logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajność procesora 70-100% po włączeniu - możliwy wirus? Jak to naprawić?

mayday28 18 Paź 2009 13:34 2042 12
REKLAMA
  • #1 7143389
    mayday28
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,po wlączeniu komputera od jakiegos czasu mam wydajność procesora wahającą się w przedziale 70-100%.Skanowałem kasperskim oraz dr web ale nic nie znalazło.Mam wrazenie ze mam jakiegos podstępnego wirusa bo u mnie nic nie znajduje a znajomemu jak zaniosłem pendriva swojego to mu znalazło na nim kilka.Jak sobie z tym dziwnym zjawiskiem poradzić?pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7143454
    Avatat
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam!
    Lepsze efekty skanowania uzyskuje się w trybie awaryjnym - wejdź do niego i dopiero wtedy zapuść skan.
    Zobacz też jaki proces zjada cały procesor.
    Pozdrawiam!
  • #3 7143582
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Napisz jaki proces obciaza procesor. Daj log z OTL lub combofix. Zrob skan przy pomocy Dr.Web CureIt oraz Malwarebytes. Nie zaszkodzi tez jak dasz screeny ze wszystkich zakladek programu HdTune.
  • REKLAMA
  • #4 7144013
    mayday28
    Poziom 12  
    Witam,wysyłam log z OTL oraz screeny z zakladek programu HdTune.Scan zrobiłem za pomocą Dr.Web CureIt ale nic nie znalazło.Zpusciłem jescze Malwarebytes ale jeszcze nie zrobiło pełnego skanu.

Wstaw zdjęcia zgodnie z regulaminem forum.
    marek216
  • #5 7144077
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Miales dac screeny, ze WSZYSTKICH zakladek programu (oczywiscie po przeskanowaniu), a nie tylko z jednej. Do tego zle wkleiles zdjecie, popraw to.
    W dalszym ciagu nie podales jaki DOKLADNIE proces obciaza procesor.
  • #6 7144134
    mayday28
    Poziom 12  
    a jak zrobić te screeny z wszystkich zakładek?
  • #7 7144190
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Kliknac na zakladke Benchmark, uruchomic, po przetestowaniu nacisnac na ikone na gornym pasku programu, zapisac screen i wrzucic na forum, tak samo z Health i Error Scan. To chyba nie takie trudne..
  • REKLAMA
  • #8 7145080
    mayday28
    Poziom 12  
    teraz zużycie na chwile obecną zmalało i najbardziej obciąza procesor avp.exe ,svchost.eve,opera,
  • #9 7147799
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Doczekam sie w koncu na screeny z HdTune?!
  • REKLAMA
  • #10 7148003
    mayday28
    Poziom 12  
    Wysyłam screeny mam nadzieje ,że teraz dobrze wysłałem.pozdrawiam:)

[/img]Wydajność procesora 70-100% po włączeniu - możliwy wirus? Jak to naprawić?
  • #11 7148141
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zgubiles jeszcze zakladke Health. Na screenie widac, ze obciazenie masz na poziomie 7%.
  • #12 7148169
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Mimo tego braku, o którym Kolobos napisał, już widać ,że transfery HDD są - delikatnie to ujmując - dalekie od standardu.
    Czym to jest spowodowane trudno jednak orzec, bo nie wiadomo nic o tym w jakim trybie dysk działa (AHCI i czy emulacji IDE), na jakiej płycie, ani - wracamy do brakującej zakładki - jaki jest jego stan.

To wysokie wykorzystanie CPU jest na obu systemach czy tylko na jednym? - W obu wypadkach wskaż proszę wersje OS-ów (SP).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #13 7148348
    mayday28
    Poziom 12  
    U mnie w zakładce Health jest puste okno dlatego nie wysłałem nie wiem moze dlatego jest puste ponieważ kontroler dysku pracuje w trybie AHCI co o tym sądzicie?visty screeny tez wrzucic?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim obciążeniem procesora (70-100%) zaraz po uruchomieniu systemu, podejrzewając obecność wirusa mimo negatywnych wyników skanów antywirusowych (Kaspersky, Dr.Web CureIt, Malwarebytes). Zalecane jest wykonanie skanowania w trybie awaryjnym oraz identyfikacja procesu obciążającego CPU. Wskazano na konieczność dostarczenia logów z narzędzi diagnostycznych OTL i combofix oraz zrzutów ekranów ze wszystkich zakładek programu HdTune (Benchmark, Health, Error Scan) w celu analizy stanu dysku twardego i jego parametrów pracy. Użytkownik zgłosił, że procesy avp.exe, svchost.exe oraz przeglądarka Opera najbardziej obciążają procesor. Zauważono, że transfery dysku są znacznie poniżej normy, a zakładka Health w HdTune pozostaje pusta, co może wynikać z pracy kontrolera dysku w trybie AHCI. Sugerowano podanie wersji systemu operacyjnego oraz informacji o konfiguracji płyty głównej i trybie pracy dysku (AHCI vs IDE). Problem wymaga dalszej diagnostyki pod kątem stanu dysku i procesów systemowych obciążających CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA