Witam wszystkich,
Ostatnio wszedłem w posiadanie pompy perystaltycznej link poniżej:
Link
sterowana jest napięciem od 0 do 24VDC, pobór prądu do 0.5A.
Potrzebuje zrobić układ sterowania do tej pompy.
1)Projekt urządzenia jaki robię ma podawać stałe zadane przez nas ciśnienie cieczy (maks 200kPa), dlatego potrzebuje dobrać odpowiedni czujnik ciśnienia który będzie kontrolował jakie ciśnienie cieczy jest w układzie. myślałem o jednym z poniższych czujników:
http://www.tme.eu/czujnik-cisnienia-absolute-...s-0-200kpa-max800kpa/arts/pl/a29/mpx12dp.html
mianowicie czujnik ma mierzyć ciśnienie cieczy od 0 do 200kPa, jaki wybrać?
nie musi to być super czujnik, najlepiej w miarę tani a przy okazji dobrze spełniający swoją rolę.
2) druga rzecz jaka jest mi potrzebna to wspomniany wcześniej układ sterowania, który będzie sterował pompą, w którym będzie można zadawać ciśnienie, będzie wyświetlał zadane i mierzone ciśnienie, będzie brał pod uwagę sygnał z czujnika ciśnienie i sterował pracą pompy.
Jak myślicie jak to najlepiej rozwiązać?
czy na podanym regulatorze:
Link
a może łatwiej i lepiej było by to zrealizować na jakimś układzie mikroprocesorowym.
nie znam się na tym zbytnio więc liczę że ktoś z Was będzie mi w stanie pomóc z tym problemem.
3) jak myślicie co jeszcze będzie mi potrzebne w tym projekcie?
Z góry wielkie dzięki za każdą wiadomość i okazaną pomoc.
jeżeli będę mógł to z chęcią się jakoś odwdzięczę, zrekompensuje poświęcony przez Was czas..
Serdecznie pozdrawiam,
Piotrek.
Ostatnio wszedłem w posiadanie pompy perystaltycznej link poniżej:
Link
sterowana jest napięciem od 0 do 24VDC, pobór prądu do 0.5A.
Potrzebuje zrobić układ sterowania do tej pompy.
1)Projekt urządzenia jaki robię ma podawać stałe zadane przez nas ciśnienie cieczy (maks 200kPa), dlatego potrzebuje dobrać odpowiedni czujnik ciśnienia który będzie kontrolował jakie ciśnienie cieczy jest w układzie. myślałem o jednym z poniższych czujników:
http://www.tme.eu/czujnik-cisnienia-absolute-...s-0-200kpa-max800kpa/arts/pl/a29/mpx12dp.html
mianowicie czujnik ma mierzyć ciśnienie cieczy od 0 do 200kPa, jaki wybrać?
nie musi to być super czujnik, najlepiej w miarę tani a przy okazji dobrze spełniający swoją rolę.
2) druga rzecz jaka jest mi potrzebna to wspomniany wcześniej układ sterowania, który będzie sterował pompą, w którym będzie można zadawać ciśnienie, będzie wyświetlał zadane i mierzone ciśnienie, będzie brał pod uwagę sygnał z czujnika ciśnienie i sterował pracą pompy.
Jak myślicie jak to najlepiej rozwiązać?
czy na podanym regulatorze:
Link
a może łatwiej i lepiej było by to zrealizować na jakimś układzie mikroprocesorowym.
nie znam się na tym zbytnio więc liczę że ktoś z Was będzie mi w stanie pomóc z tym problemem.
3) jak myślicie co jeszcze będzie mi potrzebne w tym projekcie?
Z góry wielkie dzięki za każdą wiadomość i okazaną pomoc.
jeżeli będę mógł to z chęcią się jakoś odwdzięczę, zrekompensuje poświęcony przez Was czas..
Serdecznie pozdrawiam,
Piotrek.