logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć amplituner Pioneer VSX415 do komputera z kartą SB?

jkazan 24 Paź 2009 14:19 4130 16
REKLAMA
  • #1 7168925
    jkazan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Jak podłączyć komputer z amplitunerem?

Komputer: karta SB. Wyjścia jak na zdjęciu poniżej:

Amplituner: pioneer VSX 415.

Mam kabel: 2 x cinch - mini jack. Ale tym kablem chyba, tego sprzetu nie połącze, prawda? W sklepie RTV-AGD chciałem kupić kable cinch - mini jack ale powiedziano mi, że takiego kabla nie ma i tego sprzętu się nie da podłączyć (na allegro taki kabel znalazłem).

Pozdrawiam
    kazzzan
  • REKLAMA
  • #2 7168970
    sarna
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Kabel minijack-chinch istnieje, i kupisz go prawie wszędzie. Takiego kabla potrzebujesz.
  • #3 7198600
    jkazan
    Poziom 11  
    Witam
    Mam już taki kabel. Ale jak to podłączyć?

Amplituner: cinch ---> coaxial 1

karta SB w kompie: minijack --->próbowałem we wszystkie wyjścia i mi nie działa :/

Na czym powinien być ustawiony amplituner? Jak to podłączyć aby grało?
    W kompie WYCISZ we wszystkich pozycjach mam odhaczone.
  • #4 7198643
    sarna
    Poziom 24  
    Do amplitunera pod AUX IN czy coś w tym stylu (nie przyglądałem mu się) a do kompa pod zielone gniazdo. Amplituner ustaw na AUX (czy coś w tym stylu :) )

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz wypróbować na CD IN
  • REKLAMA
  • #5 7199207
    jkazan
    Poziom 11  
    Nie działa :/

Na kompie mam wpięty minijack pod zielone gniazdo; na amplitunerze pod COAXIAL 1 (i coaxial 2 też próbowałem); amplituner ustawiałem na różne opcje tj.

1) cd-r/tape/md 2) cd 3) dvd/vcr 4) TV/sat 5) DVD 5.1 6) DVD/LD 7) FM 8) AM

i nie działa.

Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #6 7200313
    sarna
    Poziom 24  
    Człowieku, jaki coaxial??? Pisałem że pod CD IN! Poczytaj najpierw co to coaxial będziesz bardziej rozeznany..
  • #7 7202196
    jkazan
    Poziom 11  
    Poniżej zdjęcie z tylnym panelem mojego amplitunera.

Mam ten kabel wpiąć w gniazdo CD IN, czyli w w szeregu gniazd AUDIO, pierwsze gniazdo po lewej stronie, tak? A pod co wtedy podpiąć CD ?

Pozdrawiam
  • #8 7202231
    sarna
    Poziom 24  
    Podepnij najpierw tam i zobacz czy działa, potem pomyślimy.
  • REKLAMA
  • #9 7202768
    darcrow
    Poziom 11  
    Witam.
    możesz podłączyć komputer pod dowolne gniazdo audio in w amplitunerze np TV/SAT. Powinno działać. Może jeszcze sprawdź albo napisz jak masz ustawione opcje na karcie dźwiękowej? Może masz ja przełączoną na dźwoięk 5.1 i zielone gniazdo przejęło inna funkcję?
  • #10 7202882
    jkazan
    Poziom 11  
    Ok, podpiąłem pod TV/SAT in i działa........ale gra tylko jeden głośnik :/
    W czym może tkwić problem?
  • #11 7202960
    darcrow
    Poziom 11  
    Rozumiem, że podpiąłeś oba chinche do amplitunera? Czerwony i biały? I w komputerze jacka wsadziłes do końca?
  • #12 7203028
    jkazan
    Poziom 11  
    Jak dwa cinche?

Kupiłem kabel: 1 x cinch (CD IN)----- 1 x minijack (zielone gniazdo na karcie muzycznej) i taki kabel podpiąłem.

Pozdrawiam
  • #13 7203667
    darcrow
    Poziom 11  
    Teraz to ja nie rozumiem. Powinieneś mieć kabel z jednej strony jack stereo (jedna wtyczka dwa kanały), a z drugiej jeden chinch lewy i drugi prawy kanał (przeważnie biały i czerwony). Podłączasz do wzmacniacza np do CD IN i tam też masz dwa kolory wejść L i R.
  • #14 7204027
    jkazan
    Poziom 11  
    Mam taki kabel tj 2xcinch - 1 x minijack - zaraz sprawdzę jak to będzie działać.

Kolega SARNA pisał, żeby kupić kabel 1 x cinch - 1 x minijack, zresztą wcześniej też gdzieś czytałem żeby taki kabel kupić i nim połączyć.
  • Pomocny post
    #15 7204081
    darcrow
    Poziom 11  
    no tak ale moim zdaniem nie chodziło a jeden wtyk chinch tylko raczej dwa czyli stereo. Po prostu dźwięk który "wychodzi" z kompa jedną wtyczką (jack stereo) musi wejść do wzmacniacza dwoma chinchami- przeważnie biały i czerwony jak już pisałem.
  • #16 7204111
    jkazan
    Poziom 11  
    DZIAŁA!!!
    ok, dzięki darcrow.
    nie wiem po co kupiłem kabel z 1xcinch jak miałem na stanie 2xcinch :/
    ........stało się.........
  • #17 7204121
    darcrow
    Poziom 11  
    cieszę się że mogłem pomóc. Ciesz się muzą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie amplitunera Pioneer VSX415 do komputera z kartą dźwiękową Sound Blaster wymaga odpowiedniego kabla oraz właściwego wyboru wejścia i ustawień. Do przesyłu dźwięku z komputera do amplitunera potrzebny jest kabel z jednej strony minijack stereo (3,5 mm) a z drugiej dwa wtyki cinch (biały i czerwony) odpowiadające kanałom lewemu i prawemu. Kabel 1 x cinch - 1 x minijack nie zapewnia przesyłu stereo i powoduje, że dźwięk gra tylko z jednego głośnika. Amplituner należy podłączyć do wejścia audio typu AUX lub CD IN (nie do wejścia COAXIAL, które służy do sygnału cyfrowego). Na komputerze minijack powinien być podłączony do zielonego gniazda wyjścia audio, a w systemie dźwiękowym należy wyłączyć wyciszenie i ustawić wyjście stereo. Po zastosowaniu kabla 2 x cinch - 1 x minijack i podłączeniu do wejścia CD IN lub TV/SAT amplituner poprawnie odtwarza dźwięk stereo z komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA