logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DEVELOP 1300 - błąd C i F3 przy wciąganiu papieru do połowy

rasm 23 Cze 2004 16:41 1661 13
REKLAMA
  • #1 707269
    rasm
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam , mam takie ksero problem w tym że wciąga papier do połowy i wyskakuje błąd, najpierw "C" który zmienia sie w "F3" i tak w kółko.
    Co może byc problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 707769
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Jeśli to Develop D1300 to jest to odpowiednik Minolty EP1030 a w tej CF3 to błąd czujnika ATDC (koncentracji toner-nośnik). Sprawdź połączenia, wyczyść czujnik i zobacz czu nie ubyło nagle startera w wywoływaczce.
    Jeśli nie pomoże to może być uszkodzony czujnik lub płyta główna.
  • REKLAMA
  • #3 709042
    rasm
    Poziom 15  
    czy chodzi o ten czujnik który jest od spodu pojemnika z tonerem gdzie jest rozprowadzany ślimakiem ? (taki z cewką w środku) ?, bo ten znalazłem, poza tym czy czy grzebienie ślimaka mają całe byc zasypane tak aby ich nie było widać, czy tlko do połowy(bo tak mam) ?
  • REKLAMA
  • #4 709176
    rasm
    Poziom 15  
    czytajac wcześniejsze posty postanowiłem zrobic reset licznika bębna i teraz przy próbie kserowania wyskakuje błąd "PC" ???
  • #5 709409
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Najlepiej jakbyś napisał co pokolei robiłeś to będzie łatwiej pomóc.
  • #6 709429
    rasm
    Poziom 15  
    ksero w pewnym momencie zadziałało jak traktor i zaczeły zacinac się kartki na których było pełno toneru. A na wyswietlaczu pokazał się błąd "CF3".Stan licznika pokazał że ksero ma zrobionych 10 270 kopii.
    Wykonałem reset licznika kopii bębna - opcja c2 według instrukcji podanych w innych postach dot. tego modelu ksero. Ale po tym resecie(faktycznie pokazuje 0 stron) zamiast wciągnąc kartki to wyskakuje komunikat "PC" i nic nie kseruje. Spróbowałem również zainicjować ksero -funkcja F8 ale nic to nie zmieniło. Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki co mogę jeszcze posprawdzać lub zrobić
  • #7 709455
    tito
    Poziom 18  
    A czy robiąc tą procedurę wyjąłeś toner z kopiarki. :roll:
    Po co to robiłeś? Przecież blokuje się dopiero przy 30k :idea:
  • #8 709459
    rasm
    Poziom 15  
    tak był wyjęty toner, a po co - hmm dobre pytanie - desperacja
  • REKLAMA
  • #9 709475
    tito
    Poziom 18  
    Sprawdź gniazdo wkładu i wszystkie styki w nim od biasu, ładowania itd.
  • #10 709506
    rasm
    Poziom 15  
    sprawdzałem wszystkie styki, są czyste, a nie ma zabardzo jak ich podgiać, acha ten toner jak się wcześniej wysypywał na kartke był tylko z prawej strony,no ale po tym resecie nie próbuje nawet wciągnąć kartki tylko od razu "PC" - co to za błąd ?
  • #11 709833
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Jeśli się nie mylę to PC oznacza zwyczajnie błąd przy pobraniu z kasery, może to nie toner a starter ci się wysypywał z jakiegoś powodu i dodatkowo zasypał jakieś sprzęgło/solenoid od podawania papieru (sorry ale tak strzelam bo z głowy nie pamiętam tej maszyny). Spróbój podać papier z bypasu albo podejrzyj czy rolki pobierające papier wogóle próbują się obracać i zabrać papier.
  • #12 709860
    rasm
    Poziom 15  
    o tym nie pomyślałem:(, sprawdze jutro bo ksero mam w robocie
  • #13 710394
    rasm
    Poziom 15  
    faktycznie "PC" to problem podajnika, ręczne podawanie kartki działa, ano ale jestem dalej w punkcie wyjścia czyli "CF3" :(
  • #14 711452
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Najlepiej wywal starter , wsyp nowy , zainicjuj i co najważniejsze sprawdź dobrze elektrody! Jak Ci na kartki starter sypie to nie masz dobrego gaszenia albo napięcia siatki . Wyczyść elektrody i wymyj końcówki i po zawodach. Problemy z tym były już w starszych modelach EP- 2120/30 itd , EP-70 (w mniejszym stopniu) a ten cartridge sie aż tak bardzo nie różni.
    Pozdrawiam. C

Podsumowanie tematu

✨ W Develop D1300 (odpowiednik Minolty EP1030) pojawia się problem z wciąganiem papieru do połowy, po czym wyświetla się błąd "C", który zmienia się na "F3". Błąd "CF3" wskazuje na problem z czujnikiem ATDC odpowiedzialnym za koncentrację toner-nośnik. Zaleca się sprawdzenie i wyczyszczenie czujnika, kontrolę połączeń oraz poziomu startera w wywoływaczce. Po wykonaniu resetu licznika bębna (opcja C2) pojawił się błąd "PC", który oznacza problem z podajnikiem papieru – możliwe zablokowanie rolki lub sprzęgła przez wysypany starter. Ręczne podawanie papieru działa, co potwierdza usterkę podajnika. Dalsze działania to wymiana startera, dokładne czyszczenie elektrod i sprawdzenie napięcia siatki, gdyż niewłaściwe gaszenie lub napięcie powoduje wysypywanie startera na kartki i problemy z podawaniem papieru. Problemy te były znane również w starszych modelach Minolta EP-2120/30 i EP-70.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA