logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NV-RZ1: Zanikanie dźwięku przy odtwarzaniu kaset VHS-C w kamerze

jakowski 25 Paź 2009 23:44 1305 1
REKLAMA
  • #1 7175677
    jakowski
    Poziom 12  
    Witam.
    NV-RZ1 to kamera na kasety VHS-C, umieszczam w tym dziale, bo problem dotyczy funkcji VCR.

Nagrana tą kamerą kaseta zaczęła świrować, zaczęła zanikać fonia jak odtwarzałem w kamerze. W kasecie-matce włożyłem do magnetowidu i było ok. Myślałem, że kaseta uszkodzona. Kaseta była nagrywana w lutym, ale jej nie odtwarzałem później. Wczoraj nagrałem kilkanaście minut na innej kasecie i dzisiaj chciałem sprawdzić jak się nagrało i w kamerze efekt był praktycznie taki sam, więc włożyłem do magnetowidu i się okazało, że nagranie jest zwalone, dźwięk jakby z magnetofonu jak ślizga się pasek i co jakiś czas poziome śnieżące paski a magnetowid miga, że autotracing się dopasowuje do taśmy. Nagrałem więc w to miejsce kasety na magnetowidzie parę minut z TV, na magnetowidzie ekstra obraz i fonia, autotracing nie miga, a jak włożę do kamery, to po włączeniu przez około 1s jest fonia i znika na stałe, choćbym włączał pause, REV lub FF. Jak włączę stop i start, to znów przez około 1s jest fonia i znika. Do tego dochodzi efekt, że zdarza się grupa poziomych śnieżących pasko-kropków.

Na podstawie tego doświadczenia śmiem twierdzić, że występuje tu problem z głowicą synchronizacji. Dostęp do mechanizmu jest kiepski, ale przeczyściłem jakieś 2 głowice za bębnem wizji, dziwnie to wygląda, są ściśle do siebie przylegające, w magnetowidach to raczej jako pojedyncza głowica wyglądało i była to chyba głowica fonii, albo właśnie synchronizacji. Wypatrzyłem którędy taśma sygnałowa biegnie i gdzie wchodzi do płyty elektroniki, odłączyłem tą taśmę i po włączeniu nic się nie zmieniło, czyli nadal przez chwilę jest dźwięk. Zatem myślę, że żadna z tych głowić nie jest od fonii, jeśli jest od impulsów synchronizacji to chyba całkiem padła. Przeczyściłem też rolkę dociskającą, była rzeczywiście brudna, przez 10 lat używania kamery tylko raz ją czyściłem, jak mi włączona kamera spadła i kaseta nie chciała wyjść, musiałem się dobrać do silnika i pokręcić ślimakiem a nagrałem tą kamerą coś w okolicach 100h nagrań. Sprawdziłem inne kasety, wygląda na to, że do maja kamera nagrywała ok, a w czerwcu jeszcze coś nagrywałem i kilka minut w lipcu i te oba nagrania są zwalone. Nie przypominam sobie żadnych upadków kamery, wykluczam uszkodzenia mechaniczne, kamera stoi w torbie, więc i ani kurz, ani wilgoć, ani zmiany temperatur nie powinny jej były zabić. Po prostu sobie się zepsuła?

Zastanawiam się, czy dokładne przeczyszczenie całego toru przesuwu taśmy może coś pomóc, czy to jednak jest na amen padnięta głowica synchronizacji? Czy może pójść na łatwiznę i kupić kasetę do czyszczenia na mokro? Albo może znacie jakiś serwis RTV w Olsztynie, który mógłby to chcieć naprawić? W sumie to tak jak naprawa magnetowidu, tylko w magnetowidzie odkręcasz 4 śrubki i masz wszystko na wierzchu, a tu trzeba wszystko wybebeszyć, żeby do czegoś się dostać a czas leci. Może okazać się naprawa nieopłacalna i może jednak kupię inną kamerę a tej już podziękuję - swoje odsłużyła.
  • REKLAMA
  • #2 7183971
    jakowski
    Poziom 12  
    Ze znajomym przeanalizowaliśmy sprawę i doszliśmy do wniosku, że spowodowane to jest tym, że taśma musi zjeżdżać z toru - albo coś pękło, zgięło się, albo może z brudu. Kiedyś do tego przysiądę. tylko miałem problem ze zdjęciem obudowy plastikowej od strony wkładania kasety, jak ją odchylam, to widać, że jest tam jakaś śrubka chyba i jej nie mogłem wykręcić, wygląda to tak, że jak nawet płytę główną bym wyjął, to i tak wkrętaka tam nie wsadzę, bo silnik napędowy zasłania. Teraz więc proszę o poradę, jak tą obudowę zdiąć, może ktoś wie?
REKLAMA