logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dźwięk z karty SB LIVE 6800 buczy podczas grania w radiu internetowym?

Poland3 12 Paź 2009 19:58 3318 32
REKLAMA
  • #1 7120281
    Poland3
    Poziom 10  
    Więc mam karte dzwiękową SB LIVE 6800 ( ale to chyba sterownik) modelu nie znam.
    W każdym razie miałem na płycie głównej zintegrowaną dzwiękową ale kupiłem sobie normalną :) i jest problem ponieważ gram w radiu internetowym w jakości 96 KBPS i nie raz gra dobrze a nie raz dzwięk buczy tak jakby jakieś sprzężenie było i nie moge grać dalej musze sie rozłączać...

Problem sie również pojawia rano jak włacze kompa i gram rano to juz tez buczy...

Proszę o pomoc albo o wskazówki dotyczce tego problemu

Przepraszam jeżeli post umieściłem nie tam gdzie trzeba.
  • REKLAMA
  • #2 7120327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7120426
    Poland3
    Poziom 10  
    Kable wszystko są ok.Karte mam podłączoną pod wejście PCI.Następnie podłączam do nich słuchawki i mikrofon i już nic więcej.Nieraz pomagało jak wyłączałem zapore internetową ale teraz ciągel jest wyłączona a problem występuje nadal.Juz naprawde niewiem co to moze być...
  • #4 7120603
    Daror
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam !
    Sprawdź, czy to przypadkiem nie jest wina mikrofonu lub styku: mini jack wtyk - gniazdo.
    Wystarczy prosty test:
    we właściwościach audio wycisz zupełnie mikrofon (mute) i jeśli buczenie zniknie, to winowajcą jest sprzęgający się mikrofon.
  • #5 7120821
    Poland3
    Poziom 10  
    Mikrofon raczej nie bo już tak robiłem pozatym mikrofon jest nowy firmy YAMAHY...
  • #6 7120920
    Daror
    Poziom 12  
    Spróbuj jeszcze zjechać trochę z wysterowaniem mikrofonu.
    I, żeby całkowicie wyeliminować mikrofon, wejdź w opcję "Zaawansowane" przy mikrofonie i tam sprawdź, czy masz włączonego "ptaszka" przy:
    1 Microphone +20dB Boost
  • #7 7120986
    Poland3
    Poziom 10  
    No ale wiem do czego dążysz ponieważ myślicie że dzwięk charczy bo zbyt dużo czułość jest mikrofonu lub coś ale to nie to.To jest takie buczenie raczej jak by sie przegrzewał sprzęt znaczy karta...

W każdym razie wzmocnienie mikrofonu +20 mam zaznaczone a bez tego to inaczej słuchacze by mnie nie słyszeli po drugiej stronie...
  • #8 7121027
    Daror
    Poziom 12  
    A sprawdzałeś na innych słuchawkach ?
  • REKLAMA
  • #9 7121068
    Poland3
    Poziom 10  
    Próbowałem wszystkiego...ale nie pomaga a moze jakomś zworke przełożyc na karcie dzwiękowej ? moze to cos da no ja juz niewiem....
  • #10 7121073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7121122
    Poland3
    Poziom 10  
    Ale tego nie mam na zawołanie...jutro jak bede grac rano to nagram i wstawie...wtedy może coś wam sie uda stwierdzić
  • #12 7121128
    Daror
    Poziom 12  
    W takim razie proponuję wymienić kartę ...
    Na marginesie dodam, że przewinęło się przez moje ręce kilkanaście Sound Blasterów i nigdy jeszcze nie przytrafiło mi się podobne uszkodzenie. Nigdy też nie musiałem przestawiać jakichkolwiek zwor w celu poprawy jakości odsłuchiwanego dźwięku.
    Natomiast zdarzało się, że przyczyna złej jakości dźwięki tkwiła w niedoskonałości złącz mini jack: rzadziej na samej karcie - częściej w kablach przyłączających urządzenia zewnętrzne.
  • #13 7121192
    Poland3
    Poziom 10  
    No ale mi nie chodzi o jakość dzwięku tylko o jego totalne zniekrztałcenie dzwięku poprzez buczenie i charczenie...z tymi kablami też raczej nie są w dobrej jakości.
  • #14 7121211
    Daror
    Poziom 12  
    Stawiam na uszkodzenie karty ...
  • #15 7121360
    Poland3
    Poziom 10  
    No być może jutro zapodam wam dzwięk i sami ocenicie :)
  • #16 7122378
    sashimi
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam

Przełóż kartę w inny slot PCI

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 7122824
    Poland3
    Poziom 10  
    Hmm dzięki za i taki pomysł może faktycznie pomoże :)

A słuchajcie znalazłem w necie takie info że trzeba najpierw wyłączyćw BIOSIE karte zintegrowaną i dopiero potem zainstalować normalną bo mogą bez tej operacji sie gryść...Pomoże to cos ?

A tu macie próbke tego buczenia....
    Załączniki:
    • test.mp3 (168.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 7124738
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Przeniosłem z "Inne". Proszę czytać opisy działów.

Oczywiście że po włożeniu karty dźwiękowej należy wyłączyć tę zintegrowaną.
  • #19 7125019
    Poland3
    Poziom 10  
    No zrobiłem to co pisałeś...ale też zainstalowałem nowe stery tzw. "kx" niby uiwersalne działac działa ale nie idzie tego ustawić zeby nadawało przez shotcasta...

Podobno firma creativ coś zepsóła w sterownikach do xd do mojego modelu karty SB LIVE CT4830 i charczy poprzez nadawanie...wiecie coś na ten temat ?
  • #20 7125526
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 7125959
    pidraf
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A spróbuj wyłączyć odsłuch na słuchawkach, o ile Masz włączony oraz powiedz mi czy dzieje się tak gdy sobie od tak mówisz do mikrofonu czy tylko gdy grasz audycję?
  • REKLAMA
  • #22 7126011
    Poland3
    Poziom 10  
    No cóż odsłuchu nie mam bo gram z softa.A pozatym na tych innych sterownikach "kx" dzieje sie tak samo buczy...wszystko juz spróbowałem i lipa...
  • #23 7126098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 7126131
    Poland3
    Poziom 10  
    Uzywam Virtual Dj a wysyłam dzwięk poprzez wtyczke shoutcast w winampie.
  • #25 7126141
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 7127218
    Poland3
    Poziom 10  
    Próbke dzwięku wstawiłem wyżej proszę poszukać a co do jakiś programów to naprawde nic nie obciąża procka...

Czytałem komentarze na temat mojej karty SB LIVE CT4830 i jest tak samo że podczas nagrywania lub grania audycji radiowych problem jest własnie z buczeniem...niby problem znika po zainstalowaniu setrowników "kx" mam je zainstalowane ale te stery to juz w ogóle masakra niewiem co gdzie i jak ustawić...
  • #27 7127404
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 7127576
    Poland3
    Poziom 10  
    No ale akurat w tego typu modelach kart CT4830 przeważnie wystapuje tzw.przesterownie.A nie mam zadnych programów zainstalowanych nawet antywirus...wszystko wyłączam nawet gg...a procesor mam Pentium 4 3.2 GHz
  • #29 7127606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 7127853
    Poland3
    Poziom 10  
    Więc dałem próbkę powyżej tam również jest nagrany głos i on również jest zniekształcony...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóceń w postaci buczenia i charczenia podczas nadawania audycji radiowej internetowej z użyciem karty dźwiękowej Creative Sound Blaster Live! 6800 (model CT4830). Zakłócenia pojawiają się nieregularnie, zarówno podczas grania w jakości 96 kbps, jak i przy porannym uruchomieniu komputera. Próby eliminacji problemu obejmowały sprawdzenie kabli, mikrofonu (nowy mikrofon Yamaha), wyciszanie i regulację wzmocnienia mikrofonu (+20 dB boost), zmianę sterowników na alternatywne "kx", wyłączanie zapory sieciowej, przenoszenie karty do innego slotu PCI oraz wyłączanie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS. Pomimo tych działań problem nadal występuje. Podejrzewa się uszkodzenie sprzętowe karty lub konflikt sterowników, zwłaszcza w kontekście nadawania przez oprogramowanie Virtual DJ i wtyczkę Shoutcast w Winampie. Próby nagrania dźwięku lokalnie wykazały zniekształcenia, co sugeruje, że problem może leżeć po stronie karty lub jej sterowników, a nie tylko w transmisji sieciowej. Użytkownicy wskazują, że podobne problemy z przesterowaniem i buczeniem są znane dla modelu CT4830, a oryginalne sterowniki Creative mogą mieć błędy wpływające na jakość dźwięku podczas nadawania. Zalecane jest dalsze testowanie sprzętu, eliminacja konfliktów sterowników oraz ewentualna wymiana karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA