logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć X10 Remote Receiver do płyty Asus P5QPRO przez USB?

DanteTG 13 Paź 2009 00:49 8187 7
REKLAMA
  • #1 7121881
    DanteTG
    Poziom 11  
    Mam płytę główną Asus'a P5Qpro.
    Zupełnie przypadkowo 'w spadku' stałem się posiadaczem pilota X10 Medion (Medion RF Remote Control 0536 by X10). Mam do niego też RF Remote Receiver. Ogólnie pilot jest jak w TYM temacie ale odbiornik taki:

Problem w tym ze nie chce nic zmaścić a nie jestem pewien jak i gdzie podłączyć ten odbiornik. Podobno pod wewnętrzne usb na płycie głównej. Wtyczka faktycznie ma 4 piny, kable: czerwony, zielony, bialy, czarny (czerwony chyba jako pierwszy, przy nim jest strzałka na wtyczce). Proszę o pomoc.
    W załączniku instrukcja do płyty głównej ASUS P5Q PRO w języku angielskim, na stronie 28 jest schemat.

Dzieki :)
    Załączniki:
    • P5Q_Pro_manual.zip (4.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 7121889
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Chcesz pomocy a ustawiasz prowizję za plik ?
  • REKLAMA
  • #3 7121903
    DanteTG
    Poziom 11  
    Nie wprowadzasz nic do tematu. Prowizje każdy widzi, wiec nie offtopuj. Chcesz pomoc - pomóż, nie chcesz - nie pomagaj...ale nie przeszkadzaj.
  • Pomocny post
    #4 7121921
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Dokumentacja - strona 55 - tam masz zaznaczone gdzie i jak podłączyć ten odbiornik
  • REKLAMA
  • #5 7121938
    DanteTG
    Poziom 11  
    rozumiem że czerwony kabel to najprawdopodobniej usb +5V a czarny GND?

EDIT:
    A mam pytanie. Ogarnąłem tego pilota, działa itd. Ale czy istnieje możliwość fizycznie żeby w jakiś sposób zmusić do funkcjonowania funkcję POWER? Tzn. przypisałem do przycisku akcję np. hibernate (wywołuję przez biblioteke z linii polecęń).
    Ale jak komputer jest nie w trybie wstrzymania tylko teoretycznie wyłączony (hibernacja/ power off) to jednak jakieś napięcie jest,nie? Można zrobić w biosie wake up on : keyboard, on password etc.
    No to czy można zrobić wake up on usb activity? I wtedy przy fali która dochodzi do recivera komputer by miał wake up?
  • #6 8578519
    Bargor
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.

Przepraszam że odświeżam ten temat ale mam pytanie.

Jestem w posiadaniu takiego samego odbiornika ( zdjęcie w pierwszym poście ) ma on taką końcówkę

chciałbym podpiąć ten odbiornik pod Laptopa.

Jest jakaś przejściówka z takiego gniazda ( zdjęcie wyżej ) na zwykle USB typu A?
  • REKLAMA
  • #7 9814102
    Bargor
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    odświeżam
  • #8 10602371
    gizmon
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dla tych co napotkają na problem ze sterownikami do tego modelu. Sam szukałem i testowałem różne więc wiem, że to jest męczące i czasochłonne :-) Rozwiązanie jest proste. Przynajmniej u mnie w moim egzemplarzu pomogło.
    W tym modelu trzeba przełożyć piny 2 i 3 (kolor zielony i biały) - zamienić miejscami.
    Po takiej zamianie i podpięciu do portu USB sterowniki (np Windows 7 64B) same się znajdą online :-)
    Problem więc jest ze złym podłączenie pinów D- i D+ we wtyczce a nie sterownikami.
    Więcej w tym temacie:
    Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz płyty głównej Asus P5Q PRO chciał podłączyć odbiornik RF Remote Receiver do portu wewnętrznego USB na płycie. Odbiornik ma 4-pinową wtyczkę z przewodami: czerwony (prawdopodobnie +5V), czarny (GND), zielony i biały (sygnały danych USB). Dokumentacja płyty na stronie 28 i 55 wskazuje miejsce i sposób podłączenia. W praktyce problemem okazało się nieprawidłowe podłączenie przewodów danych USB – zielony i biały kabel (D- i D+) należy zamienić miejscami, co umożliwia automatyczne wykrycie urządzenia i instalację sterowników w systemie Windows 7 64-bit. Dyskusja poruszała także możliwość wykorzystania funkcji POWER pilota do wybudzania komputera przez aktywność USB, co wymaga ustawień BIOS-u (wake on USB activity). Pojawiło się również pytanie o adapter do podłączenia odbiornika do laptopa z innym typem wtyczki USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA