logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani i stabilny sprzęt do sieci bezprzewodowej z klonowaniem MAC

spyra23 23 Paź 2009 16:58 1260 4
REKLAMA
  • #1 7165588
    spyra23
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam! Mieszkam za daleko od anteny nadawczej i laptop nie łapie sygnału z wbudowanej anteny!
    I dlatego mam laptopa podłączonego do internetu przez kartę USB "Edimax EW-7318USg" do tego podłączona zewnętrzna antena Panelowa!

I mój problem polega na tym ze chciałbym sobie dokupić sprzęt który będę mógł podłączyć do zewnętrznej anteny i zrobić sobie w domu siec bezprzewodowa bez podłączania karty usb do laptopa!

Wiem ze muszę kupić dwa urządzenia( jedno odbiornik, drugie nadajnik)
    Prosze mi doradzić jakie sprzęt kopić? Tani a stabilny i prosty w konfiguracji.
    Dodam ze mój dostawca filtruje dostęp po adresie MAC wiec router musi mieć możliwość klonowania adresów po jednej i drugie stronie! Tak ze nie będę musiał zmieniać u administratora MAC

Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7165870
    severoaht
    Poziom 10  
    Najlepszym rozwiązaniem byłby 2xTP-Link TL-WR543G.
    1 w trybie APC łączony z drugim w trybie AP skrętką rj45 w taki oto sposób:
    W APC kabel wczepić należy w dowolne 1 z 4 gniazd od wbudowanego switcha a drugą końcówkę do AP w port WAN.
    Jest to router w przystępnej cenie i opłaca się ze względu na funkcję Atheros eXtended Range.
    Sam miałem też taki problem jadąc na karcie WLAN Ralinka,net to była jedna wielka maskara,kupiłem niedawno tego TP-Linka i teraz nie mam na co narzekać.
    Za taką cenę jest opłacalny i łączy w sobie wiele bardzo dobrych cech,np.też firewall odfiltrowujący ataki typu DDoS i wiele,wiele innych opcji.
    Konfiguracja nie jest trudna,odbywa się przez przeglądarkę i menu nie jest też jakieś zaawansowane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7174248
    spyra23
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Wznawiam Pytanie o ten router ktory podałem wyżej?

Z gory dziękuje za odpowiedz!
  • #5 7176195
    severoaht
    Poziom 10  
    Oczywiście,że spełni wymagania,tylko myślę,że jest to niepotrzebne i dość droższe rozwiązanie niż to,które opisałem na samym początku tematu.
    Może autora topic-a zmylił opis: "...Podłącz do 4 komputerów przez porty LAN
    i dowolną ilość radiowo..."?
    O to chodzi,że w trybie AP tak tylko się da zrobić,ale jeżeli ma być klientem sieci ze sklonowanym MAC-em (tryb APC) to jedyną możliwością będzie podział otrzymanego i zroutowanego sygnału poprzez złącza RJ45,a z czego się doczytałem to po prostu chodzi o sieć bezprzewodową w domu,czyli nic z tego nie wyjdzie.
    Samym routerem "AP Router Black White AP WA-2204A" nic się nie da zdziałać w ten sposób,by odbierać sygnał radiowy i radiowo go jeszcze podzielić.
REKLAMA