logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KDC-W4031 - radio wyłącza się po chwili działania, co robić?

dariuszkowa 27 Paź 2009 10:33 2203 8
REKLAMA
  • #1 7180369
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam !
    Mam nastepujący problem z radyjkiem. Po podłączeniu zasilania radyjko chwilę działa i wyłącza się. Po wyjęciu i włożeniu kostki sytuacja powtarza się t.z. przez chwilę działa i koniec. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7180527
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam,

Po jakim czasie się wyłącza ? Jeżeli pracuje około 20 minut i po tym czasie się wałącza to jest zmieniona mapa pamięci radia 2401.
  • REKLAMA
  • #3 7287398
    xirtt
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Prawdopodobnie usunięcie kodu przez wyczyszczenie pamięci.Poprawną mapę do tego radia znajdziesz na forum.
  • REKLAMA
  • #4 7287495
    Marko1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    mam podobny problem ..tyle ze jak wlacze to nie zdazy sie mp3 zaladowac i samo sie wylaczy i samo wlaczy ale mp3 nie gra .. moze cos z zimnymi lutami
  • REKLAMA
  • #5 7289609
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Radio wymontowałem z samochodu, podłączyłem, zresetowałem i zaczeło działać. Po ponownym zamontowaniu w samochodzie wszystko było OK ok. miesiąca. Samochód był niużywany ok. tygodnia i znów pojawił się problem z radiem :(. Po wciśnięciu resetu włącza się w Stendbay, po przełączeniu na Tuner działa 2-3s i koniec.
    Czy to może być problem z pamięcią czy raczej z końcówką mocy ?
  • #7 7290604
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Zrobiłem próbę, potrzymałem jakiś czas radio w stanie Stendbay (może 30min) i włączyłem w stan Tuner, radio nie wyłączyło się, dało się zaprogramować stacje i na razie działa. Dziwne bo radio ma cały czas podłączone napięcie podtrzymania a jednak po dłuższym czasie niużytkowania gubi informacje.
  • #9 7290937
    dariuszkowa
    Poziom 12  
    Nie, dioda pod panelem mruga po wyłączeniu stacyjki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Kenwood KDC-W4031, które po podłączeniu zasilania działa tylko przez krótki czas, a następnie się wyłącza. Możliwe przyczyny to uszkodzenie lub wyczyszczenie pamięci radia, co może wymagać przywrócenia poprawnej mapy pamięci (np. mapy 2401). Inna potencjalna przyczyna to zimne luty lub przeciążenie końcówki mocy, co powoduje automatyczne wyłączanie się urządzenia. Testy polegające na odłączeniu głośników wskazują, że jeśli radio nadal się wyłącza, to problem nie leży w końcówce mocy. Dodatkowo sprawdzono poprawność podłączenia przewodów zasilających oraz działanie diody sygnalizującej zasilanie podtrzymujące. Po zresetowaniu i ponownym zamontowaniu radio działało poprawnie przez około miesiąc, jednak po okresie nieużywania problem powrócił, co sugeruje możliwe gubienie informacji w pamięci podczas dłuższego braku zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA