logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-MS5 - S-VHS Drżenie obrazu, poziome pasy.

LemuRR 11 19 Sty 2023 14:20 546 3
REKLAMA
  • #1 20393866
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Cześć, i znowu te złomy ;)
    Zabrałem się za "cyfryzację" nagranych pamiątek w/w kamerą (nie tak dawno temu, 2019r )
    Problemem jest drżenie ramki obrazu, oraz charakterystyczne paski, gdzie głowica gubi ścieżkę. Widoczne one są w losowych miejscach, co jakiś czas, wiec wykluczam raczej uszkodzenie jednej z głowic.
    Dodam że efekt ten nie jest stały, są momenty gdzie obraz jest "żyleta".
    Widoczny brak synchronizacji na dole kadru. Niestety nie mam odtwarzacza SVHS innego niż kamera, więc nie jestem w stanie powiedzieć, czy problem występuje przy odtwarzaniu na innym urządzeniu.
    przykładowe zdjęcie, akurat występowało wyżej wymienione drżenie obrazu (problemy z synchronizacją ?) i kolejny charakterystyczny objaw, smużenie krawędzi.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek naprowadzenie na trop, jak usunąć tą usterkę.
    Głowica była czyszczona (papier kredowy, izopropanol )

Panasonic NV-MS5 - S-VHS Drżenie obrazu, poziome pasy.

Jeżeli cokolwiek to pomoże, mogę wstawić filmik obrazujący problem ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20399149
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Typowy objaw zużytego czytnika bębna,najczęściej widoczny za ostrymi,jasnymi krawędziami obrazu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20407879
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Proponuję wstępnie oczyścić głowice kasetą czyszczącą.Jeśli nie pomoże czyszczenie pozostaje wymiana bębna z głowicami ( P/N VEH0583 ) lub przegrywanie
    w magnetowidzie SVHS. Pozdrawiam.
REKLAMA