logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE40B651 - jak oglądać kanały kodowane z dekodera INEA?

memolus 13 Paź 2009 20:38 15289 7
REKLAMA
  • #1 7124835
    memolus
    Poziom 10  
    Jakieś 2 miesiące temu kupiłem sobie nowy LCD Samsunga LE40B651. Ogólne jestem zadowolony. DLNA działa mi z mackiem, obsługuje ładnie pliki mkv. Niestety zachciało mi się coś więcej i wykupiłem pakiet HD w mojej kablówce (INEA). Podłączyłem dekoder, ładnie znalazł sporo nowych kanałów i generalnie jest OK.

Problem polega na tym że aby zobaczyć kanały kodowane muszę zmienić źródło na HDMI 1 (tam jest podłączony dekoder) i pilotem od dekodera zmieniać kanały. TV sam wyszukał mi wszystkie kanały analogowe i cyfrowe ale jak chce zmienić program pilotem od Samsunga na kodowany to dostaje czarny ekran i komunikat sygnał zakodowany. Czy mieliśce taki problem? Czy może znacie rozwiązanie mojego problemu?
  • REKLAMA
  • #2 7125653
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Musisz mieć moduł common interface a do niej wkładasz kartę abonencką i taki pakiet wkładasz do gniazda CI w TV.

Odrębną kwestią jest czy twój dostawca TV kablowej paruje dekoder z kartą, bo wtedy nic z tego.

http://www.hollex.pl/index.php?page=spis&kat=10
  • REKLAMA
  • #3 7126594
    memolus
    Poziom 10  
    Rozumiem że problem jest związany z miejscem gdzie zostaje dekodowany sygnał czyli dla Samsunga musi być to w jego wewnętrznym dekoderze a nie w zewnętrznym. Czy rozumiem dobrze?

Czy ktoś zwas testował jakiś moduł CI z tym modelem SAMSUNGA LE40B651?
  • #4 7562209
    Mort..
    Poziom 2  
    Witam.

Chciałbym zapytać autora wątku czy udało się zastąpić tuner inei na ten wbudowany w Samsunga.

Kupiłem ten sam model i staję przed tym samym problemem.

Pozdrawiam.
  • #5 7562279
    memolus
    Poziom 10  
    Niestety nie udało mi się zastapić tunera Inei. Operator ten paruje karty abonenckie z tunerami opierając się na informacji bok inei nie da się poprostu przełożyć karty z tunera do TV - poprostu nie będzie działać. Ale nie poddajeajmy się - ja będę napewno szukał sposobu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 7562713
    Mort..
    Poziom 2  
    Rozmawiałem ze znajomym, który kiedyś rozparowywał tuner telewizji n. Odczytał numer tunera i przepisał do innego. I działało. System kodowania był taki sam jak Inei (Conax). Niestety na razie nie ma czasu, więc może później albo sam poszukam.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Rozmawiałem z konsultantem:

Klient: Moje pytanie brzmi:
    Klient: Czy istnieje możliwość przepisania sparowanej z tunerem cyfrowym karty z tunerem wbudowanym w telewizor.
    Klient: Abonament byłby płacony normalnie tylko niepotrzebne mi dwa piloty i pudło tunera.
    Klient: Telewizor posiada gniazdo CI.
    Konsultant: niestety nie ma mozliwosci takiej o ktora Pan pyta
    Konsultant: poniewaz firma obawia sie ze klienci beda zgłaszać w zwiazku z takimi kartami ze telewizory beda im gorzej dzialaly
    Konsultant: a tak wydajemy dekoder+karte i bierzemy za ten sprzet odpowiedzialnosc
    Klient: nie potrzebuję waszej pomocy technicznej, poradzę sobie z tym sam tylko żebyście udostępnili niesparowane karty lub sparowali do mojego tunera
    Konsultant: nie mamy takich kart w obiegu
    Konsultant: i nie zapowiada sie aby karty sie pojawily

Planuję wziąć sprzęt od znajomego i spróbuję samodzielnie przerobić kartę.
  • REKLAMA
  • #7 7565056
    T-box
    Poziom 2  
    Mam pytanko przy okazji rozmowy o samsungu:
    mam samsunga LE32B450 i myslalem, ze usb bedzie do mojego uzytku domowego a tu niespodzianka, owszem jest USB, ale dla serwisu.
    Moje pytanie:
    Czy mozna wgrac jakis soft do niego, aby mozna bylo korzystac z usb ( aktualne oprogramowanie jest 2009/10/07_002004 ) ??
    Ewentualnie skąd moge je ściagnąc ? ( szukalem trochę, ale bez rezultatów )
    przepraszam, ze pisze tutaj, ale nie mam wystarczajacej ilosc punktow . . .
  • #8 7603128
    memolus
    Poziom 10  
    Mort, jak tam z twoim czasem czy masz juz jakieś wnioski w temacie rozkodowania karty abonenckiej INEI?
    I jaki moduł CI polecasz do Samsunga LE40B651. Może wspólnie coś potestujemy.
    Mogę kupić na testy jakiś moduł CI w internecie - zawsze w ciągu 10 dni można go oddać gdyby nie działało. CZekam na jakieś info. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telewizora Samsung LE40B651 podłączył dekoder kablówki INEA, aby oglądać kanały kodowane HD. Problem polega na tym, że kanały kodowane można oglądać tylko przez źródło HDMI z dekodera, a zmiana kanałów pilotem Samsunga skutkuje czarnym ekranem i komunikatem o sygnale zakodowanym. Rozwiązaniem jest użycie modułu Common Interface (CI) z kartą abonencką w telewizorze, jednak operator INEA paruje karty z dekoderami, co uniemożliwia przeniesienie karty do modułu CI w TV. Próby zastąpienia zewnętrznego tunera wbudowanym w telewizor nie powiodły się z powodu zabezpieczeń operatora. Konsultanci INEA potwierdzają brak możliwości przepięcia sparowanej karty do telewizora. Dyskutowano także o systemie kodowania Conax stosowanym przez INEA oraz o potencjalnym rozparowywaniu kart, jednak bez dostępnych praktycznych rozwiązań. Wątpliwości dotyczą również kompatybilności modułów CI z modelem LE40B651. Dodatkowo poruszono temat ograniczeń USB w innych modelach Samsunga, jednak bez powiązania z głównym problemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA