logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór akumulatorów 12V 7AH do UPS: Orvaldi, Ever, ECM, Easy Touch, Fideltronik

ratm4n 16 Paź 2009 12:04 3359 6
  • #1 7135057
    ratm4n
    Poziom 11  
    Witam, przeszukałem forum i podobny temat znalazłem tylko w archiwum.

Po kilkukrotnym zaniku prądu i wahaniach napięcia, muszę w firmie 'naprawić' UPSy (wiedziałem, że nie trzymają napięcia, ale nie moglem uzyskać pieniędzy, dopiero jak ludzie potracili dokumenty to się obudzili :)). W firmie jest kilka różnych modeli: Orvaldi (620 PL), Ever (Net 700), ECM (BNT 400 AP), Easy Touch (ET-123WU 400), Fideltronik (F650 Pro), ale wszystkie pracują na tych samych akumulatorach: 12V, 7 AH (151x65x98 mm). Jakiej firmy kupić akumulatory? Z firmowych kojarzę CSB i Europower, jakie polecacie? Miedzy CSB i Europower widzę znaczne różnice cenowe, czy są one uzasadnione? Najchętniej kupiłbym CSB, by zrobić to tanim kosztem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #2 7150758
    azonips
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Europower - większa obciążalność , mniejsza rezystancja wewnętrzna, większa żywotność. CSB mogą paść nawet po roku i bardzo tracą na żywotności gdy są przez dłuższy czas rozładowane. Polecam jeszcze YUASA też bardzo dobry jednak nie wiem jak kształtują się ceny.
  • #3 7153746
    ratm4n
    Poziom 11  
    Witam, dziękuję bardzo za konkretną odpowiedź.
  • #4 7208809
    komar50
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Myśle że każdy poza CSB będzie dobry, CSB już jako nowe nie chcą trzymać napięcia i spadają nawet poniżej 10V
  • #5 7213795
    ratm4n
    Poziom 11  
    Witam, kupiłem Europowery o zwiększonej wydajności (9 Ah zamiast 7), za około 100 zł/sztuka (jakoś znalazły się pieniądze) i muszę przyznać, ze jestem zadowolony. Co do YUASA, to chyba nie może to być dobry produkt, skoro kosztuje nawet taniej od CSB? Europowery siedzą w UPSach Evera, co świadczy o ich jakości. W każdym bądź razie, tym razem udało mi się kupić dobry produkt, ale nie niskim kosztem, a gdybym potrzebował coś tak do max 65 zł/sztuka?

W trakcie poszukiwań natknąłem się na te firmy, może ktoś mógłby uporządkować ich produkty od najlepszego do najgorszego?

EUROPOWER, LONG (ten siedział w UPSie APC), HAZE, YUASA, CSB,CTM, TOYAMA
  • #6 7236314
    SLAL
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    Czytam i tak sobie myślę:
    1. Każdy chwali jakiegoś producenta,
    2. Ktoś twierdzi, że CSB nawet nowe nadają się
    do utylizacji (używam ich od około 10 lat w ilości
    ~1000kg/rok i miałem może 4-szt reklamacji,
    3. Tak dużo pisano na elektrodzie o sposobie ładowania
    akumulatorów AGM,

Szanowni Państwo w 99% przedwczesna śmierć akumulatorów
    dowolnego producenta następuje z powodu niepoprawnej
    eksploatacji. W większości przypadków występują problemy
    ładowania i temperatury.
    Objawy są różne - jedne tracą pojemność bez oznak,
    inne "puchną".
    Warto zaznaczyć że bardzo rzadko (nowe) są jednakowo
    naładowane (lub samorozładowane), często ich parametry
    nie są powtarzalne - pojawiają się problemy z pracą szeregową,
    szczególnie np. w szeregu o "długości" kilkanaście sztuk i małej
    pojemności.

W przypadku UPS-ów warto również porównać stałomocowe
    charakterystyki rozładowania oraz dopuszczalny prąd ładowania
    (idealny UPS powinien maksymalnie szybko naładować baterie)

SLAL
  • #7 7243506
    S25
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    ratm4n napisał:
    ..., może ktoś mógłby uporządkować ich produkty od najlepszego do najgorszego?
    EUROPOWER, LONG (ten siedział w UPSie APC), HAZE, YUASA, CSB,CTM, TOYAMA

Spróbuję, na bazie własnych doświadczeń 15lat/ponad 10ton/rok.
    Oczywiście "zaszufladkować" firm się nie da, ale zakładając, że chodzi o akumulatory 7-9Ah/12 może to wyglądać tak:

1. YUASA - praktycznie firma Nr 1 - klasyka akumulatorowa, MP
    2. LONG - w Polsce mało znane, ale super żywotne, MP
    3. CSB - celują w Yuasa, ale nieco tańsze bo to "kopia", MP
    SSB - bez problemu dostępne i są OK!
    4. Europower - różnie bywa
    5. CTM - bardzo różnie bywa np. tragiczne 7Ah/12V! ale dobra 9Ah
    6. Haze
    ....TOYAMA - nie znam
    a od Yuasa lepszy może być tylko Panasonic MP. Nie do zdarcia i nigdy nie cieknie.
    MP - masowa produkcja firmy o zasięgu światowym. Reszta to tylko marki (czytaj, przyklejone nalepki) firm z Polski (jak Europower) lub niemieckie - często z różnych fabryk, stąd często nie porównywalne parametry pomiędzy seriami.
    A i tak najgorsze co może być to akumulatory amerykańskie. Od 10 lat nie spotkałem żadnego modelu, spośród kilku firm, żeby wytrzymały dłużej niż 3 lata (gdzie dla większych pojemności teoretyczna żywotność miała wynosić 8-10lat).

"Nowy" akumulator, gdy ma 10V bez obciążenia to jest już "stary" :D - zużyty i nadaje się tylko do utylizacji. Da się naładować, ale już nie ta pojemność... :cry:

100zł/Europower 9Ah to dużo za dużo, ale jest to cena za budowanie "dobrej marki" (Dobry bo drogi!):D

Pozdrawiam
    S25

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru akumulatorów 12V 7Ah do różnych modeli UPS (Orvaldi 620 PL, Ever Net 700, ECM BNT 400 AP, Easy Touch ET-123WU 400, Fideltronik F650 Pro) stosowanych w firmie. Użytkownicy porównują marki akumulatorów, zwracając uwagę na żywotność, parametry techniczne oraz cenę. Europower cechuje się większą obciążalnością, niższą rezystancją wewnętrzną i dłuższą żywotnością niż CSB, które mogą szybko tracić pojemność, zwłaszcza przy długotrwałym rozładowaniu. YUASA jest uznawana za markę wysokiej jakości, choć pojawiają się wątpliwości co do jej ceny. Wskazano, że przedwczesne uszkodzenia akumulatorów wynikają głównie z nieprawidłowej eksploatacji, zwłaszcza błędów w ładowaniu i wpływu temperatury. Ranking jakości akumulatorów 7-9Ah 12V według doświadczeń użytkowników to: YUASA, LONG, CSB, Europower, CTM, HAZE, TOYAMA. Podkreślono, że parametry i jakość mogą się różnić w zależności od serii i fabryki, a najgorsze doświadczenia dotyczą akumulatorów amerykańskich, które rzadko wytrzymują ponad 3 lata. W praktyce ważne jest dopasowanie charakterystyki rozładowania i prądu ładowania do wymagań UPS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA