logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciągnik C-360 3P - stukanie i iskry z silnika przy obrotach 1800-2000

KrzzrK 26 Paź 2009 16:40 4396 8
REKLAMA
  • #1 7177384
    KrzzrK
    Poziom 10  
    Wtam!
    Zdarzyło mi się już kilka razy, gdy ciągnik pracował w polu orząc na obrotach ok. 1800 - 2000 usłyszec stukot w silniku. Z komina wylatują iskry i pojawia się głosne stukanie nie wiasomo dlaczego. Gdy zmieniam obroty to stukanie również się zmienia. Po chwili ustępuje. Zastanawiam się co to może byc???

Proszę o odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 7177468
    hondabeast
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mozliwe ze silnik nabiera temperatury pod obciązeniem i sie zaciera i wtedy dymi, zaczyna cos stukac i tak jak by tracił moc. ( ja znam taki przypadek po remącie silnikic-360 gdy nie był dotarty).
  • #3 7177494
    Arturkac
    Poziom 15  
    Ocena: 121
    A temperatura jak?
  • REKLAMA
  • #4 7177676
    amm212
    Poziom 17  
    Ocena: 142
    sprawdz wtryski
  • #5 7177923
    KrzzrK
    Poziom 10  
    Wtryski były dopiero wynieniane a temperatura jest w normie.
  • REKLAMA
  • #6 7177932
    JANUARY111
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Wlej mixolu do ON ,prawdopodobnie zawiesza sie wtrysk , tez tak mialem
  • #7 7207210
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    albo wtryski albo luzy za rozrządzie i za wczesny kont wtrysku wtedy będą szły iskry z tłumnika sprawdz zębatke na pompie czy nie wycieło zadnego zęba i lącznik zębatki z trybem rozrządu jak bedzie wczesny kont wtrysku to traktor ma prawo łapec temperature i czy załorzyli ci dobre kon.wtrysków co c300 to NR.150 A2
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • #8 7207834
    KrzzrK
    Poziom 10  
    Zastanawiałem się jeszce czy czasem nie blokuje się jakiś zawór ?
  • REKLAMA
  • #9 7898409
    rrmargol
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Miałem ten sam problem. Po remoncie silnika (kapitalnym) włożyłem tłoki nowe no i okazało się, że pod wpływem temperatury one nabrzmiewały i rosły (robiły się za wysokie). Przez to stukały o zawory. Stukanie było dość głośne, lecz po zmniejszeniu obrotów i spadku temperatury znikało. Od razu przeszedłem do naprawy. Jak się okazało tłoki fabrycznie są za długie. Mam znajomego mechanika i niejednokrotnie już szlifował tłoki o te 2 mm. Chore jest to, jak ci producenci wytwarzają swoje produkty (ale w sumie nadmiar materiału) :)

Podsumowanie tematu

✨ W ciągniku C-360 3P podczas pracy na obrotach 1800-2000 pojawia się stukanie w silniku oraz iskry z komina, które zmieniają się wraz z obrotami i ustępują po chwili. Możliwe przyczyny to przegrzewanie się silnika pod obciążeniem prowadzące do zacierania, niewłaściwe luzy zaworowe lub rozrządu, a także zbyt wczesny kąt wtrysku paliwa. Sprawdzenie wtrysków jest zalecane, choć wtryski były niedawno wymieniane, a temperatura silnika pozostaje w normie. Dodatkowo wskazano na możliwość blokowania się zaworów. Po kapitalnym remoncie silnika problem może wynikać z fabrycznie zbyt wysokich tłoków, które pod wpływem temperatury rozszerzają się i stukają o zawory, co powoduje głośne stukanie i iskry. Rozwiązaniem jest szlifowanie tłoków o około 2 mm, aby zapobiec kolizji z zaworami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA