logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Sharp VL-C690 po wymianie elektrolitów zrywa synchro

psooya 14 Paź 2009 09:40 1626 6
REKLAMA
  • #1 7126505
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Witam
    Posiadam sobie od dawien dawna kamerkę jak w temacie która była uszkodzona zrywała synchro w wizjerze i nie dało się nią nagrywać. Okazało się że standardowo wylały elektrolity SMD a żeby było mało wylały wszystkie elektrolity. Którego bym nie lutował to było widać na lutach że coś je zżera i ulatniał się piękny zapach elektrolitu. Wymieniłem wszystkie elektrolity SMD włącznie z modułem przetwornika CCD razem 88 sztuk bo ktoś przede mną wymienił około 10. Teraz wszystko działa obraz w trybie CAM piękny do puki nie zacznie pracować mechanizm. Wtedy na wizjerze pojawiają się zakłócenia w postaci tak jakby szybko przelatującej poziomej kreseczki z góry na dół. To by mi nie przeszkadzało poza tym że film po nagraniu skacze w pionie i pływa w poziomie. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną a specem od kamer nie jestem. Dodam że tak samo zachowuje się przy zasilaniu z zasilacza jak i akumulatora.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7130739
    PCTV
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    A jak działa kamera w trybie Play na innej kasecie ?
  • REKLAMA
  • #3 7131714
    psooya
    Poziom 38  
    Właśnie nie mam innej kasety :/ Było coś na niej nagrane wcześniej (nie wiem czy wtedy kamera była w pełni sprawna) ale obraz pływał w poziomie (nie skakał a płynnie się przemieszczał). Próbowałem nagrywać w innych miejscach i to samo. Kto wie może mechanizm jest rozregulowany i źle jest prowadzona taśma ale zauważyłem coś jakby nie równa praca chyba druma (słyszalne zmiany obrotów któregoś z silników). Pomysły mi się skończyły a siedzieć i ślęczeć nad tym tydzień też niema sensu dlatego proszę o pomocną dłoń :-)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7131951
    PCTV
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Niestety, podstawą logiki diagnozowania usterki jest informacja o pracy kamery w trybie Play .
  • REKLAMA
  • #5 7133106
    psooya
    Poziom 38  
    Zgadzam się z tym ale jedyne co mam to nagranie zrobione przez kogoś. Sądzę ze jednak jest tam jakaś usterka ponieważ podczas pracy mechanizmu jak już wspomniałem widać na wizjerze zakłócenia w postaci szybko przesuwającej się linii. Spróbuję zdobyć jeszcze jakąś inną taśmę. To pływanie w poziomie może świadczyć o nierównej pracy któregoś z silników :/
    Pozdrawiam
  • #6 7134028
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Przed wstawieniem kondensatorów powinieneś bardzo dokładnie obejrzeć PCB oraz przelotki w okolicach tychże. Bardzo często, gdy "poleje elektrolit" cienkie scieżki zostają strawione pod solder maską, i faktu tego często nie da się zauważyć.
    To samo dotyczy przelotek.

Ponadto uszkodzeniom ulegają również elementy SMD (kondensatory i rezystory).
    Zostaje po prostu strawiona część kontaktowa.
  • #7 7135847
    psooya
    Poziom 38  
    Obejrzałem to dokładnie i umyłem płytę. Jakimś cudem nie było ani jednego miejsca uszkodzonego i nie był wylany rozlegle ten elektrolit. Było widać najwyżej na jego padach zmiany a pod spodem czysto, nie naruszona soldermaska ani ścieżki. Można by coś pomierzyć - mam oscyla ale nie mam weny gdzie a dostęp łatwy nie jest :/
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz kamery Sharp VL-C690 po wymianie wszystkich elektrolitów SMD, w tym modułu przetwornika CCD (88 sztuk), napotkał problem z zakłóceniami obrazu podczas pracy mechanizmu. W trybie CAM obraz jest poprawny, jednak podczas działania mechanizmu na wizjerze pojawia się szybko przesuwająca się pozioma kreska, a nagrania wykazują pionowe skoki i poziome "pływanie" obrazu. Problem występuje niezależnie od źródła zasilania (akumulator lub zasilacz). Podejrzewa się nierówną pracę silników mechanizmu, co potwierdza słyszalna zmiana obrotów druma. W trybie odtwarzania (Play) brak jest możliwości testu na innej kasecie, co utrudnia diagnozę. Zalecane jest dokładne sprawdzenie PCB i przelotek pod kątem uszkodzeń ścieżek i kontaktów, gdyż elektrolit mógł uszkodzić cienkie ścieżki pod solder maską oraz elementy SMD. Płyta została oczyszczona i nie wykazuje widocznych uszkodzeń, jednak pomiary oscyloskopem są utrudnione ze względu na dostępność i brak pomysłów na lokalizację usterki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA