logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć referat o antenach AM? Szukam podstawowych informacji

Wielki Katod 22 Paź 2009 10:24 1203 9
REKLAMA
  • #1 7159930
    Wielki Katod
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, jestem tutaj nowym użytkownikiem wiec proszę o wyrozumiałość.

Na starcie zaznaczam ze temat przewałkowałem na każdą stronę pod względem szukania i nigdzie nie znalazłem satysfakcjonujących mnie informacji.

Sprawa jest tego rodzaju... :

Kilka dni temu otrzymałem wielką niespodziankę jaką jest przygotowanie referatu o antenach modulacji amplitudowej. Wszystko cacy, zapał jest, nie ma tylko informacji.

Po prostu nie wiem jak się za to zabrać, nie mogę zrozumieć zagadnienia w stopniu, który dałby możliwość poszukiwania informacji.

Na hasło umieszczone w temacie, nigdzie nie moglem znaleźć odpowiedzi. Nie wiem czy to chodzi o konkretne modele anten, czy o przedział częstotliwości... po prostu nie mam pojęcia od czego zacząć.

Będę niemiłosiernie wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam i proszę o rychłą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 7159995
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Sposób modulacji nie ma nic wspólnego z anteną. Antenie jest wszystko jedno jak zmodulowana jest fala. Zarówno przy nadawaniu jak i przy odbiorze.
    To tak jak by kolor samochodu miał wpływ na pracę silnika...
    Napisz referat o dowolnych antenach i będzie to referat o "antenach modulacji amplitudowej".
  • REKLAMA
  • #3 7159996
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    A co ma rodzaj modulacji do typu anteny? Powiedz tej osobie co kazała Tobie temat przygotować żeby się nie kompromitowała. Chyba że Ty coś przekręciłeś, a temat w rzeczywistości brzmiał na przykład:
    "Anteny odbiorników przenośnych dla zakresów AM - budowa, działanie, perspektywy rozwoju". Jeżeli tak, to powinieneś opisać anteny wykorzystywane w odbiorniach na zakresach fal długich, średnich i krótkich. Temat opisany jest nawet w podęczniku dla zasadniczej szkoły zawodowej "Urządzenia radiowe".
  • #4 7160010
    Wielki Katod
    Poziom 10  
    No zgadza się, w tym jest problem.

Ja dostałem modulacji AM, inni dostali modulacji FM.

Skoro to nie ma znaczenia, to jaki to by miało sens.

W każdym razie, jedno zagadnienie się baaardzo powiększyło.
  • REKLAMA
  • #5 7160028
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Ktoś kto daje takie tematy nie ma pojęcia co to jest modulacja. Dla niego zakres fal krótkich jest AM-em a UKF jest FM-emem. Tak jak na skali radioodbiornika a nie tak jak przewiduje poprawne nazewnictwo.
    Po prostu temat jest pomysłem osoby o mglistym pojęciu w dziedzinie radiotechniki.
  • REKLAMA
  • #6 7160040
    Wielki Katod
    Poziom 10  
    No nie jest miło słyszeć coś takiego, facet spokojnie uczy 30 lat, no ale faktycznie... pomyłki już mu się zdarzały.

Czyli podsumowując, z tego co zrozumiałem powinienem zrobić referat o dowolnych antenach dla fal krótkich?
  • #7 7160059
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Wielki Katod napisał:
    No nie jest miło słyszeć coś takiego, facet spokojnie uczy 30 lat, no ale faktycznie... pomyłki już mu się zdarzały.

Czyli podsumowując, z tego co zrozumiałem powinienem zrobić referat o dowolnych antenach dla fal krótkich?

Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem wyżej! AM to fale długie, średnie i krótkie.

A dla jaj napisz jeszcze o antenach na pasmo CB, bo tam też używa się modulacji AM oraz o antenach radikomunikacji lotniczej 118-137 MHz. Tam też "gadają" w AM. Ciekawe co belfer na to powie. W sumie TV to też rodzaj modulacji amplitudy, czy więc o antenach telewizyjnych też masz zamiar napisać?
  • #8 7160074
    Wielki Katod
    Poziom 10  
    Wybacz zasugerowałem się odpowiedzią innego użytkownika.

W każdym razie zmienił się mój pogląd na to zadanie. Tematy tez się wyjaśniają w pewien sposób.

Najwyżej jak facet coś zarzuci to będę się kłócił o niesprecyzowanie zagadnienia.
  • #9 7160249
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Dokładnie, zrób też wydruk z tej strony jako "dowód w sprawie".
    Ale z drugiej strony to:
    1) Nauczyciel ma zawsze rację
    2) Jak nauczyciel nie ma racji, to patrz punkt pierwszy.
    Strasznie nie lubią jak ktoś im autorytet (słusznie) zarywa. Ale to już temat na inne forum.

A tak jeszcze dla ciekawości jak byś podał jakiego przedmiotu ten nauczyciel Was uczy i na jakim poziomie ma być ta praca (szkoła średnia, politechnika, kierunek).
  • #10 7161025
    Wielki Katod
    Poziom 10  
    Ogolnie to to kierunek elektronika w technikum.

A przedmiot nazywa sie "urządzenia elektroniczne"

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i uważam, że temat do zamknięcia.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Temat referatu o antenach modulacji amplitudowej (AM) wywołał niejasności dotyczące związku między typem modulacji a anteną. Uczestnicy dyskusji wyjaśnili, że modulacja AM nie wpływa na konstrukcję anteny, ponieważ antena jest neutralna względem sposobu modulacji sygnału. Modulacja AM odnosi się do zakresów fal długich, średnich i krótkich, a anteny stosowane w tych pasmach są typowymi antenami radiowymi, nie specyficznymi dla samej modulacji. Wskazano, że temat mógł być błędnie sformułowany przez nauczyciela, który myli modulację z zakresem częstotliwości. Sugerowano, aby referat dotyczył anten wykorzystywanych w odbiornikach fal długich, średnich i krótkich, a także anten w pasmach CB i radiokomunikacji lotniczej, gdzie również stosuje się modulację AM. Dyskusja podkreśliła konieczność zrozumienia podstaw radiotechniki i zakresów częstotliwości, a także wskazała, że temat jest przeznaczony dla uczniów technikum na kierunku elektronika, w ramach przedmiotu "urządzenia elektroniczne".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA