie i pozostawianie smug na szybie. Warto również unikać wody kranowej ze względu na osady i kamień, które mogą dodatkowo zatykać dysze. W dyskusji pojawiła się także sugestia samodzielnego przygotowania płynu do spryskiwaczy z wody, płynu do naczyń i denaturatu, jednak z zachowaniem ostrożności co do pienienia i zapachu.
REKLAMA