logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DVD612S/022 - płyta przestaje się kręcić

HenryK3 23 Lis 2005 16:33 1662 8
REKLAMA
  • #1 2018809
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Witam
    Od niedawna mam odtwarzacz Philips DVD612S/022
    Działa dość długo, później zatrzymuje się i wyświetla komunikat ERROR lub NO DISC
    Usterka powtarza się nieregularnie, jak się pojawi to nie chce ustąpić.
    Zachowuje się jak kapryśny windows ;) zaczyna czytać płytę i zawiesza się, czasem szuka utworu, nie reaguje na przyciski.
    Jedno jest tylko pewne - płyta wtedy przestaje się kręcić.
    Wewnątrz wygląda jak nieużywany, soczewkę lasera profilaktycznie przeczyściłem.
    Przeczytałem posty o tym odtwarzaczu na elektrodzie.
    Low power standby jest Off
    Wiem, że pytanie co mu dolega to raczej do wróżki ....
    Proszę jednak o jakieś sugestie.

HenryK3
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2019447
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witaj
    Masz uszkodzony SAA7390 HL
  • REKLAMA
  • #4 2020069
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witaj
    Na poczatek przelutować układy i jeśli nie pomoze to bedzie do wymiany.A ile ma twoje DVD?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2020437
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Rok produkcji to 6-ty tydzień 2001rok. Układ kosztuje dosyć drogo i znajduje się po drugiej stronie płytki niż TZA1033HL.
    Chodzi oczywiście o SAA7399HL bo nie zauważyłem błędnego oznaczenia powyżej.
  • #7 2020554
    HenryK3
    Poziom 29  
    Proszę jeszcze o porady na ile jest prawdopodobne, że winny jest właśnie ten układ.
    Usterka pojawiała mi się po dłuższym użytkowaniu.
    Gdybym nie wiedział, że jest wadliwy to nie byłby tak intensywnie testowany.
    Pewnie nie warto iść w koszty, odtwarzacz raczej nie jest przyszłościowy.
    Proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2021296
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj ,można jeszcze zrobić doraznie radiator do kostki z blachy miedzianej wygiętej w litere U i przylutowanej do obudowy( pasta do kostki ) ,sprawdziłem to w moim przypadku działa .Pozdr
  • #9 2022195
    HenryK3
    Poziom 29  
    Dziękuję za poradę
    Teraz jest załączony, czekam tylko aż przestanie działać i sprawdzę jaka będzie temp. tego układu.

Układ SAA7399HL nie jest wcale gorący bardziej niż pozotałe układy.
    Teraz zachowuje się coraz bardziej kapryśnie. Potrafi obrócić płytą na sekundę i się zatrzymuje, za chwilę rusza i działa godzinę.
    Scalaki nie są gorące.
    Czy z całą pewnością winny jest SAA7399HL

08:55 2005-12-05
    Odtwarzacz wylądował w kontenerze.
    Temat nieaktualny.

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz Philips DVD612S/022 po kilku godzinach pracy zatrzymuje obrót płyty i wyświetla komunikaty ERROR lub NO DISC. Problem objawia się nieregularnie, urządzenie zawiesza się, nie reaguje na przyciski, a laserowa soczewka została już wyczyszczona. Diagnostyka wskazuje na uszkodzenie układu scalonego SAA7399HL (początkowo błędnie podano SAA7390HL), który znajduje się po przeciwnej stronie płytki niż TZA1033HL. Zalecane jest przelutowanie układów, a w przypadku braku efektu – wymiana SAA7399HL, choć koszt jest wysoki. Dodatkowo sugerowano zastosowanie radiatora z blachy miedzianej dla poprawy chłodzenia układu. Pomimo prób, problem nasilał się, a układ nie wykazywał nadmiernego nagrzewania. Ostatecznie odtwarzacz został wycofany z użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA