Witam
Uszkodzenie TV polega na tym, że po około 15 min. poprawnej pracy zaczyna się zwężać (od razu, nie stopniowo) od góry i dołu.
foto nr.1:
Po około 10 min zwężenia z foto nr.1 na ekranie pojawia się objaw braku korekcji.
foto nr.2:
Rozpocząłem od standardowych kroków, wymieniono:
1.Wtórna strona przetwornicy wymienione elki i podejrzane elementy.
2.Zasilanie i aplikacja I301 TDA8358J elki diody rezystory.
3.Sam układ TDA8358J podstawiony nowy (porządnie się grzeje).
4.Zimne luty i podobne.
Pomiar napięć nie wykazuje żadnych zmian w zasilaniu po zwężeniu jak i przed.
Z powodu braku cewek odchylających (nie grzeją się tylko w momencie objawu na foto nr.2 słychać brzęczenie w okolicy szyjki kineskopu) na podstawianie zrobiłem mały eksperyment, odpiąłem odchylanie V od cewek załączyłem TV i po około 20 min. kiedy z podpiętymi cewkami V TV się zwężał, podpiąłem cewki i efekt ten sam.
Zasilanie raczej bym wykluczył ze względu na brak liniowości samego zwężania, odbywa się to raczej etapami czyli idealny odbiór, po 15 min. od razu objaw na foto nr.1, i po 10 min. od razu objaw na foto nr.2.
Bardzo proszę o wszelkie rady co do uszkodzenia bo skończyły mi się pomysły.
Uszkodzenie TV polega na tym, że po około 15 min. poprawnej pracy zaczyna się zwężać (od razu, nie stopniowo) od góry i dołu.
foto nr.1:

Po około 10 min zwężenia z foto nr.1 na ekranie pojawia się objaw braku korekcji.
foto nr.2:

Rozpocząłem od standardowych kroków, wymieniono:
1.Wtórna strona przetwornicy wymienione elki i podejrzane elementy.
2.Zasilanie i aplikacja I301 TDA8358J elki diody rezystory.
3.Sam układ TDA8358J podstawiony nowy (porządnie się grzeje).
4.Zimne luty i podobne.
Pomiar napięć nie wykazuje żadnych zmian w zasilaniu po zwężeniu jak i przed.
Z powodu braku cewek odchylających (nie grzeją się tylko w momencie objawu na foto nr.2 słychać brzęczenie w okolicy szyjki kineskopu) na podstawianie zrobiłem mały eksperyment, odpiąłem odchylanie V od cewek załączyłem TV i po około 20 min. kiedy z podpiętymi cewkami V TV się zwężał, podpiąłem cewki i efekt ten sam.
Zasilanie raczej bym wykluczył ze względu na brak liniowości samego zwężania, odbywa się to raczej etapami czyli idealny odbiór, po 15 min. od razu objaw na foto nr.1, i po 10 min. od razu objaw na foto nr.2.
Bardzo proszę o wszelkie rady co do uszkodzenia bo skończyły mi się pomysły.