logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Normy dla instalacji elektrycznych - skąd je wziąć?

jaculas 27 Paź 2009 20:14 4753 6
  • #1 7182609
    jaculas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam chciałbym się dowiedzieć gdzie na internecie można znaleźć normy przy wykonywaniu instalacji elektrycznych np. dla mieszkań.

Z góry dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #3 7182786
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Można też stąd
    eNormy.pl

Ps. Wystarczy wpisać w "Szukaj normy" np. 60364
  • #4 7184616
    jaculas
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A czy są jakieś strony, gdzie za darmo można zobaczyć normy? Bo te, które podaliście to trzeba płacić.
  • Pomocny post
    #5 7184652
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    jaculas napisał:
    A czy są jakieś strony, gdzie za darmo można zobaczyć normy? Bo te, które podaliście to trzeba płacić.

W czytelniach. Ale nie potrafię Ci powiedzieć gdzie znajdziesz najbliższą. ja jak miałem pilne problemy, to szedłem do ZE i tam na miejscu bez problemów udostępniali.
  • Pomocny post
    #6 7184932
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    No niestety za darmo nie ma. Dystrybucją norm zajmuje się prywatna firma której przysługują prawa autorskie i chce na tym zarobić. Za darmo natomiast dostępne są wszystkie PRZEPISY. Również te dotyczące instalacji elektrycznych. Jeżeli zleceniodawca zleca wykonanie instalacji elektrycznej zgodnie z jakąś tam normą to poproś go żeby ci ją dostarczył albo jej zakup dolicz do rachunku.
  • Pomocny post
    #7 7185675
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Normy faktycznie ciężko zdobyć i jest to nieco kosztowne. Chyba, że metodą piracką, ale to nielegalne i nieeleganckie. Za to darmowe. ;-)

Skoro jesteś z Wrocka, to proponuję
    http://wroclaw.katalognorm.pl/

Osobiście czasem korzystam z norm, które prenumeruje mój zakład pracy.

Temat wyczerpany- zamykam.
    [Akrzy]

Podsumowanie tematu

✨ Normy dotyczące instalacji elektrycznych, takie jak PN-EN 60364, można zakupić na oficjalnych stronach, np. w sklepie Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (PKN) oraz na portalu eNormy.pl. Niestety, normy te są objęte prawami autorskimi i dostęp do nich jest płatny. Darmowy dostęp do norm jest możliwy jedynie w czytelniach norm lub w siedzibach zakładów energetycznych, gdzie można je przeglądać na miejscu. Alternatywnie, przepisy prawne dotyczące instalacji elektrycznych są dostępne bezpłatnie i mogą stanowić podstawę do realizacji prac. W przypadku zleceń, normy powinien dostarczyć zleceniodawca lub ich koszt powinien być uwzględniony w rozliczeniu. Dla mieszkańców Wrocławia dostępny jest także lokalny katalog norm online. Nielegalne pobieranie norm jest odradzane ze względu na kwestie prawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA