logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS DVD 712/021 - Zawiesza się po 5 min, wyświetla NO DISK lub ERROR

Mirek24 24 Cze 2004 22:31 1993 7
REKLAMA
  • #1 709893
    Mirek24
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    PHILIPS DVD 712 / 021 - zawiesza się po ok 5min (obraz stanie choćby włączono PAUSE) po wyjęciu płyty i ponownym włorzeniu nieumi jej odczytać czasem wyświetli NO DISK a czasem ERROR trzeba wyjąć z wtyczke z prądu w tedy wraca wszystko do normy ale niena długo. gdy obudowa jest ściągnięta to jest troche dłuższy czas prawidłowej pracy.
  • REKLAMA
  • #2 710409
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Na pierwszy ogień przelutuj goracym powietrzem scalak serva SAA lub do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 711249
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Generalnie nie polecam lutowania go powietrzem. Jednak dotknięcie lutownicą i dobry topnik jest nie zastąpiony. Z moich statystyk wynika że przelutowanie daje efekt w 20% przy reszcie to niestety wymiana. Koszty dośc duże z uwagi że Philips niedawno dość sporo podniósł ceny niektórych elementów.
  • #4 711300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 713870
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Niestety w tych Philipsach robią to tylko scalaki,SAA
    lub TZA
  • #6 807848
    knocon
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    czy wyżej opisaną usterke usunąłes MIREK_24? jesli tak to w jaki sposób!??POZDROWIENIA
  • REKLAMA
  • #7 809353
    Mirek24
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    niestety nie za wysoki koszt naprawy w stosunku do nowych DVD
  • #8 810779
    knocon
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    NIESTETY!Mój model nie odżył po przelutowaniu serwa!Hmmm Czyli została mi tylko wymiana????czy ktos moze mi powiedziec gdzie moge takie SAA nabyc za cene która mnie nie odstraszy??? (widziałem cene w NORTH i mnie szokło!!!)POZDRAWIAm!

Podsumowanie tematu

✨ PHILIPS DVD 712/021 zawiesza się po około 5 minutach pracy, zatrzymując obraz nawet w trybie pauzy. Po wyjęciu i ponownym włożeniu płyty urządzenie często wyświetla komunikaty NO DISK lub ERROR i przestaje prawidłowo odczytywać nośnik. Reset poprzez odłączenie zasilania przywraca działanie na krótki czas. Zdejmowanie obudowy wydłuża czas poprawnej pracy, co sugeruje problem z przegrzewaniem. Wskazywane przyczyny to uszkodzony scalak serwomechanizmu SAA lub TZA, ewentualnie laser lub przegrzewający się procesor. Przelutowanie scalaka daje poprawę w około 20% przypadków, jednak często konieczna jest wymiana elementu, co wiąże się z wysokimi kosztami ze względu na podwyżki cen części Philips. Poszukiwania scalaka SAA w przystępnej cenie są utrudnione. Naprawa może być nieopłacalna w porównaniu do zakupu nowego odtwarzacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA