logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dysk WD-BEKT 7200 RPM ciągle pracuje na Windows Vista 32bit?

ameno25 15 Paź 2009 15:02 5103 19
  • #1 7131471
    ameno25
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam

Mam mały problem który mnie trapi , mianowicie mój dysk wydaje się działać nieustannie , od chwili włączenia laptopa , dioda informująca o jego pracy mruga również nieustannie.

Wyłączyłem usługi systemowe typu indeksowanie , win. defender i tym podobne które mogłyby używać dysku w czasie kiedy komputer nie jest używany .

W opcjach zarządzania energia , ustawiłem wyłączanie dysku już po 1min , czy to bateria czy sieć dla obydwu jednakowo, jednakże dysk wiruje cały czas po upływie tego czasu .
    Używam najnowszego Norton 360 , wyłączyłem praktycznie wszystkie jego funkcje automatycznego skanowania które się dało i które mógłby używać dysku , kiedy komputer jest w stanie bezczynności .

Proszę o porady co jeszcze mogłoby powodować to ze dysk nie wyłącza się kiedy komputer jest w stanie bezczynności.

Dysk WD-BEKT 7200 OBR/MIN
  • #3 7131568
    ameno25
    Poziom 14  
    Program naprawdę super, wielkie dziki , tylko jakby kolega podpowiedział jak poznać proces który korzysta z dysku .
  • #5 7134540
    ameno25
    Poziom 14  
    oto screen

• #7 7136306
    pikwark
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Moi dordzy..

A co praca dysku ma wspólnego z procesorem i jego obciążeniem ??? Jeżeli wydaje się Wam, że ma wiele to jesteście w ogromnym błędzie. procesor może być obciążony na 0% a mimo tego system nic nie bedzie w stanie zrobić bo właśnie będzie zajęty przetwarzaniem operacji dyskowych. jestem coś takiego jak DMA, co pozwala na pracę komponentów bez bezpośredniego udziału procesora.
    Przecież w viście jest monitor zasoób w którtym widać jak i co korzysta z dysku wystarczy uruchomić menadżera zadań i potem z niego uruchomić monitor zasobów na zakładce wydajność. Wszystko tam widać jak na dłoni co rzeźbi po dysku.

Obstawiam, że problemem może być, zbyt mała ilość pamięci ram lub działanie jakiechś usług w tle, norton 360 pasuje do tego jak ulał, choć może być jeszcze defragmentator lub parę innych wynalazków.
    Poza tym brak wyłącznia się dysku może świadczyć, że jest on z vistą po prostu niekompatybilny, co może zabrzmieć nawet ironicznie, ale może być faktem.
    Powodem tego może być nieprawidłowa współpraca dysku z APCI lub samego APCI z vistą.
    Np podobny problem ma kolega na laptopie compala w zakresie pracy procesora, mimo nowoczesnego dwurdzeniowca system nie obniża przy bezczynności pod win XP taktowania procesora co prowadzi do szybszego wyczerpania baterii.
  • #8 7136460
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Dziękuję, pikwark, za wykład zawierający tak wiele cennych informacji i wykazujący miałkość mego toku rozumowania. W swej bowiem bezdennej głupocie założyłem, iż jeżeli coś dysk zajmuje, to to coś powinno być procesem/usługą bądź programem zajmującym, z racji operacji przez siebie prowadzonych, jakieś zasoby. Pewnie, teoretycznie, można przyjąć, iż coś działa tylko w obszarze dysku posługując się tylko swapem na nim choć w praktyce, a na pewno w tym wypadku, jest to niemożliwe.
    Czuję się dodatkowo zażenowany tym, iż kompletnie nie rozumiem opisu związanego z DMA - wcale nie dlatego, że jest "coś takiego jak" PIO - bowiem w żaden sposób śledzenie procesów nie miało za zadanie wiązania ich z CPU, co zdajesz się imputować. Wystarczyło ciut się zastanowić nad zakończeniem zdania z linkiem do PE, które dość wyraźnie wskazywało na cel
    Cytat:
    może dzięki temu dojdziesz jaki Krasnoludek po dysku biega
    - tym samym zaś odwoływało się bezpośrednio do zaangażowania programu, po jego konfiguracji, w ujawnienie zależności między procesami/usługami i plikami po to by móc stwierdzić czy pośród nich nie znajduje się jakieś "dziwactwo" powodujące opisany objaw.
    To co, w "części programowej" obstawiasz nie zostałoby, jak rozumiem, jako pracujące "ujawnione" pośrod procesów/usłów, programów na panelach PE czy moniotrach Visty.

ameno25 - ja się na tym co za co w Viście odpowiada nie znam (mam awersję do tego systemu). więc albo sam sprawdzisz co od czego jest, albo wkleisz całość screena, z PE czy zakładek monitora systemu, licząc na to, że ktoś się połapie szybciej.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 7137309
    ameno25
    Poziom 14  
    Hej dzięki za wypowiedzi .
    Hmm czy jestem pewny ze głowica rzeźbi po dysku , na 99% bo kiedy przyłożę ucho słyszę lekki chrupot bardzo cichy , ogólnie dysk pracuje bardzo szybko transfer wewnętrzny rzędu 95mbs , wszystkie funkcje w visie typu automatyczny deefr. , indeksowanie itp wyłączyłem, w nortonie również powyłączałem automatyczne skanowania , defragi itp .
    Głównie zależy mi na tym by dysk się wyłączał kiedy nie jest używany ze względu na to że osiąga temp. rzędu 50*C i chciałbym go poprostu odciążyć jeśli to możliwe

• #11 7139233
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Witam
    Nie jestem expertem ale z obserwacji wydaje mi się ze Vista ma to do siebie że cały czas coś tam mieli w tle...ostatni dwoch kolegów kupiło sobie nowe lapki 4GB RAM i dyski im mielą cały czas. Ja natomiast na swoim starym HP z 1,5GB RAM ale z Windowsem 7 RC...jakbym dysku nie miał, raz na 10-15sek dysk mignie i koniec. Teraz nawet dla potwierdzenia tego co pisze doliczylem do 40 zanim zobaczyłem sygnalizację pracy dysku.....:D
    Pozdrawiam
  • #12 7139463
    ameno25
    Poziom 14  
    No właśnie , a u mnie dioda sygnalizująca prace nie przestaje mrugać , najdłuższa przerwa to około sekundy . Ramu mam 4Gb , przy czym vista 32bit korzysta i tak z 3Gb .
  • #13 7141664
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    A nie odpalaj w ogóle systemu, wejdź do BIOSU, czy wtedy też dysk pracuje?
    Jeśli nie, to widocznie coś mieli VISTA.
  • #14 7142231
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Co do problemów pod Vistą - to nie ma nic wspomniane o SP - miał rozwiązywać problemy z nadmiernym obciążeniem HDD.
    Często wina spadała na indeksowanie, Defender - ale te już podobno wyłączyłeś, defragmentacja, SuperFetch

Przedtem jednak zobacz co 'mówi' Process Monitor (nie Explorer)
    http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645.aspx

tutaj winwajcą był Windows Media Center:
    http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/1276125.html
  • #15 7142456
    ameno25
    Poziom 14  
    Viste mam z Sp2 , bios i wszystkie sterowniki są najnowsze ,sterownik SATA controller AHCI najnowszy ze strony intela , tak jak wcześniej pisałem wszystkie usługi typu Superfetch, defrag , indeksowanie, win. defender , oraz automatyczne skanowania w Nortonie powyłączane.
    WojtasDJ mógłbyś podpowiedzieć jak wychwycić w tym gąszczu procesów ten odpowiedzialny za obciążenie dysku .
  • #16 7142790
    groundsin
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Miałem ostatnio coś takiego po instalce Visty. Mielił mielił i nie było końca a na pokładzie Core2Quad i 4gb RAM. U mnie pomógł O&O Defrag Profesional i teraz praktycznie słychać go tylko co jakiś czas a jest dużo cichszy. Dla sprawdzenia testowałem na XP i byłem w szoku. Dosłownie nie słychać żeby dysk chodził.
  • #17 7142943
    ameno25
    Poziom 14  
    U mnie dysk jest cichy , praktycznie nie słyszalny , jedynie go słychać jak się wyłączy wentylator na procku , jedyne co ,to to że praktycznie dioda sygnalizująca jego prace miga non stop i dysk się dość mocno grzeje
  • #18 7145672
    kret855

Poziom 25  
    Ocena: 59
    Czyli chodzi ci cały czas jest to na pewno spowodowane przez jakiś proces.
    Pamiętam był kiedyś taki program który po uruchomieniu pokazywał co się dzieje na dysku do jakich plików i folderów odwołuje się system postaram się go poszukać i wtedy dam znać.
    Konto firmowe:
    Di-Tech Usługi Informatyczne Sklep i Serwis Komputerowy
    Dąbrowskiego 1B, Świnoujście, 72-600 | Tel.: 721XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.ditech.cba.pl
  • #19 7146232
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    ameno25 napisał:
    Hej dzięki za wypowiedzi .
    Hmm czy jestem pewny ze głowica rzeźbi po dysku , na 99% bo kiedy przyłożę ucho słyszę lekki chrupot bardzo cichy , ogólnie dysk pracuje bardzo szybko transfer wewnętrzny rzędu 95mbs , wszystkie funkcje w visie typu automatyczny deefr. , indeksowanie itp wyłączyłem, w nortonie również powyłączałem automatyczne skanowania , defragi itp .
    Głównie zależy mi na tym by dysk się wyłączał kiedy nie jest używany ze względu na to że osiąga temp. rzędu 50*C i chciałbym go poprostu odciążyć jeśli to możliwe

Rozwiń tą zakładkę Disk i ustaw sortowanie po odczycie/zapisie danych. Będziesz wiedział który program Ci na dysku zapisuje/odczytuje.
  • #20 7146777
    ameno25
    Poziom 14  
    Cytat:

Rozwiń tą zakładkę Disk i ustaw sortowanie po odczycie/zapisie danych. Będziesz wiedział który program Ci na dysku zapisuje/odczytuje.

Wpadłem na ten pomysł wcześniej ale nie potrafię wychwycić tego programu który rzeźbi coś na dysku , a jak włączyć to sortowanie bo nie widzę tam żadnych opcji ppm tez nie działa.

Zauważyłem proces który na załączniku jest zaznaczony , przy nim ciągle zmieniają sie dane, tylko gdzie go wyłączyć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem ciągłej pracy dysku WD-BEKT 7200 RPM na systemie Windows Vista 32-bit, mimo wyłączonych usług systemowych takich jak indeksowanie, Windows Defender, defragmentacja oraz automatycznych skanowań w Norton 360. Dysk nie wyłącza się po ustawionym czasie bezczynności (1 minuta), a dioda sygnalizująca pracę dysku miga nieustannie, a temperatura dysku osiąga około 50°C. W dyskusji sugerowano użycie narzędzi Sysinternals Process Monitor i Resource Monitor w celu identyfikacji procesów obciążających dysk, zwracając uwagę na możliwość działania usług w tle, takich jak kopiowanie woluminów, Windows Media Center, SuperFetch czy defragmentator. Wskazano również na potencjalną niekompatybilność dysku z systemem Vista lub problemy z pamięcią RAM. Użytkownik potwierdził, że dysk jest słyszalny (głowica pracuje), a system posiada 4 GB RAM, z czego Vista 32-bit wykorzystuje około 3 GB. Zalecano sprawdzenie ustawień BIOS oraz aktualizację sterowników kontrolera SATA AHCI. Wskazano także na możliwość monitorowania aktywności dysku poprzez sortowanie procesów według odczytu/zapisu w Monitorze zasobów, jednak użytkownik miał trudności z identyfikacją konkretnego procesu odpowiedzialnego za ciągłą aktywność dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA