logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i karta dźwiękowa do 500 zł do pokoju 12 m2?

okulista 21 Paź 2009 18:36 4956 23
REKLAMA
  • #1 7157322
    okulista
    Poziom 10  
    Witam.
    Zamierzam kupić głośniki do pokoju 12m2 , mieszkanie w bloku . Dotychczas posiadam jakieś badziewne głośniki 2.1 Altec Lansing ( cena ok 150 zł) - z tego działa mi tylko 1 głośnik , popsuta regulacja , wyrobione gniazdo w sobwooferze itp.
    Na nowe głośniki + karte dźwiękową chcę wydać w granicach 500 zł. Jestem zielony i kompletnie nie wiem co wybrać. Przeznaczenie : 70% muzyka (hip-hop, Jazz, folklor) 30% gry i filmy. Zależy mi głównie na czystym dźwięku, z konkretnym basem, dodam że słucham muzyki całymi dniami.
    Nie wiem czy to mają być głośniki 5.1 , czy stereo , prosze żebyście mi polecili ;)
    Oto jak wygląda mój pokój:
    - miejscem gdzie najczęściej przebywam w pokoju i gdzie kontempluję muzykę jest fotel przy biurku
    - biurko jest wbudowane w meble które są zabudowane po sam sufit , na biurku jest mało miejsca na duże głośniki
    - w pokoju nie ma miejsca na głośniki stojące na podłodze.

Jak będzie potrzeba zdjęcia pokoju to mogę zrobić.

--------------------------------------------------

Oto jak wygląda mój pokój:

http://i665.photobucket.com/albums/vv20/okulista/pokj.jpg

http://i665.photobucket.com/albums/vv20/okulista/DSCF8706.jpg

http://i665.photobucket.com/albums/vv20/okulista/DSCF8708.jpg

http://i665.photobucket.com/albums/vv20/okulista/DSCF8714.jpg

Proszę umieścić zdjęcia na serwerze obrazkowym forum (funkcja "dodaj obrazek" w oknie edycji postu).
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 7176286
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Tutaj by się jakieś fajne 5.1 nadało. Tyle, że malutkie. Pomysl nad jakimiś Creativami. Albo, drewnianymi Geniusami. Ale mam wrażenie, że będą troche za duże. :(
  • REKLAMA
  • #3 7176455
    Sanowiak20
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Pokoik trochę przyciasny na 5.1.
    Ja bym polecił 2.1 np. Logitech Z-3e lub Z-4
  • #4 7179409
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Jeżeli będzie mały komplecik 5.1 to pokój jest idealny. Nie bedzie mozna dawać za głośno, bo będzie dudnić, no chyba, ze na subie obniży bas. ( ogolnie na tanich glosniczkach wszystko bardzo dudni ). A co do 2.1 to jest przerost formy nad treścią. Lepiej już zainwestować pieniążki w lepsze 2.0 np. Microlaby Solo 7C ( ok. 300 zl ) genialne monitorki studyjne, za śmieszne pieniądze.
  • #5 7179423
    okulista
    Poziom 10  
    Powiem tak :D
    Zawsze chciałem mieć w pokoju kino domowe ;p zestaw 2.1 już mi się znudził. Generalnie jestem nastawiony na 5.1. Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć , czy pomieszczenie nie jest za małe na taki sprzęt ?

Dodano po 1 [minuty]:

Cyborg_3D napisał:
    Jeżeli będzie mały komplecik 5.1 to pokój jest idealny. Nie bedzie mozna dawać za głośno, bo będzie dudnić, no chyba, ze na subie obniży bas. ( ogolnie na tanich glosniczkach wszystko bardzo dudni ). A co do 2.1 to jest przerost formy nad treścią. Lepiej już zainwestować pieniążki w lepsze 2.0 np. Microlaby Solo 7C ( ok. 300 zl ) genialne monitorki studyjne, za śmieszne pieniądze.

Z 5.1 jakie głośniczki byś mi zaproponował. (na głośniki i kartę dźwiękową chcę wydać ok 500 zł)
  • #6 7179614
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Myślę, że Genius SW-HF5.1 5100 były by odpowiednie. Niestety nie wiem jak będą sprawować się w tak małym pokoiku. Mialem je chwilowo w pokoju o wymiarach 5x6m i grały zadowalająco. Dyskoteki w pokoju zrobic nie moglem, ale na tym mi najmniej zależało. Ze względu na wymiary pokoju czasami mialy braki. Teraz zmienilem je na prawdziwe kino domowe, ale jako 'budżetówka' sprawują się nieźle. Ale biorąc pod uwagę to, że sluchasz więcej muzyki niż grasz i oglądasz filmy myślę, że zestaw 2.0 będzie wystarczający. :)
  • REKLAMA
  • #7 7181576
    Tadzik007
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    W tak małym pokoju nie eksperymentowałbym z 5.1 za te pieniądze(będzie strasznie dudnić).Najlepiej nadaje się zestaw 2.1.Myślę,że w tej cenie znajdziesz coś o niebo lepszego od tego co miałeś.
    Mam pokój 10m2 i z tańszym 5.1 była lipa.
  • #8 7181845
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Każde tańsze 5.1 dudni jak jasna cholera. Nawet w odpowiednim pokoju. A 2.1 to przerost formy nad treścią, bardziej głośniki do szpanu niż do słuchania.
  • #9 7207076
    okulista
    Poziom 10  
    Na chwile obecną bardzo bym chciał zakupić głośniki GENIUS SW-HF 5.1 6000 . Nie mam zamiaru wykorzystywać maxymalną głośność tych głośników ;]
    Do tego kupie jakąś karte dźwiękową do 200 zł.

Co myślicie o tym żeby w tym pokoju były te głośniki ?
  • #10 7207245
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Co do karty polecam SB X-fi audio (ok 140zł).
    Głośniki Genius-tańsze 5005 lub 6000 które to "Biją model 5000 i 5005 na głowę !"-ciekawe czym? :D Sam posiadam tą karte i geniusy model 5005 w 15m2. Zastanawiam się na podstawie czego koledzy wyciągają tu wnioski o zbyt ciasnym pokoju czy dudnieniu w zestawach 5.1 ktore to w zestawach 2.1 nie występują?

Dodano po 3 [minuty]:

"Albo, drewnianymi Geniusami. Ale mam wrażenie, że będą troche za duże.
    "

"Jeżeli będzie mały komplecik 5.1 to pokój jest idealny."
    Cyborg_3D więc jak mały musi być ten komplecik skoro geniusy są za duże?

Dodano po 46 [sekundy]:

Microlaby Solo 7C także warte uwagi.
  • #11 7207523
    okulista
    Poziom 10  
    Jeśli wybrałbym geniusy to teraz kwestia rozstawienia ich w pokoju. Z tylnymi satelitkami nie ma problemu gorzej z rozstawieniem na biurku . Myślałem nad tym , żeby sobwoofer dać w prawy róg biurka ( tam gdzie jest modem) , monitor będzie między satelitkami które będą rozstawione jak najszerzej się da natomiast centralny będzie powieszony na pierwszej półce od dołu. Co o tym myślicie ? Sobwoofer nie powinien być raczej na podłodze dla lepszego basu ?

Oto miejsce o którym mowa

http://i665.photobucket.com/albums/vv20/okulista/DSCF8718.jpg <--- Cała meblościana

FRAGMENT
    Jakie głośniki i karta dźwiękowa do 500 zł do pokoju 12 m2?
  • #12 7207592
    dues
    Poziom 28  
    Na pierwszy rzut oka to głośnik centralny pod monitor (na biurku), satelitki przednie po bokach centralnego (szeroko na biurku), subwoofer koniecznie na podloge (mogą meble "grać") pod biurko lub przed komputerem.
    Tak czy inaczej najlepiej samemu poeksperymentować i wybrać najlepszy wariant. Poszukaj jeszcze podobnych tematów na forum dotyczących głośników do kompa, jest ich masa. Zwróć uwagę na Microlaby.
  • #13 7207634
    okulista
    Poziom 10  
    Okej, jeszcze poczytam trochę "internetu" :D
    W takim bądź razie dzięki wielkie na pomoc

Temat nadal otwarty na Wasze propozycje.
  • #14 7210365
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    W podpisie masz "ffotografia". Tak więc użyję porównań. Do tej pory "zestawy", o których rozmawiacie porównał bym do cyfrowych aparatów kompaktowych. Co byś poradził komuś, kto chciałby pobawić się w fotografię? Przynajmniej jakieś starsze używane body + obiektyw nawet "kitowy" - za to sprzęt "rozowojowy". :D
    Ja zaproponuję Tobie minimum, na którym możesz posłuchać i herbie hancock'a i ostr'a.
    NAD 3020, NAD 3240PE, CAMBRIDGE AUDIO A1 (za 300 -400 można poszukać A5), arcam alpha 3. Do tego tannoy m1 lub m2. Możesz poszukać też ciekawych ofert DIY.
    Na przykład STX GDN 14-50-4 SS + GDWK PJ (wystarczy wpisać w google). :D
    Taki zestaw nie powinien przekroczyć 600zł. :idea:
    W przyszłości proponuję jednak zainwestować w cd. Na przykład wielu maniaków popełnia "upgrade" philipsów, które mają jedne z lepszych napędów. :idea:
  • REKLAMA
  • #15 7211162
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Przemo-lukas. I On ma niby postawić tannoye m1 / m2 do pokoju 12m z czego uzytkowej powierzchni to tam jest moze z 8mkw? Ty chcesz zeby te glosniki się tam udusiły? Druga sprawa, taki zestaw spokojnie przekracza 600 zł. A w temacie mowa jest o 500 zl Same tannoye m1 dostepne na allegro to koszt 500 zl. I jakie znowu CD? Wyraznie uzytkownik okulista pisze, ze to ma byc sprzet do komputera. No chyba, ze istnieją jakieś gry, na odtwarzacz CD. Cholera. Co to za moderator który nie czyta tematu?!

"...Przeznaczenie : 70% muzyka (hip-hop, Jazz, folklor) 30% gry i filmy. Zależy mi głównie na czystym dźwięku, z konkretnym basem, dodam że słucham muzyki całymi dniami..."
    W świetle powyższego zdania, uważam, że to raczej Kolega nie czyta postów Autora...
    Polecanie do wykorzystywania w powyższym zastosowaniu głośników komputerowych zakrawa na sabotaż...
    (dj-MatyAS)
  • #16 7213859
    przemo-lukas
    Cyborg_3D napisał:
    ... Co to za moderator który nie czyta tematu?!

okulista napisał:
    ...Zamierzam kupić głośniki do pokoju 12m2...
    Przeznaczenie : 70% muzyka (hip-hop, Jazz, folklor) 30% gry i filmy. Zależy mi głównie na czystym dźwięku, z konkretnym basem, dodam że słucham muzyki całymi dniami...

Sprzęt głównie ma służyć do słuchania muzyki. Wskaż mi zestaw komputerowy, który lepiej zabrzmi od zestawu, który podałem. :idea:
    Kupując sprzęt od handlarzy, to faktycznie ceny zazwyczaj są wyższe. Jednak należy czekać na okazje. M1 + nad 3020 lub 3240pe nie powinien wynieść drożej niż 600zł.
  • #17 7218698
    parish
    Ocena: 31
    Cyborg_3D napisał:
    Przemo-lukas. I On ma niby postawić tannoye m1 / m2 do pokoju 12m z czego uzytkowej powierzchni to tam jest moze z 8mkw? Ty chcesz zeby te glosniki się tam udusiły?

A czy Ty kolego wiesz chociaż, o jakich kolumnach mowa? Jak wyglądają, jak brzmią? Rozmawiacie o 5.1, które nijak służą do muzyki, która u autora będzie wybrzmiewać w 70 procentach. Mercury M1 lub M2 są małymi kolumnami, które jakością zjedzą na śniadanie nie wiadomo jakie 5.1 jeśli chodzi o słuchanie muzyki. No i osobna sprawa - wzmacniacz, czyli jak już zostało napisane, jest to sprzęt rozwojowy. Zawsze można coś zmienić. W komputerowym 5.1 nic nie zmienisz...

Zasada: Nie wiemy - nie wypowiadamy się.

Popieram w 100% pomysł Przemka.

Pozdrawiam.
  • #18 7230343
    okulista
    Poziom 10  
    przemo-lukas napisał:
    W podpisie masz "ffotografia". Tak więc użyję porównań. Do tej pory "zestawy", o których rozmawiacie porównał bym do cyfrowych aparatów kompaktowych. Co byś poradził komuś, kto chciałby pobawić się w fotografię? Przynajmniej jakieś starsze używane body + obiektyw nawet "kitowy" - za to sprzęt "rozowojowy". :D
    Ja zaproponuję Tobie minimum, na którym możesz posłuchać i herbie hancock'a i ostr'a.
    NAD 3020, NAD 3240PE, CAMBRIDGE AUDIO A1 (za 300 -400 można poszukać A5), arcam alpha 3. Do tego tannoy m1 lub m2. Możesz poszukać też ciekawych ofert DIY.
    Na przykład STX GDN 14-50-4 SS + GDWK PJ (wystarczy wpisać w google). :D
    Taki zestaw nie powinien przekroczyć 600zł. :idea:
    W przyszłości proponuję jednak zainwestować w cd. Na przykład wielu maniaków popełnia "upgrade" philipsów, które mają jedne z lepszych napędów. :idea:

Nie wątpię , sprzęt który proponujesz za tą cenę jest dość profesjonalny w porównaniu z chińskimi 5.1 aczkolwiek nie zmieszczę go w moich meblach...
    Jestem zmuszony ograniczyć się w tandecie. Co myslicie o tych geniusach ? za tą cene kupię lepsze 5.1 ?
  • #19 7917183
    okulista
    Poziom 10  
    po długich rozmyślaniach nad głośnikami , zadecydowałem ze najlepszym rozwiązaniem będzie zakup głośników 2.1 . Z takowych jakie modele mi polecacie ? dodam ze nie chce regulacji głośności w subwooferze gdyż będzie on stał pod biurkiem.

upatrzyłem sobie model logitech z-4 . co myslicie o nich ?
  • #20 7918631
    dues
    Poziom 28  
    Jeszcze nie kupiłeś? Głośność będziesz regulować na komputerze wiec to czy będzie on na subwooferze czy na kablu raczej niema znaczenia.
  • #21 7920219
    okulista
    Poziom 10  
    dues napisał:
    Jeszcze nie kupiłeś? Głośność będziesz regulować na komputerze wiec to czy będzie on na subwooferze czy na kablu raczej niema znaczenia.

ma znaczenie , gdy bede chciał szybko ściszyć albo wyłączyć głos podczas gry to zanim zminimalizuje to minie troche czasu a tak od razu regulacja w zasięgu ręki.
  • #22 7964285
    tronik3ti
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Do hip-hop`u i rapu polecam z-2300 :D

Całkiem fajnie grają. Czyste soprany i mięsisty basik. Jak na takie maleństwa to grają bardzo fajnie.
  • #23 7966118
    przemo-lukas
    Wiesz, mam inny pomysł.
    Pomyśl o czymś takim:
    µDAC + Grado sr60i. Producent DACa deklaruje, że impedancja 300Ω jest mu nie straszna. Tu chyba przesadził. Ale z 32Ω Grado, radzi sobie nadzwyczaj dobrze. Używany sprzęcik nie powinien przekroczyć 600zł. No i jakość nie porównywalna do wymienionych wyżej zabawek. :D
  • #24 7974523
    okulista
    Poziom 10  
    problem rozwiązany . kupiłem głośniki logitech z-4 za które dałem 333 zł wraz z przesyłka . Nie żałuje dokonanego zakupu , głośniki świetnie grają i sie prezentują .

Dziękuję wszystkim którzy doradzili mi cokolwiek.

temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników i karty dźwiękowej do 500 zł do małego pokoju o powierzchni 12 m², z przeznaczeniem głównie do słuchania muzyki (hip-hop, jazz, folklor) oraz okazjonalnie do gier i filmów. Użytkownik rozważał zestawy 5.1 i 2.1, jednak większość uczestników odradzała systemy 5.1 ze względu na małą powierzchnię pokoju i ryzyko dudnienia basów przy tanich zestawach. Zalecano raczej zestawy stereo 2.0 lub 2.1, które oferują lepszą jakość dźwięku i czystszy bas. Wśród polecanych modeli wymieniano Logitech Z-3e, Z-4, Microlab Solo 7C oraz Genius SW-HF 5.1 5100 i 6000. Do kart dźwiękowych rekomendowano Sound Blaster X-Fi za około 140-200 zł. Dyskutowano także o optymalnym rozstawieniu głośników w ograniczonej przestrzeni, zwłaszcza umiejscowieniu subwoofera na podłodze dla lepszego basu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup zestawu Logitech Z-4, który ocenił pozytywnie pod względem jakości dźwięku i estetyki. Wątek poruszał także alternatywne propozycje bardziej profesjonalnych systemów audio (NAD, Cambridge Audio, Tannoy), jednak ze względu na ograniczenia przestrzenne i budżetowe zostały one odrzucone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA