logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik krokowy z napędu 3,5 cala - bipolarny czy unipolarny?

genetix 20 Cze 2004 16:39 13499 28
REKLAMA
  • #1 701889
    genetix
    Poziom 24  
    Pytanie dotyczy silnika krokowego z "małych" stacji dysków. Mam na myśli silnik przesuwający głowicę (ma on długą, nagwintowaną oś)

Jakiego typu to silnik - tzn. bipolarny czy unipolarny?
    Czy ktoś się już bawił w sterowanie takich silników??

Pytam, ponieważ nie mam takowego aktualnie pod ręką żeby osobiście obmierzyć uzwojenia :)

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 701990
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    dwa uzwojenia oddzielne, unipolarny - sorki za error ale chodziło o bipolar, sterownik albo na scalaku zdemontowanym ze staci lub na tranzystorach.

sam silnik bez "ramki mocującej" - są takie, raczej odpada bo nie ma stabilizacji pozycji w osi i magnes ociera o uzwojenia, nadaje sie tylko ten z "prowadnicą"
  • #3 702198
    genetix
    Poziom 24  
    Dzięki, tego właśnie szukałem!

A co do tej nieszczęsnej osi - miałem okazję to sprawdzić osobiście. A szkoda, bo to chyba najmniejszy ogólnodostępny silnik krokowy.

Wracając do sterowania - mógłbyśmi zapodać jakiś link lub przynajmniej oznaczenie scalaka-drivera do tego silniczka? Będę wdzięczny!

pozdrawiam.
  • #4 704158
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Jak narazie spodkalem w stacji dyskietek tylko i wylacznie silniki bipolarne. Kiedys nawet sobie sterowalem nimi. Jakos nie bylem nim jakos zaskoczony. Jak dla mnie to jest za maly i nie ma mocy. Nie mam nawet pomyslu do czego bu mozna bylo takiego mikrusa wykorzystac.

Sterownik zbydowalem na podstawie czesci wykonawczej z projektu "Zabawki sterowanej pilotem rc5" z EDW 3\2001
  • REKLAMA
  • #5 705171
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Czytam ten topik i w końcu nie wiem, jaki jest silnik w napędzie 3,5cala :?:
    Noemi pisze że bipolarny, a morph13 że unipolarny.
    Chyba najlepiej sprawdzić to samemu :wink:
    Może ten rysunek znaleziony w sieci pomoże w rozwikłaniu zagadki.
    Ukłony S95
    Załączniki:
    • Silnik krokowy z napędu 3,5 cala - bipolarny czy unipolarny? Silnik_krokowy.GIF (36.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 705670
    nojmi
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Jestem przekonany,ze sa to silniki bipolarne. Nie wiem moze sa tez unipolarne, ale ja spodkalem tylko bipolarne.

s95 masz racje. Najlepiej samemu sie jeszcze upewnic. genetix sprawdz ile przewodow odczodzi z silnika. Jezeli 4 to na bank bipolarny, jezeli wiecej to unipolarny.
  • #7 706569
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Sprawdziłem na 4 napędach 3,5cala.
    Z silniczka wychodzą 4 (cztery) przewody -> wniosek ? Są to silniki bipolarne.
    :arrow: genetix
    W czasopiśmie EP 11 z 2001r był artykuł "Zdalnie sterowany regulator siły głosu do wzmacniacza High-End" zobacz rozwiązanie sterowania stopnia mocy silnika.
    podaje link: http://www.ep.com.pl/?strona=archiwum.php&r=2001&m=11
    Pozdrawiam S95
  • REKLAMA
  • #8 728676
    elektronguy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    morph13 napisał:

sam silnik bez "ramki mocującej" - są takie, raczej odpada bo nie ma stabilizacji pozycji w osi i magnez ociera o uzwojenia, nadaje się tylko ten z "prowadnicą"

Tu masz racje, ja spotkałem się z jedym takim na ramce, jednak moim zdaniem jest to troche mało uniwersalne mocowanie. Pamiętam też miałem kiedyś taki jeden mały z mocowaniem osi z przodu i z tyłu pokrywy silniczka i bez ramki, a nie tylko z przodu jak sie teraz stosuje.
  • #9 728864
    genetix
    Poziom 24  
    Ten system łożyskowania osi silnika chyba został zaprojektowany specjalnie po to, aby utrudnić wykorzystanie tego krokowca w innych urządzeniach :(
  • #10 731227
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Znam ten ból. Ale mam małą sugestię: Jak nie zależy ci na wymiarach a jedynie ne gwintowanej ośce to bez problemu możesz użyć silnika napedu głowic ze stacji 5,25". W sklepach z art. metalowymi często można kupić pręty gwintowane. Taki pręt o średnicy 4mm możesz połączyć z ośką silnika za pomocą kilku warstw koszulek termokurczliwych albo sekcją połączeniową z listwy zaciskowej(uwaga może trochę trząść jak nie wycentrujesz ośki z prętem). Udanej zabawy i uszy do góry :)
  • #11 731473
    genetix
    Poziom 24  
    Cały ból w tym, że potrzebuję tego silnika z racji jego wymiarów. Idealnie pasuje wzdłuż do napędu gąsienicowego (tzn. schowa się pod gąsienicą tworząc wraz z kontrolerem autonomiczny moduł) Natomiast jego ośkę i tak musiałbym uciąć aby zamontować przekładnię kątową.

Czy są gdzieś dostępne inne silniki krokowe o podobnych wymiarach zewn. i bez w/w mankamentów??
  • REKLAMA
  • #13 736752
    genetix
    Poziom 24  
    Dzisiaj zakupiłem na giełdzie mechanikę od kasy fiskalnej (3 moduły po 2 silniczki) za sumę 8zł. Czyli wpadło mi w łapy 6 zgrabnych silników bipolarnych :) Są nawet zgrabniejsze od tych z FDD :)
  • #14 1493018
    remikpl
    Poziom 11  
    Można by go urzyc do robota :D
  • #16 2186567
    deavt
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Siemanko!
    Mam silniczek od stacji dyskietek (bipolarny).
    Chciałem się dowiedzieć, który scalaczek, bądź układ na płytce drukowanej w tej stacji jest sterownikiem do tego silnika.
    Jeśli to jest jakiś scalaczek, to gdzie mam podłączyć poszczególne nóżki.
  • #17 2186652
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Witam...

Tak w ciemno nikt ci nie powie...
    Jaki scalak i w którym jest miejscu, że już nie wspomnę o wyprowadzeniach jest zależne od producenta napędu...
    Prześledź jak biegną ścieżki z silnika i jak trafisz na scalak to przeczytaj oznaczenia i szukaj dokumentacji do niego...
    Wiesz, mam nadzieję, że ośka takiego silnika musi być podparta na końcu...
  • #18 2187072
    elektronguy
    Poziom 12  
    W jednej stacji spotkałem się z innym układem napędowym głowicy. Silniczek miał ktrótka ośkę bez podpory i nie był to ślimak ale zwykłe kolo zębate. Jednak ze świecą takich stacji szukać.
    Spotkałem się też z podporą przymocowaną na stałe do silniczka tak, że całyt aki zestawik można było wykręcić. Jednak w większości (prawie zawsze) mocowanie jest na stałe do obudowy stacji.
  • #19 2187102
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    deavt po co dwa razy o to samo pytasz !
    Cytat:
    Mam silniczek od stacji dyskietek (bipolarny).

coś mi się wydaje że ty sam za bardzo nie wiesz co masz za silnik
    silnik do przesuwu głowicy - bipolarny
    silnik do napedu talerza obracającego nośnik magnetyczny w dyskietce - silnik bldc
    co do wykorzystania ich to szanse raczej zerowe
  • #20 2187110
    elektronguy
    Poziom 12  
    Ee tam dwa razy pyta...
    Ja teraz wlasnie zauwazylem ze w ostatnim poscie sie powtarzam :)
  • #21 2189137
    clipie
    Poziom 16  
    w 3,5 calowych napedach raczej nie znajdzie osobnych ukladzikow do sterowania silnikami, wszystka tam bedzie zintegrowane w jeden wiekszy, mozna rozejrzec sie za stacjami 5.5 w tych starszych napedach drivery napewna bedo wystepowac osobno a do tak slabych silnikow pasowac bedzie kazdy. Dosc czesto spotykalem sie z ha13421 zarowno w DIPie jak i smd.
  • #22 2195210
    deavt
    Poziom 12  
    Ten procek to a13493. sory ze sie powtarzam ale myślałem że nikt nie odpisze.
    Prześledziłem ścierzki i dziś jak bedy miał czas to zobacze w necie opis końcówek.
    Dzieki chłopaki za pomoc. :)
  • #23 2196319
    bogdan_p
    Poziom 39  
    deavt zadam proste pytanie do czego chcesz ten silnik wykorzystać ?
    bez względu czy to BLDC , czy bipolarny z przesuwu głowicy to poza satysfakcją że się będzie kręcił nie widzę żadnego praktycznego zastosowania tych silników
  • #24 2218804
    deavt
    Poziom 12  
    Ja widzę zastosowanie, robie robocika (a właściwie już zrobiłem). Silniki służą do napędu kół i do skręcania.
    Taka mała zabawka. A poza tym chcę umieć sterować takimi silnikami z czystej ciekawości.
  • #25 2218962
    bogdan_p
    Poziom 39  
    w robocie to z pewnością zastosowałeś silniki DC
    temat sterownia silników krokowych i BLDC był omawiany wielokroknie poszukaj na forum w razie nie jasności pytaj
  • #26 2241082
    deavt
    Poziom 12  
    Zastosowałem silniki krokowe, ale nie te od głowicy, tylko te co rozkręcają taśmę w dyskietce (nie znam fachowego określenia)
  • #27 2241818
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    No to ja mam pytanie...
    Jak kolega poradził sobie ze sterowaniem tych silników...?.?.?
    Tak BTW to nie są silniki krokowe...
  • #28 2242298
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    tylko te co rozkręcają taśmę w dyskietce

jaką taśmę do rozkręcania masz w dyskietce ?
    chyba myslisz o nosniklu magnetycznym tylko on ma kształt koła
  • #29 2244521
    deavt
    Poziom 12  
    dokładnie :) o to mi chodziło

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy typu silnika krokowego stosowanego w napędach 3,5 cala do przesuwu głowicy, z pytaniem czy jest to silnik bipolarny czy unipolarny. Większość uczestników potwierdza, że silniki te są bipolarne, co potwierdza obecność czterech przewodów wychodzących z silnika. Silniki te są małe, o ograniczonej mocy i specyficznej konstrukcji osi, często z mocowaniem ramkowym lub prowadnicą, co wpływa na stabilizację pozycji i uniwersalność zastosowań. Wskazano, że sterowniki do tych silników mogą być realizowane na bazie scalaków lub tranzystorów, a przykładowe rozwiązania sterowania można znaleźć w projektach DIY oraz w czasopiśmie Elektronika Praktyczna (EP 11/2001). Wspomniano o scalakach typu HA13421 i A13493, a także o sterownikach TB65xx stosowanych w silnikach z napędu soczewek kamer. Podano przykład silnika MSCA 020E02 firmy Sankyo z napędu 3,5 cala, łożyskowanego z obu stron. Dyskutowano również o trudnościach z wykorzystaniem osi silnika z napędu 3,5 cala ze względu na jej specyficzne mocowanie i rozmiary, sugerując alternatywne silniki z napędów 5,25 cala lub mechanikę z kas fiskalnych. Poruszono temat praktycznych zastosowań tych silników, m.in. w robotyce amatorskiej, gdzie służą do napędu kół i skręcania. Wskazano, że silniki do napędu talerza dyskietki to silniki BLDC, a nie krokowe. Wskazówki dotyczące identyfikacji sterowników obejmują analizę ścieżek na płytce i poszukiwanie oznaczeń scalaków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA