logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrojenie Unitra-Diora Amator DSS-101: wymiana wzmacniacza czy kondensatorów?

glowawojtas 11 Paź 2009 19:17 2806 4
REKLAMA
  • #1 7116508
    glowawojtas
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, czy aby przestroić odbiornik Unitra-diora amator stereo DSS-101 należy wymienić wzmacniacz mocy OR (tak jak to było opisane w jednym z wątków na forum elektrody) czy może można rozciągnąć zakres odbieranych fal UKF-u na współczesny system zmieniając wartości konkretnych kondensatorów i rezystorów.

Z radiotechniki nie jestem ekspertem i chcę się dowiedzieć czy takie przestrajanie można spokojnie wykonać samemu mając jakieś pojęcie o elektronice czy też lepiej oddać do serwisu RTV.

Z góry dziękuję za jakieś sugestie. Ten odbiornik bardzo mi się spodobał i chciałbym go wykorzystać jako radio oraz podpiąć go jako zestaw kolumnowy do komputera.

P.S. Domyślam się, że nie było by to łatwe, ale czy można by zamienić jedno z odbieranych pasm na 150-155MHz :D ?
  • REKLAMA
  • #2 7116602
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Witam.Można przestroić regulując (ew. wymieniając kondensatory w obwodach strojeniowych i może ci się to udać ) ale idealne dostrojenie bez specjalistycznego sprzętu jest raczej niemożliwe. Drugim sposobem jest zakup specjalnego układziku (koszt ok. 10 zł ) do przestrojenia na zakres 90 - 108 Mhz jak dobrze poszukasz to znajdziesz w necie jak go włączyć. ale ogólnie jeśli jesteś początkujący - jest to średnio trudne. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7116617
    glowawojtas
    Poziom 12  
    Regulując co? (te wszystkie śrubeczki przy poszczególnych rezystorach, kondensatorach itp ? )

A co do drugiego sposobu, czy możesz mi powiedzieć konkretniej o jaki układzik chodzi?

P.S. Może ktoś miał już podobne doświadczenia i może coś doradzić dla obu sposobów (np wypróbowane wartości kondensatorów)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7117348
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    Chodzi o kondensatory tylko w głowicy UKF( tylko od nich zależy częstotliwość odbieranego sygnału). Sama regulacja tymi kondensatorami też może być niewystarczająca , być moze trzeba będzie rozsunąć lub ścisnąć niektóre cewki w głowicy w celu ich dostrojenia.. Co do drugiego sposobu to zapytaj o płytkę do przestrojenia odbiornika radiowego na zakres 90 - 108 Mhz napewno poradzą ci jaką. Pozdrowienia.
  • #5 7128805
    glowawojtas
    Poziom 12  
    Znalazłem na internecie prosty sposób przestrojenia w wersjach dla różnych typów głowic. Wystarczy wyciąć niektóre kondensatory, jeden wymienić a później stroić stacje za pomocą nastawnej cewki oraz kondensatora. Postaram się niczego nie zepsuć i przywrócić amatorka do życia :D:D

A taka druga sprawa: Potrzeba będzie wymienić 1 żarówkę od skali, drugą od wskaźnika i trzecią od podświetlenia wskaźnika dostrojenia. Są to dość nietypowe żarówki: 6,3V/0,2A, 6,3V/025A oraz 6V/0,1A (bez gwintu). Myślicie, że można w sklepie dostać takie nietypowe żarówki ?
REKLAMA