logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny pokojowej do odbioru TVP1, TVP2, Polsat w trudnych warunkach

v123v 13 Paź 2009 15:47 8719 18
REKLAMA
  • #1 7123386
    v123v
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Zamierzam kupić antenę pokojową ale nie mam pojęcie jaką kupić. W zupełności wystarczą mi 3 kanały (tvp1, tvp2 ew. Polsat). Mój dom stoi nieco niżej niż pozostałe w okolicy. Nie mam problemu ze ściąganiem sygnału z Cyfry+. Telewizja w palmfonie kolegi jakoś też dawała radę (tvp2).
    Nie mam możliwości zaintalowania anteny siatkowej, dlatego też chce zdecydować się na pokojową. Możecie mi coś polecić lub odradzić?

Edit: Dodam, ze mieszkam w domku jednorodzinnym na małym osiedlu domków od 2 stron pole. W pobliżu nad domem biegnie linia wysokiego napięcia.
  • REKLAMA
  • #2 7124630
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Nic nie wiemy o Twojej lokalizacji . :cry:
    Tylko tyle , że z "tam-tąd" biorą się dzieci. :?: :D

Jak podasz konkretną lokalizację i odległość od nadajnika - to coś podpowiemy. :!:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7124762
    v123v
    Poziom 10  
    Woj. zachodniopomorskie, Dębno. Nie wiem gdzie znajduje się nadajnik.

[+] Tak jak pisałem wszelkie anteny zewnętrzne odpadają. Interesuje mnie tylko pokojowa. Ew. jakaś którą mógłbym zamontować na strychu.
  • #4 7125068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 7125301
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    v123v napisał:
    Woj. zachodniopomorskie, Dębno. Nie wiem gdzie znajduje się nadajnik.

Wejdź na stronę www.emitel.pl i sprawdź gdzie są nadajniki i na jakich kanałach (częstotliwościach) i (kanałach TV) jest nadawany sygnał w pasmie TV. :!:

Cytat:
    ... jakaś którą mógłbym zamontować na strychu.

Jest to jakieś wyjście, tylko musisz wiedzieć z jakiego nadajnika i z jakiej odległości będziesz odbierał sygnały z TV (czytaj : z jakim poziomem sygnału). :cry:

Popieram kolegę mihal2002 co do anteny ATX. Myśle o ATX-91, którą możesz zobaczyć i zamówić w Firmie www.dipol.com.pl .

Pozdrawiam.
  • #6 7126075
    v123v
    Poziom 10  
    [quote="SP5ANJ"]
    v123v napisał:
    Woj. zachodniopomorskie, Dębno. Nie wiem gdzie
    Popieram kolegę mihal2002 co do anteny ATX. Myśle o ATX-91, którą możesz zobaczyć i zamówić w Firmie www.dipol.com.pl .
    Pozdrawiam.
    Czy ta antena będzie odbierała 'z pod dachu'? (dachówki nie blacha)
  • Pomocny post
    #7 7126500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7137519
    mango1906
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Są różne anteny . Może masz kogoś znajomego z takową żebyś mógł sprawdzić zamiast od razu w koszty iść . U mnie np na pokojowej oprócz tvp i tvp 2 i tvn nic nie łapało ... ( woj małopolskie )
  • #9 7155911
    onlysin
    Poziom 1  
    Mam nadzieje że ze dopisałem sie dobrze, bo nie znalazłem takiego wątku, ale ostatnio widziałem jak w jednym ze szpitali w warszawie (ul Karowa) taki przenośny mały tv miał przewód antenowy podpięty do gniazdka seiciowego, a dokładniej chyba do bolca przewodu zerowego, ale nie mogłem przyjrzeć się dokładnie jak to było zrobione wiec piszę "chyba", natomiast co do odbioru tv : to na wszystkich kanałach idealny obraz (tv anelogowa) bez żadnych smużeń czy zakłóceń, wieć czy ktos wie na jakiej zasadzie to działa, i jak można by "oprawić "końcówke przewodu antenowego aby tak podłaczyć antenę i czy wogóle to jet bezpieczne dla odbiormnika tv.

Jeżlei post nie w tym temacie to proszę o przeniesienie ale to chyba jest najtańsza alternatywa dla anteny pokojowej i z tego co widziłem działa idealnie.
  • REKLAMA
  • #10 7156386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 7159230
    blimm
    Poziom 1  
    witam ma problem po podlaczeni dekodera i anteny mam sile 80% ale nie mamjakosci mam 0% ustawialam antene na rozne strony i nic nie lapie co robic???

Regulamin pkt. 15 . [SP5ANJ]
    Wypis z regulaminu :
    15. Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.
  • #12 7160387
    mirekne
    Poziom 12  
    blimm -jeśli piszesz o problemie podłączenia dekodera i anteny -to napisz o jaki dekoder chodzi-myślę ,że o tuner " N" ..- nie jesteś dobrze ustawiony na satelitę ( może być nie ten satelita ) i nie będzie jakości..- zobacz ,czy na konwerterze nie ma podziałki ( może trzeba ustawić konwerter pod skosem ) -ostatnio miałem taki problem -zwróć na to uwagę -ustawienie konwertera !!
  • #13 7160400
    tolek_88
    Poziom 10  
    ^^ myślę, że blimm mam problem z DVB-T, bo to nie jest dział i temat o satce.
  • #14 7182648
    ciemny1972
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    szkoda kasy na antene pokojową
  • #15 7192612
    KosteR
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Forumowicze , mam podobny problem co kolega zakładający ten temat.
    Wszystkie programy odbierają, TVP1,TVP2- odbierają znakomicie.... problem pojawia się na POLSAT,TVN, i innych..... antena siatkowa/dom jednorodzinny/ 2m ponad najwyższy punkt domu"komin"),
    czy założenie tej anteny ATX-91 coś zmieni.....
    Wczoraj zakupiłem Samsunga Le40B550 i ręcznie nie mogę skonfigurować dobrego odbioru
  • #16 7195439
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    KosteR napisał:
    antena siatkowa/dom jednorodzinny/ 2m ponad najwyższy punkt domu"komin")

I w Warszawie nie odbierasz TV. ???
    Z PKiN ponownie nadają nadajniki z mocą około 3kW wszystkie programy "stacji naziemnych" . Na innych niż kiedyś kanałach.

Może masz cos uszkodzone, że nie odbierasz.
    Piszesz, że TVP1 i TVP2 są OK a inne (czytaj : nadające na wyższych częstotliwościach) odbierasz źle, to może oznaczać tylko, że masz uszkodzony , nosiąknięty wodą lub Bardzo stary przewód koncentryczny.
    Polecam wymienić kabel koncentryczny na Nowy np. RG-6 i cieszyć się znakomitym odbiorem. :D

Pozdrawiam.
  • #17 7197075
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    KosteR - kupujesz telewizor za ponad 3000 zł i nie stać Ciebie na porządną antenę?

Nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz, ale to Twoje cacko poradzi sobie z odbiorem DVB-T (ma wbudowany dekoder MPEG4), powinien to nawet odbierać na przysłowiowym "gwoździu". Jak mieszkasz w domku to nie powinno być problemów ze Spółdzielnią czy Wspólnotą (nawiedzonych) by postawić w miarę przyzwoita i niedrogą instalację antenową.

A dla autora wątku - V123v: antena pokojowa w Dębnie to pomyłka.
    Czy masz możliwość wystawienia "czegokolwiek" co będzie mogło odebrać sygnał z północy z Kołowa lub z południa z Jemiołowa?

PS. Znajomy mieszka w Dębnie gdzieś przy Chrobrego, ma antenę postawiona na Jemiołów i odbiera DVB z siłą 80-90 % i podobna jakością. Bardzo dobie chwali cyfrówkę....
  • #18 7199204
    mirusz
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Ja w ramach ciekawostki ( bo takie brzydactwo pewnie nikogo by nie zainteresowało do warunków domowych) pokażę na czym odbieram w pracy TV Polsat, TVP1, TVP2 i regionalną. Taka samoróbka sprawowała się najlepiej ze wszystkiego, nawet dachowa siatkowa antena nie dorównuje tej pod względem odbiory (oczywiście mówię o moich warunkach). Dodam że warunki są ciężkie: ze wszystkich stron ściany wyższego budynku, instalacja zdalnej sygnalizacji pożaru, nawet radio nie chce zbytnio odbierać. Wykorzystałem płytkę i zasilacz zwykłej anteny siatkowej. Nadajnik oddalony ok. 50-60km

Wybór anteny pokojowej do odbioru TVP1, TVP2, Polsat w trudnych warunkachWybór anteny pokojowej do odbioru TVP1, TVP2, Polsat w trudnych warunkach
  • #19 7346435
    Goofy21
    Poziom 1  
    Hej

Mieszkam w tzw szeregowcu i rowniez mialem problemy z odbiorem sygnalu tv. Tyle ze moim odbiornikiem jest komp (przez karte tv). Zaopatrzylem sie w zwykła antene siatkową ze wzmacniaczem (antena pokojowa) i odbieram bardzo dobrze programy TVP1, 2, regionalna, oraz polsat. Oraz TVN ale z tzw. kaszą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor poszukuje anteny pokojowej do odbioru trzech kanałów TVP1, TVP2 i Polsat w trudnych warunkach – dom położony niżej niż otoczenie, brak możliwości montażu anteny zewnętrznej, blisko linia wysokiego napięcia. Użytkownicy zalecają sprawdzenie lokalizacji nadajnika i poziomu sygnału na stronie emitel.pl oraz rozważenie anteny typu ATX, np. modelu ATX-91, która może być montowana na strychu lub pod dachem, pod warunkiem zapewnienia czystej linii widzenia sygnału. Anteny pokojowe w takich warunkach często mają ograniczoną skuteczność, a ich zakup może być nieopłacalny. Wskazano, że w Dębnie sygnał DVB-T można odbierać z nadajników Kołowo lub Jemiołów, a antena zewnętrzna zamontowana na dachu lub strychu daje lepsze rezultaty. Problemy z odbiorem Polsatu i TVN mogą wynikać z uszkodzonego lub starego kabla koncentrycznego, który warto wymienić na RG-6. W dyskusji pojawiły się także przykłady samodzielnych konstrukcji anten oraz uwagi o wpływie przeszkód terenowych i instalacji elektrycznych na jakość odbioru. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że antena pokojowa może odbierać tylko podstawowe kanały i w sprzyjających warunkach, a dla lepszego odbioru zalecane są anteny zewnętrzne lub siatkowe ze wzmacniaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA