logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać czujnik ciśnienia i układ sterowania do pompy perystaltycznej?

piorys 30 Paź 2009 19:25 3036 3
REKLAMA
  • #1 7194951
    piorys
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich,

Ostatnio wszedłem w posiadanie pompy perystaltycznej link poniżej:
    Link
    sterowana jest napięciem od 0 do 24VDC, pobór prądu do 0.5A.

Potrzebuje zrobić układ sterowania do tej pompy.
    1)Projekt urządzenia jaki robię ma podawać stałe zadane przez nas ciśnienie cieczy (maks 200kPa), dlatego potrzebuje dobrać odpowiedni czujnik ciśnienia który będzie kontrolował jakie ciśnienie cieczy jest w układzie. myślałem o jednym z poniższych czujników:
    http://www.tme.eu/czujnik-cisnienia-absolute-...s-0-200kpa-max800kpa/arts/pl/a29/mpx12dp.html
    mianowicie czujnik ma mierzyć ciśnienie cieczy od 0 do 200kPa, jaki wybrać?
    nie musi to być super czujnik, najlepiej w miarę tani a przy okazji dobrze spełniający swoją rolę.

2) druga rzecz jaka jest mi potrzebna to wspomniany wcześniej układ sterowania, który będzie sterował pompą, w którym będzie można zadawać ciśnienie, będzie wyświetlał zadane i mierzone ciśnienie, będzie brał pod uwagę sygnał z czujnika ciśnienie i sterował pracą pompy.
    Jak myślicie jak to najlepiej rozwiązać?
    czy na podanym regulatorze:
    Link
    a może łatwiej i lepiej było by to zrealizować na jakimś układzie mikroprocesorowym.
    nie znam się na tym zbytnio więc liczę że ktoś z Was będzie mi w stanie pomóc z tym problemem.

3) jak myślicie co jeszcze będzie mi potrzebne w tym projekcie?

Z góry wielkie dzięki za każdą wiadomość i okazaną pomoc.
    jeżeli będę mógł to z chęcią się jakoś odwdzięczę, zrekompensuje poświęcony przez Was czas..

Serdecznie pozdrawiam,
    Piotrek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7204675
    kaltron
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Cześć,
    po pierwsze i najważniejsze będziesz potrzebował zbiornika, najlepiej membranowego do tłumienia pulsacji - pompa perystaltyczna z definicji podaje ciecz skokowo, jeżeli wylot pompy bezpośrednio sprzęgniesz z czujnikiem, regulator zdurnieje.
    Co do czujnika - może być to MPX4250DP - czujnik jest wprawdzie różnicowy, ale ma lepszą czułość niż np. MPX2200AP - po prostu jeden wlot zostanie niepodłączony.
    Odnośnie regulatora - musiało by być to wykonanie z wyjściem napięciowym liniowym 0-10V jeżeli chcesz kontrolować ciśnienie w sposób ciągły.
  • REKLAMA
  • #3 7204832
    piorys
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    kaltron napisał:
    Cześć,
    po pierwsze i najważniejsze będziesz potrzebował zbiornika, najlepiej membranowego do tłumienia pulsacji - pompa perystaltyczna z definicji podaje ciecz skokowo, jeżeli wylot pompy bezpośrednio sprzęgniesz z czujnikiem, regulator zdurnieje.
    Co do czujnika - może być to MPX4250DP - czujnik jest wprawdzie różnicowy, ale ma lepszą czułość niż np. MPX2200AP - po prostu jeden wlot zostanie niepodłączony.
    Odnośnie regulatora - musiało by być to wykonanie z wyjściem napięciowym liniowym 0-10V jeżeli chcesz kontrolować ciśnienie w sposób ciągły.

Dzięki za odpowiedź,

Tak wiem że muszę zastosować zbiornik ze względu na pulsacyjne działanie pompki,
    o czujniku to nie ma znaczenia jaki czy absolutny, różnicowy czy względny dokładnie chodziło mi o to co zrobiłeś pomogłeś wybrać lepszy... dzięki.

Natomiast byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby jeszcze zaproponować coś co mogłoby tym sterować, więcej informacji potrzebuję gdyż nie jestem w tym dobry.

PS:dzięki za pierwszą podpowiedź.
  • #4 10968962
    LUK4344
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Pompa perystaltyczna niekoniecznie musi podawać dozowane medium pulsacyjnie, istnieją pompy perystaltyczne wyposażone w np. 6 rolek tłoczących dzięki czemu dozowanie staje się jednostajne.
    Pompki takie można kupić bardzo tanio w sklepie www.pompydozujace.com
REKLAMA