logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujnik fal pilota USB Digitainer do Gigabyte GA-8I945GMF?

lukasz-n 19 Lip 2007 17:41 12135 13
REKLAMA
  • #1 4095881
    lukasz-n
    Poziom 2  
    Witam wszystkich użytkowników.

Stoję przed aktualnie bardzo głupim problemem, mianowicie jest nim podłączenie do komputera czujnika fal pilota do płyty głównej.

http://allegro.pl/item214543850_tuner_tv_radio_pilot_soft_najtaniej_f_vat.html

Nie wiem co mam zdziałać z tym fantem proszę o opis najlepiej ze zdjęciem.

Nazwa płyty głównej:
    Gigabyte GA-8I945GMF

Inna fotka:
    http://www.profotkomp.com/images/PLYGIG7750059.bmp

Z góry dzięki za pomoc.

P.s Do swojego zawodu się nie przyznam :P
  • REKLAMA
  • #2 4105179
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Zdjęcie wtyczki odbiornika jest mało wyraźne, ale sądzę, że powinna być ona podłączona do przyłącza USB 2,0 (szpilki) na płycie głównej. Zwróć uwagę tylko na prawidłowość podłączenia (opis pinów w instrukcji)
  • REKLAMA
  • #3 4105257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4109449
    Stona2
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem :( Śmieć z Allegro nie dał żadnej instrukcji.
    Napisał tylko że podpina się to pod USB na MoBo ale jakoś nie chce mi się wierzyć.

Jak ktoś to rozgryzł to prosiłbym o jakiekolwiek info.
    Jedyne wejście do którego pasuje ta wtyczka to CD-in na MoBo

Fotki:
    Jak podłączyć czujnik fal pilota USB Digitainer do Gigabyte GA-8I945GMF?Jak podłączyć czujnik fal pilota USB Digitainer do Gigabyte GA-8I945GMF?
    trzeba było trochę rozjaśnić :)
  • #5 4110833
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4110859
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Powinno być tak:czerwony-+5V,zielony D-,biały D+,czarny-GND.I nie podłączaj pod CD_IN,tylko USB.Jak wtyczka nie pasuje do pinów na płycie to styki we wtyczce można poprzekładać lub podłączyć bez tej całej obudowy,wtyczki.
  • #7 4111075
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Wtyczkę należy podłączyć do złącza USB (szpilki) na płycie głównej. należy tylko zwrócić uwagę na zgodność zasilania i sygnałów.
  • REKLAMA
  • #8 4113272
    Stona2
    Poziom 2  
    eee, ale ja na MoBo mam dwa porty usb , jeden zajęty a w drugim jest 9 bolcy [ 5 na górze i 4 na dole - ::::' - coś takiego :) ] to rozumiem że do tych na dole to wpiąć, tak?

Te dolne to tak :(od lewej) PWR, USB DX- , USB DX+ , GND

Czyli podłączyć tak jak napisał tronic1 , tak? Bo rozumiem że PWR to jest +5V ,a D to DX , tak?

Pozdrawiam!
  • #9 4113529
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Dobrze zrozumiałeś.A te 9 pinów to wyjście na dwa gniazda USB.
  • #10 4116002
    lukasz-n
    Poziom 2  
    W roli wyjaśnienia dodam że przerabiałem końcówkę do zewnętrznego USB i nie zdało to rezultatu.
  • #11 4116492
    mateusz-w
    Poziom 11  
    Wreszcie zrobiłem :):):) tam trzeba te wtyki do tych bolców powkładać w odpowiedniej kolejności. I tak w górne części tych bolców (są ich 4) wkładamy kabelki od strony gdzie zaczynają się piny.
    1. Czerwony
    2. Biały
    3. Zielony
    4. Czarny
    5. I tu jest brak pinu tak jak powinno być !

I teraz po zainstalowaniu sterowników w menadżerze urządzeń na drzewku w linii "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" Powinno wykryć "X10 USB Wireless Transceiver (ACPI - compliant)"
    Teraz pozostało tylko programowanie pilota. U mnie wszystko śmiga aż miło :)
  • REKLAMA
  • #12 4972541
    darekjasko
    Poziom 11  
    Sorry że odkopuję ale trochę namieszałeś :P nie mogę sie skapować jak to podłączyć ?
    Mógłbyś jakoś prosćiej to napisać ew. foto?
    :arrow: mateusz-w dziekuję :D działa zainstalowany i gotowy do uzycia hurra :D dzieki jeszcez raz :*
  • #13 5165318
    pumka772
    Poziom 2  
    Witam

Stary temat ale chciałbym do niego powrócić ponieważ mam ten sam problem

Identyczny jak kolega który go założył wykonałem wszystkie wskazówi podan w temacie i dalej nic jeżeli powinnienem go wywlić do kosza to podajcie nazwę jakiegoś taniego i bez problemoweg z instalacją pilota

z góry dzięki
  • #14 5178601
    pumka772
    Poziom 2  
    Kończąc ten temat dla informacji innych potwierdzam że zmiana kabelków zadziałała pilot działa bez zarzutu

Pozdrawiam wszystkich i miłego urzytkowania pilota

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia czujnika fal pilota USB Digitainer do płyty głównej Gigabyte GA-8I945GMF. Problemem jest właściwe zidentyfikowanie i podłączenie wtyczki odbiornika do odpowiedniego złącza na płycie. Większość uczestników zgadza się, że czujnik należy podłączyć do złącza USB (szpilki) na płycie głównej, a nie do złącza CD-IN czy innych gniazd na karcie tunera. Kluczowe jest prawidłowe ułożenie przewodów według standardowego schematu USB: czerwony (+5V), biały (D+), zielony (D-), czarny (GND). Wtyczka może wymagać modyfikacji, np. przełożenia styków lub podłączenia bez obudowy wtyczki, aby pasowała do pinów na płycie. Po poprawnym podłączeniu i instalacji sterowników urządzenie jest wykrywane w menadżerze urządzeń jako "X10 USB Wireless Transceiver (ACPI - compliant)". Użytkownicy potwierdzają, że zmiana kolejności przewodów i podłączenie do właściwego złącza USB rozwiązuje problem i umożliwia prawidłowe działanie pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA