logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja przepalonego elementu w kamerze Sharp SH-401D, układ LR38603A

mmrado 26 Cze 2008 23:50 3625 9
REKLAMA
  • #1 5289208
    mmrado
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam mam taką kamerkę w kopułce opartą na układzie sharp LR38603A i niestety przepalił się jeden z elementów (po podłączeniu niewłaściwego zasilacza) element jest na fotce poniżej. Zupełnie nie mam pojęcia co to może być za element, może stabilizator ? Pytanie czy może ktoś na forum posiada taka kamerkę i podesłał by fotkę może da się rozpoznać ten element, ewentualnie schemat (marzenia). Szkoda mi tej kamery bo była naprawdę porządna. Symbol na PCB to SK64_3 ale to nic nie mówi. Przepalony element jest pod kondensatorem C26 smc

Identyfikacja przepalonego elementu w kamerze Sharp SH-401D, układ LR38603A
  • REKLAMA
  • #2 5289770
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Chyba niezbyt to pomoże ale jakiś trop już jest , aplikacji tego układu LT38603 jest chyba kilka i każda się dosyć różni sclakami i rozmieszczeniem . Mi też to wygląda na stabilizator tylko że stabilizatory SMD mają 8 nózek a nie 6.

http://host1.01ruodian.com/upfile/200731084652.jpg

http://img.diytrade.com/cdimg/333247/3313029/0/1172979417.jpg

http://img.diytrade.com/cdimg/333247/3313017/0/1172979239.jpg

I jeszcze aplikacja ,musisz tylko zainstalować japońskie znaki dla adobe :

http://www.lcdvision.com/download/supports/DSP_LR38603A.pdf
  • #3 5291140
    mmrado
    Poziom 12  
    No właśnie - okazuje się, że to totalna chińszczyzna (na rosyjskiej licencji) i dokumentacji brak tamte fotki niestety są różne - wygląda że zimna d* - ale nie tracę nadziei może przeczyta to właściciel podobnej kamerki.
  • REKLAMA
  • #4 5291199
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    hmmm, jezeli to totalna chinszczyzna to czy warto jest to naprawiac?

Przeciez taki przetwornik na sharpie kosztuje okolo 20USD, U nas jak dobrze poszukasz to kupisz i za 100zł.

Pozatym jezeli cos jest spalonego, a widze ze jedna nozka idzie do procesora DSP, to bardzo mozliwe ze sam procesor tez jest uszkodzony.....

Osobiscie naprawiam takie kamerki, i w 99% przypadkach naprawa takiego uszkodzenie jest nie oplacalna, nie ze wzgledu na koszty czesci, tylko na czas... bedziesz siedzial nad tym albo 10 minut, albo 3 godziny, a kamera po paru dniach znowu moze pasc.

Wpisz w google - kamera plytkowa sharp - znajdziesz dokladnie taka sama jak ty masz :)
    kosztuje kolo 100.
  • REKLAMA
  • #6 5291303
    mmrado
    Poziom 12  
    no niby tak 100 zł to małe pieniadze - ale własnie liczyłem że oszczędzę około 100 zł pisząc te śmieszne posty

aha zanim zatwierdziłem tego posta już kolega krzycho123 już wynalazł co to może być - fajnie fajnie, niestety nie można tego nigdzie kupić - przynajmniej normalnie, ciekawe czy są jakieś zamienniki tego elementu, ale tu chyba spasuję bo to dla mnie za dużo kombinacji, a nie iwem czy kamerka w ogóle zadziała po tym.:|
  • REKLAMA
  • #7 5307376
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 264
    Ja bym dla świętego spokoju sprawdził jak będzie efekt na wylutowanym tym elemencie zanim układ pójdzie do kosza:)
  • #8 5307656
    krzycho123
    Poziom 31  
    rafcio363 , nie ma szans że zadziała bez .
    Według schematu przez ten element przekazywany jest sygnał z przetwornika.
    Wogóle wymiana tego elementu stoi pod znakiem zapytania , ponieważ mało możliwe żeby poleciał tylko ten element ,przyczyna musi tkwić gdzie indziej.
  • #9 5308336
    mmrado
    Poziom 12  
    Element zaczął sie palić i topić (silnie ) po podłączeniu zasilacza prądu zmiennego zamiast stałego, trwało to około 5 sekund zanim rozłączyłem, na innych elementach nie widać uszkodzeń - ale wiadomo nie jest to telewizor "rubin" tylko kamera z delikatnymi elementami - teoretycznie powinno zadziałać np po wylutowaniu i zmostkowaniu elementu w odpowiedni sposób - ale i tak kamera będzie do luftu bo np obraz będzie za jasny lub inne cuda. Zastanawiam sie czy można coś z niej wykorzystać na części i do czego?:D
  • #10 5308556
    krzycho123
    Poziom 31  
    Weług mnie działać już nie będzie bo nie zmostkujesz tam nic .
    Jest jeszcze jeden sposób a właściwie dwa , spróbuj się skontaktować z polskim dystyrybutorem Mitsumi o ile taki jest .
    Może się uda sprowadzić scalaka lub zamówić jako sample , ta strona Mitsumi jest w krzakach i cięzko tam coś znaleźć .
    W końcu takie kamerki też się naprawia i ktoś musi takimi scalakami dysponować .
    Może spróbuj też w TME lub u innego polskiego hurtownika ?

Podsumowanie tematu

✨ W kamerze kopułkowej Sharp SH-401D opartej na układzie LR38603A doszło do przepalenia elementu SMD 6-pinowego oznaczonego jako SK64_3, znajdującego się pod kondensatorem C26. Po podłączeniu niewłaściwego zasilacza (AC zamiast DC) element ten uległ silnemu uszkodzeniu. Analiza wskazuje, że może to być układ scalony typu video switch MM1510 produkcji Mitsumi, oznaczony na obudowie jako P1JZ. Element ten jest kluczowy dla przekazywania sygnału z przetwornika do procesora DSP, co wyklucza możliwość działania kamery bez jego wymiany lub odpowiedniego zamiennika. Dokumentacja oryginalna jest trudno dostępna, a element jest rzadko dostępny na rynku, co utrudnia naprawę. Wymiana może być nieopłacalna ze względu na koszty i ryzyko dalszych uszkodzeń, zwłaszcza że uszkodzenie mogło wpłynąć także na procesor DSP. Propozycje obejmują poszukiwanie zamienników lub kontakt z dystrybutorem Mitsumi, jednak dostępność jest ograniczona. W przypadku braku możliwości naprawy, kamera może posłużyć jako źródło części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA