logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Tracer 5SKR dymi, IC21 się grzeje, głośne buczenie - co robić?

bartoszb 21 Paź 2009 13:42 1369 8
REKLAMA
  • #1 7156198
    bartoszb
    Poziom 2  
    Witam na samym początku zaznaczę, iż jestem kompletnym laikiem.

Dostałem od kumpla głośniki tracer TRG-5SKR-7200-B-3. Totalna chińszczyzna. Czytałem, że to normalna rzecz, że pada w nich wzmacniacz, tak samo było i u mnie.

Podłączyłem wzmacniacz od tych głośników do prądu, ekran zaświecił się lekko na chwilę, po czym zgasł, a z kratek wentylacyjnych zaczął wydobywać się dym. Rozkręciłem obudowę. Przeczyściłem całość powietrzem sprężonym, po czym podłączyłem jeszcze raz. Wyświetlacz kompletnie się nie świeci, za to układ o oznaczeniu IC21 (skręcony jest z kawałkiem metalu i uwalony jakimś białym nalotem, do tego ledwo co się trzyma płytki) grzeje się strasznie, co jest po pewnym czasie źródłem dymienia. Wzmacniacz zapodaje w tym czasie głośne buczenie do wszystkich głośników. Całość jest osadzona na płytce o oznaczeniach: H500D MICROLAB 2003.09.10

Prosiłbym o jakieś porady, ew. rozwiązanie. Podstawowe narzędzia się znajdą.

Ewentualnie jeszcze namiary do kogoś z Warszawy/Ząbek, kto by mógł zajrzeć do tego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7156205
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Ten dymiący element pewnie trzeba wymienić, to jest końcówka mocy. Tylko należy pamiętać by to białe coś nałożyć ponownie.
  • REKLAMA
  • #3 7156229
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Te głośniki mają wadę, w postaci beznadziejnego chłodzenia i ciągle się palą lub strzelają jak popadnie.

To białe coś to pasta termoprzewodząca, sylikonowa. Co to się spaliło to jak już wspomniano wzmacniacz. Jednak skoro teraz ekran już nie działa to sądzę że głośniki mają dużo poważniejsza usterkę
  • #4 7156255
    Artur k.
    Niekoniecznie poważniejszą. Uszkodzony układ końcówki mocy może zwierać zasilanie i dlatego nie działa wyświetlacz.
  • REKLAMA
  • #5 7156323
    bartoszb
    Poziom 2  
    Nie wykonam tego sam. Orientacyjna cena naprawy (pewnie ciężko powiedzieć)? Czy się opłaca tykać tego?
  • #6 7156363
    Artur k.
    Nie wiem co to za głośniki, znalazłem jakieś takie: TRACER ECLIPSE TRG-5SKR-7200-B-3 one kosztują prawie 400zł, więc naprawiać się opłaca. Nie wiem czy Twoje są takie same.
  • #7 7156410
    bartoszb
    Poziom 2  
    Takie same. Jest to zestaw 5.1 z dość fajnym subem (chyba 20cm). Pytanie tylko jakie koszty naprawy.
  • REKLAMA
  • #8 7156447
    Artur k.
    Kosztów naprawy nikt nie poda bez oględzin sprzętu. Trzeba zanieść do serwisu i niech sprawdzą co dokładnie temu dolega.
  • #9 7156481
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Ten zestaw był warty 400 zł ale 4 lata temu. Teraz nie jest produkowany od długiego czasu ze względu na ciągłe problemy z głośnikami.

Cena naprawy może się zamknąć w cenie ok 100 zł - nie wiadomo ile końcówek jest spalonych i jakie to końcówki są. Niektóre kosztuję po 30 - 40 zł, do tego dolicz cenę wymiany. A jesli takich końcówek będzie kilka do wymiany to naprawa może dojść nawet do 200 zł.

PS-napisałem do ciebie info na PW - odpowiedz ;)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz w głośnikach Tracer TRG-5SKR-7200-B-3 ulega uszkodzeniu, co objawia się dymieniem z układu IC21, który jest końcówką mocy. Element ten nagrzewa się nadmiernie i powoduje głośne buczenie oraz brak działania wyświetlacza. Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej uszkodzenie końcówki mocy oraz niewystarczające chłodzenie, co prowadzi do przegrzania i spalenia pasty termoprzewodzącej (silikonowej). Naprawa polega na wymianie uszkodzonego układu i ponownym nałożeniu pasty termoprzewodzącej. Koszt naprawy może wynieść od około 100 do 200 zł, zależnie od liczby uszkodzonych końcówek mocy i ich cen. Ze względu na wartość zestawu (około 400 zł w momencie produkcji) naprawa jest opłacalna, jednak wymaga diagnozy w serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA