logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De Dietrich MCR II 30/35 MI - Regulator pokojowy i czujnik pogodowy, czy warto?

imariusz 27 Paź 2009 03:58 8668 15
REKLAMA
  • #1 7179875
    imariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam szerokie grono fachowców.

Mam pytanie dotyczące kotła jak w temacie i byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł mi pomóc.
    Otóż
    1. Czy montując do tego kociołka zwykły regulator pokojowy np. ten:

http://www......

jest sens dodatkowo podłączać bezpośrednio do kociołka oryginalny czujnik zewnętrzny pogodowy? Czy w takim przypadku kociołek będzie w jakikolwiek sposób korzystał z tego czujnika?

Pozdrawiam.

Usunąłem link aukcji - regulamin
    mirrzo
  • REKLAMA
  • #2 7180532
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witaj !
    Wszystko zależy czy masz podłączoną do tego kotła automatykę pogodową.
    Jeżeli nie to możesz podłączyć ten regulator pokojowy i będziesz sterował kotłem w zależności od tem. zadanej dla tego pomiesczenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7182652
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1258
    Kolego , przecież "automatyka pogodowa" to w MCR właśnie czujnik temp.zewnętrznej...
    Imariusz- jeżeli zastosujesz ten termostat i czujkę zewnętrzną , to będziesz miał regulację pogodową. Bez T.zew.-tylko pomieszczeniową.
  • #4 7183743
    imariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Czyli zbyt dużego sensu nie ma w pchaniu się w VS 5500 plus bo kocioł i tak jakieś parametry z czujnika zewnętrznego będzie wykorzystywał przy ogrzewaniu pomieszczeń?

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy trzeba instalować zawór trójdrożny w instalacji do regulacji temperatury powrotu? Czy kocioł już posiada jakiś mechanizm regulujący tą kwestię?

Pozdrawiam.
  • #5 7185071
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Ma sens jeśli chcesz mieć pełną regulację pogodową, czujka temp. zewnętrznej służy tylko do pokazywania temp. na wyświetlaczu kotła.
  • #6 7185638
    serwisant73
    No nie do końca tak jest.Temperatura zewnętrzna mówi automatyce jaką temperaturę wymaga układ na zasilaniu.Zgodnie z nastawą krzywej grzewczej.
  • #7 7367940
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    serwisant73 napisał:
    No nie do końca tak jest.Temperatura zewnętrzna mówi automatyce jaką temperaturę wymaga układ na zasilaniu.Zgodnie z nastawą krzywej grzewczej.

A co w tym przypadku robi termostat ??
    Co jest lepsze regulacja termostatem czy pogodówka.

Te pytania są związane z tym iż jestem w posiadaniu VS5500 i okazuje się że przy bezpośrednim układzie grzewczym sterownik nie bierze pod uwagę temperatury pomieszczenia :(
    Można z tego jakoś wybrnąć dokładając coś do instalacji, aby mieć pogodówkę uwzględniającą temperaturę pomieszczenia ?
  • REKLAMA
  • #8 7368953
    serwisant73
    Jest brana pod uwagę również temp. pomieszczenia.Automatyka wiedząc jaka jest aktualna temperatura w pomieszczeniu i ile brakuje do osiągnięcia zadanej będzie optymalnie sterować zasilaniem.Oczywiście uwzględniając temperaturę zewnętrzną i ustawione nachylenie krzywej. Taki regulator PID...
  • #9 7369918
    Samuraj
    Poziom 35  
    serwisant73 chyba nie w przypadku VS5500 i obwodu bezpośredniego. Zrobiłem mały eksperyment podczas pracy pracy kotła dmuchałem na termistor który jest w regulatorze. Efektem było to że regulator wskazywał temperaturę 28 stopni a kocioł dalej pracował.
    Dziś dostałem informacje z De dietrich'a
    "W tym konkretnym przypadku pompa pracuje ciągle, aż do momentu , gdy
    temperatura zewnętrzna przekroczy temperaturę zadaną pomieszczenia..
    Czujnik pokojowy wpływa tylko i wyłącznie na obieg z mieszaczem."

Teraz pytanie jeśli dołożę zawór trójdrożny na zasilaniu i wysteruję go z pogodówki (jest taka opcja) czy uzyskam pogodówkę z wpływem temperatury pomieszczenia.
  • #10 7370768
    serwisant73
    Powinno tak być.To logiczne.
  • REKLAMA
  • #11 8899850
    sakull78
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czy udało sie ustawic regulator z wpływem temperatury pomieszczenia ?
  • #12 8900407
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ja dałem sobie spokój i jakoś trzyma temperaturę. Ustawiłem odpowiednio krzywą grzewczą i widać że jest dobrze +/- 0,5 stopnia.
    Nie mam na tę chwilę monitoringu temperatury zewnętrznej ale zauważyłem że "Czujnik pokojowy wpływa tylko i wyłącznie na obieg z mieszaczem." chyba nie do końca jest prawda. Po roku użytkowania widzę że piec włącza się rzadziej jeśli w pomieszczeniu jest cieplej.
  • #13 9135089
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Trochę Panowie zamieszaliście.

MCR ma bardzo fajną, prostą automatykę:

Wariant 1. Bez czujników - kocioł grzeje równo i cały czas, tak jak jest nastawiony , czyli np 60 stopni. Regulacją zajmują się wtedy zawory termostatyczne. (tzw regulacja ilościowa) Kocioł mierzy tylko wodę kotłową i moduluje palnik aby utrzymać nastawioną temp.

Wariant 2. Tylko termostat pomieszczeń : Kocioł grzeje tak jak jest ustawiony wtedy, gdy załączone są styki termostatu pomieszczenia. Termostat odłącza kocioł, jak w pomieszczeniu zrobi się ciepło. Kocioł mierzy tylko wodę kotłową.

Wariant 3. Tylko czujnik zewnętrzny: Pompa kotła pracuje cały czas, kocioł mierzy wodę kotłową i temperaturę na zewnątrz budynku i moduluje palnikiem tak, by utrzymać WYLICZONĄ temperaturę wody kotłowej wg pogodowej krzywej grzewczej (regulacja jakościowa). Zawory termostatyczne mogą doregulować temp. poszczególnych pomieszczeń.

Wariant 4. Czujnik zewn + termostat pomieszczeń. Kocioł grzeje wg krzywej grzewczej, a gdy jest za ciepło wewnątrz (np zapalimy w kominku) - kocioł się wyłącza.

Wariant 5: Czujnik na zewnątrz budynku + regulator Celcia. Kocioł wylicza temp. wody kotłowej mierząc temp. na zewnątrz budynku, wewnątrz budynku i wody kotłowej. Palnik jest modulowany ciągle aby utrzymać wyliczoną temp. wody kotłowej.

Ja przetestowałem 3 i 4 - działa dobrze.
  • #14 9144369
    serwisant73
    ostatni wariant też się doskonale sprawdza , choć to już drogie rozwiązanie.
  • #15 10386199
    cwany3
    Poziom 2  
    a jak sie ustawia warianty 1-5 ??

Dodano po 7 [minuty]:

a moze kotś wie dlaczego piec nie trzyma krzywej grzania ?? mam sterowanie z celcia 20 i cały czas wali mi na najwyższa zadaną temp zarowno przy regulacji pogodowej jak i pokojowej ?? krotko zaczne od poczatku. piec przez rok hulal mi ładnie , mialem nastawione sterowanie pogodowe. w grudniu p oroku uzytkowania zrobilem przegląd pieca oczywiście w autoryzowanym serwisie i iinstalatora który mi robił całą instalację. po przegladzie piec przestał trzymac zadanej krzywej grzania. obecnie wymienili mi celcia 20 i plyte glowna ale dalej jest to samo. obecnie mam ustawienia p1-35 przy - 20, i 20 przy +20, sterowanie pogodowe i przy takiej krzywej smali mi do 35. jezeli zrobie na celci p1-50, a reszta bez zmian to smali mi do 50. ktoś moze wie co sie dzieje.

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • #16 11940374
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    IMO są to max temperatury, której kocioł nie przekroczy.

U mnie zaobserwowałem zjawisko dość częstego wyłączania kotła przy sterowaniu pogodowym, mam wrażenie,że kiedyś tak nie było.Może Celcia jednak bierze pod uwagę temp.pomieszczeń, mimo,że w instrukcjach piszą,że czujnik pokojowy jest ignorowany?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania regulatora pokojowego oraz oryginalnego czujnika zewnętrznego pogodowego w kotle De Dietrich MCR II 30/35 MI. W przypadku braku automatyki pogodowej w kotle, regulator pokojowy umożliwia sterowanie temperaturą na podstawie temperatury w pomieszczeniu. Czujnik zewnętrzny pełni funkcję automatyki pogodowej, wpływając na modulację temperatury wody kotłowej zgodnie z krzywą grzewczą, co pozwala na regulację jakościową ogrzewania. Połączenie obu czujników (zewnętrznego i pokojowego) umożliwia pełną regulację pogodową z uwzględnieniem temperatury pomieszczenia, jednak w praktyce czujnik pokojowy wpływa głównie na obieg z mieszaczem, a nie bezpośrednio na pracę kotła w układzie bezpośrednim. W instalacjach bez zaworu trójdrożnego kocioł nie reguluje temperatury powrotu, co może wymagać dołożenia takiego zaworu, aby uzyskać optymalną regulację. Użytkownicy zauważają, że ustawienie krzywej grzewczej i odpowiednia konfiguracja sterownika (np. Celcia 20) mają kluczowe znaczenie dla stabilności temperatury i efektywności pracy kotła. W niektórych przypadkach po serwisie pojawiły się problemy z utrzymaniem zadanej krzywej grzewczej, co może wynikać z ustawień maksymalnych temperatur lub działania sterownika pogodowego. Ogólnie, pełna regulacja pogodowa wymaga zarówno czujnika zewnętrznego, jak i odpowiedniego sterownika, a zastosowanie regulatora pokojowego bez automatyki pogodowej daje jedynie podstawową kontrolę temperatury w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA