logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows Vista - Samoczynne restarty i aktywność dysku po bezczynności

LiMuBai 05 Lip 2009 02:01 2637 7
REKLAMA
  • #1 6740139
    LiMuBai
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam

Od jakiegos czasu zauwazylem dziwne zachowanie VISTy.
    Mianowicie nie wstrzymuje sie gdy dam z menusa, ale sama po czasie ustalonym wchodzi w stan uspienia bez problemu, ALE czasem mam restart calkowity sam z siebie - przed restartem wentylator wchodzi na wysokie i stuk w dysku po czym p*i*z*d i restart.
    2 obaw podejzewam ze to kwestia temperatury choc niekoniecznie.
    Skanowane nortonem (wiem wiem ze to g...)_ NODem i mks'em online - nic nie widza. *(blast'a mam to wiem - svchost x 12 procesow :D)
    Poza tym po pewnym czasie bezczynnosci usera - zaczyna mielic dyskiem - indeksowanie dyskow niby wylaczone ale pomimo tego jakby indeksowal - nie sle w siec (a jesli nawet to niewiele), defragmentacja automatyczna tez niby wylaczona ale mimo tego JA ROBI... troche mi to dziwnie wyglada.

Powiedzcie co o tym sadzicie- wiem ze do reinstalki ale ciekawi mnie przyczyna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6740497
    dariusz dubinski2
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zainstaluj Ewerest i sprawdz temperature procka, poza tym wejdz w menadzer zadan i sprawdz jakie procesy masz uruchomione!
  • REKLAMA
  • #3 6742035
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Dziwne zachowanie Systemu to może być dysk, tym bardziej że słychać u ciebie "stuk w dysku". Sprawdź SMART-a dysku, dokładnie poczytaj w dziale Naprawa HDD i odzysk danych. To że przed resetem wzrastają obroty może oznaczać, że procesor pracuje cały czas na 100%, bo próbuje odczytać dane. Sprawdź dysk bo może się skończyć utratą danych.

Podaj więcej danych o kompie - procesor dysk itd

Polecam program do odczytu temperatury podzespołów SpeedFan, jest tam też zakładka SMART i odnośnik do strony, który w graficzny sposób pokaże ci SMART
  • #4 6742260
    LiMuBai
    Poziom 15  
    Tez sadze ze dysk moze cos "miec", ale (wybaczcie umknelo mi to - pisalem posta w nocy...) - nie wiem czy zawsze ale na pewno czesto przy tym resecie wywala blue screena z dumpem - z tego co zauwazylem jest jakis blad w NET_DEV tak ze sieciowa (na pokladzie), w ogole zauwazylem ze caly ten komputer jest o kant d.... rozbic - z "wspanialego" Vobisu krakowskiego.

Z dyskiem ewidetnie cos jest bo pare plikow mam uszkodzonych... ale nie wiem czy przez jakiegos wira czy hardware failure.

Sprawdzwe jeszcze kilka rzeczy i dam znac.

Dodano po 4 [godziny] 57 [minuty]:

3 screeny:

Niepokoi mnie stan napiec 12V i ujemnej 12'tki - ale komp by w ogole nie wstal gdyby mial 4-6V (waha sie miedzy 4 a 7) na +12, co o tym sadzicie ?
    Tak czy inaczej chyba czeka mnie wymiana zasilacza.
  • #5 6744183
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...Niepokoi mnie stan napiec 12V i ujemnej 12'tki - ale komp by w ogole nie wstal gdyby mial 4-6V (waha sie miedzy 4 a 7) na +12, co o tym sadzicie ?
    Tak czy inaczej chyba czeka mnie wymiana zasilacza.

Nie sądzisz, że napięcia warto sprawdzić miernikiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6745604
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Dysk wydaje się być OK, napięciami się nie przejmuj, ten program nie jest wiarygodny jeżeli chodzi o napięcia. Najlepiej będzie rzeczywiście przeinstalować Viste na nowo. Możesz jeszcze sprawdzić czy nie ma nowszych sterowników do płyty głównej (sieciówka, audio, procesor itd) i zainstalować je jak będą.

Jeżeli natomiast chcesz się dalej bawić w szukanie przyczyny sprawdź dziennik zdarzeń, może masz jakieś zarejestrowane błędy, które podpowiedzą ci gdzie szukać przyczyny restartów. Dziennik jest chyba w Panel Sterowania / System i Konserwacja / Narzędzia administracyjne / dziennik zdarzeń i tam masz System, Aplikacja itd
  • #7 6746363
    LiMuBai
    Poziom 15  
    @mat_ed: a nie pomyslales ze moze nie mam czasu sie bawic z tym ? Przeczytaj uwaznie posta 1 + pomysl o tym ze jakbys chcial sprawdzic realnie napiecia to spasiloby wypruc zasilacz i sprawdzic go na sztucznym obciazeniu - myslisz ze mam czas na to ? Poza tym Twoj post niczego do tematu nie wnosi ale to juz detal...

@Damian_: wiem gdzie szukac dziennika ale tam nie ma zbyt wiele info co by dawalo jednoznacznie znac co sie dzieje - poza tym to log z 2 lat tak ze hmmm - nie czyszcze go :D szczerze mowiac "siusiam" na windowsy cieplym moczem ze sie tak "mlodziezowo" wyraze ;) - ja siedze w linux/unix (slack/gentoo/solaris) a winde potrzebuje wylacznie do kilku celow kilku czysto zawodowych i dla rozrywki (nie lubie z wine sie bawic + i tak trzeba winde miec :) ) tak czy inaczej dzieki za zainteresowanie i pomoc, z drugiej strony bardziej chcodzilo mi o uzyskanie info czy jakis wirek nie powoduje takich objawow (bo na pewno jest ich w systemie sporo) - na marginesie mowiac - ponoc viste napisali od "zera" hmm ciekawe bo blast wlazl od razu po podlaczeniu do i-net'a :D wspanialy M$ hahaha
  • REKLAMA
  • #8 6746405
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    LiMuBai napisał:
    @mat_ed: a nie pomyslales ze moze nie mam czasu sie bawic z tym ? Przeczytaj uwaznie posta 1 + pomysl o tym ze jakbys chcial sprawdzic realnie napiecia to spasiloby wypruc zasilacz i sprawdzic go na sztucznym obciazeniu - myslisz ze mam czas na to ? Poza tym Twoj post niczego do tematu nie wnosi ale to juz detal...

Zatem niech kolega idzie w zaparte swoją drogą i wierzy dalej pomiarom made in speedfan. Dostał kolega jasną sugestię od kolegi mat_ed jak upewnić się, że napięcia zasilacza nie są prawidłowe ale przecież kolega wie lepiej.
    Nie utrudniając koledze postępowania po swojemu i zlewania naszych porad temat zamykam. Regulamin forum pkt. 16.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows Vista, który samoczynnie restartuje się po okresie bezczynności, poprzedzany wzrostem obrotów wentylatora i stukiem w dysku twardym. Pomimo wyłączonego indeksowania i automatycznej defragmentacji, dysk nadal wykazuje aktywność. Podejrzenia padają na przegrzewanie się podzespołów oraz uszkodzenie dysku twardego. Przeprowadzone skany antywirusowe (Norton, NOD, MKS) nie wykazały infekcji, choć obecność wielu procesów svchost wskazuje na możliwe problemy z malware. Użytkownik zauważył również błędy typu blue screen związane z NET_DEV, co może wskazywać na problemy ze sterownikami sieciowymi lub sprzętem. Pomiar napięć zasilacza przez program SpeedFan wskazuje na niestabilne wartości, zwłaszcza na linii +12V, co budzi obawy o zasilacz, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji sugerują, że program ten nie jest wiarygodny do pomiaru napięć i zalecają użycie miernika. Rekomendowane działania to sprawdzenie temperatur procesora (np. programem Everest lub SpeedFan), diagnostyka SMART dysku twardego, aktualizacja sterowników płyty głównej oraz analiza dziennika zdarzeń systemowych. Ostatecznie sugerowana jest reinstalacja systemu Windows Vista jako rozwiązanie problemów. Dyskusja podkreśla również frustrację użytkownika wobec systemu Windows i preferencję pracy na systemach Linux/Unix.
REKLAMA