logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym bezpiecznie wyczyścić płytę główną TV Sony z zaschniętego kurzu?

_LBX_ 27 Paź 2009 19:06 2750 13
REKLAMA
  • #1 7182226
    _LBX_
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Witam.
    Kilka dni temu przywiozłem do domu TV Sony. Po rozkręceniu zaszła potrzeba umyć płytę główna ( a właściwie 4 moduły). I nie bardzo wiem czym to zrobić bez zniszczenia części. Woda raczej odpada. Alkohol nie da rade bo mi nie sprzedadzą. Czy umycie denaturatem i wysuszenie nie uszkodzi podzespołów? Ten brud to zaschnięty kurz, zmieszany z wodą, jako, że TV stał na polu w nocy i zrosiło go. Nie podłączałem go żeby nie uszkodzić i myślę, że części jeszcze uratuję tylko czym to wymyć?
  • REKLAMA
  • #2 7182278
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Dynksem śmiało możesz, to praktycznie same alkohole. Tylko płyty dobrze wysusz przed tym myciem.
  • REKLAMA
  • #3 7182291
    _LBX_
    Poziom 22  
    Nie ma sprawy płyty już suchutkie. Skoczę jutro po denaturat, umyję i dam znać. Umył bym zwykłym etylowym, ale niestety tylko 16 lat i by mi ie sprzedali ;)
  • #4 7182297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7182306
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    Możesz spróbować denaturatem przecież to alkohol:) tylko nie pij:)
    a tak na boku to "stał na polu i zrosiło go " to nie dobrze.
    Przed włączeniem oczywiście wysusz no i pamiętaj o wentylacji pomieszczenia gdzie będziesz dokonywał tych "zabiegów ratujących życie"
    Woda to zabójca elektroniki raz rozpoczętom korozję trudno zatrzymać a nie do wszystkich miejsc będziesz miał dostęp, o zniszczenie elementów alkoholem sie nie bój po tym polu gorzej być nie może,szczególna uwagę zwróć na blok wysokiego napięcia i pierwotnej strony przetwornicy.
    Powodzenia w reanimacji.:)
  • REKLAMA
  • #6 7182309
    _LBX_
    Poziom 22  
    A gdyby odfiltrować denaturacik przez chlebek? Jak to robi pan Kazio spod sklepu?
  • #7 7182316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7182332
    _LBX_
    Poziom 22  
    ziomus90210 napisał:
    Możesz spróbować denaturatem przecież to alkohol:) tylko nie pij:)
    a tak na boku to "stał na polu i zrosiło go " to nie dobrze.
    Przed włączeniem oczywiście wysusz no i pamiętaj o wentylacji pomieszczenia gdzie będziesz dokonywał tych "zabiegów ratujących życie"
    Woda to zabójca elektroniki raz rozpoczętom korozję trudno zatrzymać a nie do wszystkich miejsc będziesz miał dostęp, o zniszczenie elementów alkoholem sie nie bój po tym polu gorzej być nie może,szczególna uwagę zwróć na blok wysokiego napięcia i pierwotnej strony przetwornicy.
    Powodzenia w reanimacji.:)

Ehh reanimacji nie będzie. Zanim go znalazłem jakiś debil rozwalił kineskop.
    Ale są tam dwa fajne układy tda2052 i pewnie zrobię sobie z nich wzmacniacz. Chociaż przetwornica sieciowa jest bardzo ciekawa.
  • #9 7182359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7182444
    _LBX_
    Poziom 22  
    A można całą płytę do wody a potem na grzejnik, albo suszarką?
    Chyba jednak zrobię to jak zawsze. Wylutuje i wytrę szmatą powinno wystarczyć, a płytę normalnie pod wodą.
  • #11 7182712
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Jest i Denaturat bezbarwny,tylko trzeba poszukać.
  • #12 7186347
    Andrzej_RTV
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam,najlepiej umyć izopropanolem nie zostawia zacieków.
  • #13 7186394
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Jezeli masz w planie tylko odzysk podzespolow to : miekki pedzel + woda z mydlem. Po oczyszczeniu splukac biezaca ciepla woda i na kaloryfer.Ja nawet przetwornice tym sposobem traktowalem i chodza - trzeba je jedynie dlugo suszyc - staly latem na balkonie na sloncu przez 3 dni.:D
  • #14 7186644
    _LBX_
    Poziom 22  
    No chyba tak zrobię. Z wygrzaniem nie ma problemu. To tylko jedna płyta taka zwalona.
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem bezpiecznego czyszczenia płyty głównej telewizora Sony z zaschniętego kurzu zmieszanego z wodą. Zalecane jest użycie alkoholu izopropylowego lub denaturatu, które skutecznie usuwają zabrudzenia i nie uszkadzają podzespołów, pod warunkiem dokładnego wysuszenia płyty przed ponownym podłączeniem. Denaturat może być filtrowany w celu usunięcia barwników, co zapobiega zabarwieniu płyty. Alternatywnie, do odzysku podzespołów można zastosować mycie miękkim pędzlem z wodą i mydłem, a następnie spłukać ciepłą wodą i długo suszyć, np. na kaloryferze lub na słońcu. Wskazano, że woda bezpośrednio na elektronikę jest ryzykowna ze względu na możliwość korozji, ale przy odpowiednim suszeniu można ją stosować. Wskazano także na szczególną ostrożność przy elementach wysokiego napięcia i przetwornicy. W dyskusji pojawiła się sugestia wykorzystania benzyny ekstrakcyjnej do czyszczenia wybranych elementów. Wspomniano o planach odzyskania układów TDA2052 z uszkodzonego kineskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA