logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu optotriaka-triaka do sterownika oświetlenia z ściemnianiem

boohoo 24 Paź 2009 14:43 3843 6
REKLAMA
  • #1 7169025
    boohoo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Proszę o sprawdzenie schematu pod kątem poprawności połączeń i dobranych wartości rezystorów:
    Układ chcę wykorzystać do budowy mikroprocesorowego sterownika oświetlenia z opcją ściemniania poprzez fazową regulację mocy. Czy wyrysowany wyżej schemat jest poprawny? A jak nie, to co należy dodać lub zmienić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7169155
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    boohoo napisał:
    Witam

Proszę o sprawdzenie schematu pod kątem poprawności połączeń i dobranych wartości rezystorów:
    Układ chcę wykorzystać do budowy mikroprocesorowego sterownika oświetlenia z opcją ściemniania poprzez fazową regulację mocy. Czy wyrysowany wyżej schemat jest poprawny? A jak nie, to co należy dodać lub zmienić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    prawie dobrze, za wyjątkiem wartości prądu płynącego przed diodę optotriaka, zobacz:
    (5V -1,8V -0,7V)/(560Ω +4700Ω)=4.75285171102662•(-0004)A

Poszukaj sobie w DataSheet jaka wartość prądu będzie dostateczna i zmień wartość rezystorów; R4 oraz R5 - będzie też potrzeba dołożnia rezystora pomiędzy bazę a emiter tranzystora Q2.

Nie oznaczyłeś też elektrod triaka T1, więc nie mogę sprawdzić czy jest to poprawnie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7169292
    boohoo
    Poziom 12  
    Witam

Dziękuję za odpowiedź.
    Hm, zapomniałem napisać wcześniej, że X3-3 i X3-4 są podłączone do osobnych pinów uC, więc będą zasilane osobno.

Co do R5, to przyznam że wartość przepisałem ze znalezionego w internecie schematu (również sterownika oświetlenia). Zajrzałem jednak do noty aplikacyjnej optotriaka i dla MOC3020, parametr: Led Trigger Current wynosi max. 30mA. Czy zatem powinienem dać R5 o wartości R5=5V/0.03A = 167R (170R)?

Co do elektrod triaka, to od góry T1, z dołu T2.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7169394
    Quarz
    Poziom 43  
    boohoo napisał:
    Witam

Dziękuję za odpowiedź.
    Hm, zapomniałem napisać wcześniej, że X3-3 i X3-4 są podłączone do osobnych pinów uC, więc będą zasilane osobno.
    A widzisz, jak to wyszło - zasugerowałeś mi (rysując tak, jak tam widać), że zwierasz X3-3 oraz X3-4 ze sobą ...

boohoo napisał:
    Co do R5, to przyznam że wartość przepisałem ze znalezionego w internecie schematu (również sterownika oświetlenia). Zajrzałem jednak do noty aplikacyjnej optotriaka i dla MOC3020, parametr: [i]Led Trigger Current[\i] wynosi max. 30mA. Czy zatem powinienem dać R5 o wartości R5=5V/0.03A = 167R (170R)?
    Ale nie ma potrzeby sterowania go maksymalną wartością dopuszczalną - poszukaj sobie mniejszej wartości - powinna być też podana ...

boohoo napisał:
    Co do elektrod triaka, to od góry T1, z dołu T2.
    Zobacz dla sprawdzenia TAM - jeśli jest tak samo oznaczone, jak tu 'zeznałeś', to nie jest poprawnie - tu sterowanie jest od wysopotencjałowej elektrody T2.
    Pytałem o to nie bez kozery, ponieważ inni producenci triaków nazywają anody ich odwrotnie ... a w obudowach typu TO-220 jest sterowanie względem tej anody, która nie jest połączona z 'blachą' - powierzchnią do odprowadzania ciepła.
    Tak jest przy sterowaniu ze źródła niskonapięciowego - tu jest przecież odwrotnie; prąd bramki płynie - poprzez obciążenie, rezystory i optotriak, od wykopotecjałowej anody.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7169901
    boohoo
    Poziom 12  
    Quarz napisał:
    Zobacz dla sprawdzenia TAM - jeśli jest tak samo oznaczone, jak tu 'zeznałeś', to nie jest poprawnie
    Faktycznie, poprawię schemat.
    Quarz napisał:
    Ale nie ma potrzeby sterowania go maksymalną wartością dopuszczalną - poszukaj sobie mniejszej wartości - powinna być też podana ...
    Doczytam.

Mam rozumieć, że po wprowadzeniu tych poprawek, układ będzie działał prawidłowo?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 7169917
    Quarz
    Poziom 43  
    boohoo napisał:
    [ ... ]
    Mam rozumieć, że po wprowadzeniu tych poprawek, układ będzie działał prawidłowo?
    Powinien ...

Pozdrawiam
  • #7 7169939
    boohoo
    Poziom 12  
    Cieszę się więc niezmiernie :)

Dzięki za pomoc, zamykam temat.

Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono schemat układu sterowania oświetleniem z fazową regulacją mocy wykorzystujący optotriak i triak. Zwrócono uwagę na konieczność poprawnego doboru wartości rezystorów ograniczających prąd diody LED optotriaka, sugerując sprawdzenie danych katalogowych, gdzie dla MOC3020 maksymalny prąd wyzwalający LED wynosi 30 mA, co przekłada się na rezystor około 170 Ω. Wskazano również potrzebę dodania rezystora między bazę a emiter tranzystora sterującego. Podkreślono znaczenie prawidłowego oznaczenia elektrod triaka (T1 i T2) oraz właściwego podłączenia względem potencjałów, gdyż różni producenci mogą stosować odmienne oznaczenia anod. Po wprowadzeniu tych korekt schemat powinien działać poprawnie w mikroprocesorowym sterowniku oświetlenia z funkcją ściemniania.
REKLAMA