logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drukarkę HP 1100 z mini Centronics do LAN serwera?

fantasta 03 Lis 2009 09:13 6235 14
REKLAMA
  • #1 7209058
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.

Musze podłączyć drukarkę HP-1100 do sieci poprzez LAN serwer.
    Drukarka ma tylko port mini Centronics. Serwer ma zwykły centronics. Wykonałem przejściówkę na przewodzie oryginalnym HP, czyli zastąpiłem DB25 wtyką Centronics i do tego podłączyłem serwer. Nic nie chodzi.

Wie ktoś czy ten mini centronics HP jakiś inny jest czy co ??
  • REKLAMA
  • #2 7209358
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Jeśli zrobiłeś przejściówkę 1:1 to nie ma prawa działać. W mini jest inny rozkład pinów. Spróbuj zrobić tak jak dałem w załączniku.
    Załączniki:
    • Adapter Mini_Centronics.rar (4.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 7209396
    fantasta
    Poziom 29  
    Hmmm, ale namieszane :/

Z przewodu minicentronics oryginalnego od hp mam 36 kabelków. Czyli wychodzi na to że w dużym Centronics będę musiał dawać 2 przewody z mini na jeden styk np. 19-35 z mini na 16 w dużym.

Oki, usiądę do lutownicy i do boju.

Ps. może można kupić gdzieś taki adapter ???
  • #4 7210220
    wladek83
    Poziom 32  
    Nie rozumiem, dlaczego chcesz sam lepić kabel skoro są oryginalne w sprzedaży ? Z jednej strony minicentronics z drugiej DB jak w każdym kablu pod LPT. Jeśli w serwerze masz wyjście DB to kupić kabel, podłączyć, skonfigurować serwer oraz komputery i koniec. Czasami samodzielne dłubanie nie jest warte tych kilku złoty.
  • #5 7210998
    fantasta
    Poziom 29  
    wladek83 napisał:
    Nie rozumiem, dlaczego chcesz sam lepić kabel skoro są oryginalne w sprzedaży ? Z jednej strony minicentronics z drugiej DB jak w każdym kablu pod LPT. Jeśli w serwerze masz wyjście DB to kupić kabel, podłączyć, skonfigurować serwer oraz komputery i koniec. Czasami samodzielne dłubanie nie jest warte tych kilku złoty.

Dlatego ze w print serwerze mam Centronics ale normalny czyli "duży"
  • REKLAMA
  • #6 7211587
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witaj
    Dalej nie rozumiemy po co takie ewolucje...
    Przecież Masz w serwerze zwykły/ duży "centronics"....
    Podłącz do drukarki mały, do serwera duży.
    Drukarka pracuje w wielu środowiskach. W Dos-ie także.

Pozdrawiam
    "serwek" ;))
  • #7 7211986
    fantasta
    Poziom 29  
    Tak tylko w tym kabelku mqasz na wyjsciu DB25 a ja w print serwerze mam Centronics taki jak w drukarkach
  • REKLAMA
  • #8 7212022
    wladek83
    Poziom 32  
    Piszcie na temat i nie wprowadzajcie czytających w błąd ! Co to znaczy "normalny, duży centronics" ? Najpierw zobaczcie jak wygląda gniazdo / wtyk Centronics a jak wygląda gniazdo / wtyk DB25 pin. Napisz jaki to masz ten printserwer, bo omawiamy coś wirtualnego.
  • #9 7212086
    serwek
    Poziom 26  
    fantasta napisał:
    Tak tylko w tym kabelku mqasz na wyjsciu DB25 a ja w print serwerze mam Centronics taki jak w drukarkach

Witaj...
    Przepraszam.... ale.... :)) może Masz po prostu w print serwerze "męskie gniazdo", a nie typ "żeński"..... ?
    Jeśli tak to zwykła przejściówka i tyle... :))
    Może jakaś fotka... ?
    Pozdrawiam
    "serwek" :))

Czy to takie gniazdo jak na foto?
  • REKLAMA
  • #10 7212315
    fantasta
    Poziom 29  
    Myślałem że zrozumiale dla wszystkich.

W HP wiecie jakie jest gniazdo "małe", "gęste" czy jak jeszcze inaczej.
    W print serwerze mam standardowe czyli takie jak na fotce wyżej. Jest to edimax PS-1206P i jak to teraz spiąć?
  • #11 7212377
    serwek
    Poziom 26  
    Witaj
    No to - Ok :))
    Wpinasz małe ("mini centronics" / mini-LPT mówiąc potocznie ) do drukarki a "centronics" do print serwera,
    Kabel może być taki jak Ci podałem linka..... (oczywiście nie koniecznie musisz kupować u tego Sprzedawcy.... nie znam go, tak więc ostrożność wskazana zawsze, szczególnie na "Alledrogo". To tylko przykład kabelka... pierwszy z brzegu)
    Instalujesz drukarkę, konfigurujesz sieć i tyle.
    Pozdrawiam
  • #12 7212784
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, chyba trochę się nie dogadujecie, i nawet wiem czemu, chodzi o to, że w prinserwerze LPT najczę siej gniazdo (wtyk )LPT, to jest tego typu, co gniazdo w drukarce (najczęściej wisi na gnieździe), natomiast kabel minicentrocs/centronics (dla hp1100), ma z tego drugiego końca po prostu męski wtyk 21pin. Wobec tego, może być problem z zakupem takiej przejściówki, i wtym wypadku, może pozostać najlepszym rozwiązaniem samodzielna budowa przejściówki.
    pozdrawiam horse
  • #13 7212800
    fantasta
    Poziom 29  
    serwek napisał:
    Witaj
    No to - Ok :))
    Wpinasz małe ("mini centronics" / mini-LPT mówiąc potocznie ) do drukarki a "centronics" do print serwera,
    Kabel może być taki jak Ci podałem linka..... (oczywiście nie koniecznie musisz kupować u tego Sprzedawcy.... nie znam go, tak więc ostrożność wskazana zawsze, szczególnie na "Alledrogo". To tylko przykład kabelka... pierwszy z brzegu)
    Instalujesz drukarkę, konfigurujesz sieć i tyle.
    Pozdrawiam

Naprawdę.....przyjrzyj się zdjęciu Jak podłączyć drukarkę HP 1100 z mini Centronics do LAN serwera?

przyjrzyj się zdjęciu swojego kabelka i napisz jeszcze raz...
  • #14 7213351
    serwek
    Poziom 26  
    fantasta napisał:
    Myślałem że zrozumiale dla wszystkich.

W print serwerze mam standardowe czyli takie jak na fotce wyżej....

Witaj
    Czyli nie takie jak na fotce wyżej.... ale jazda.... :D
    Dla zaoszczędzenia czasu kup lepiej ze zwykłym wyjściem, taki ja na "...fotce wyżej..."
    Pozdrawiam
    "serwek" ;))

P.S.
    Czyli masz taki:
  • #15 9338811
    Panda2007
    Poziom 2  
    Witam Panowie
    odświeżam stary temat.
    Posiadam również tę drukarkę i printserwer dlink szukałem już na allegro takiego kabla gotowego lecz nie ma więc potrzebuję jakiegoś schematu bądź informacji jak tę drukarkę podłączyć do printserwera to zdjęcie w poście powyżej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia drukarki HP LaserJet 1100 wyposażonej w port mini Centronics (mini-LPT) do sieci LAN za pomocą print serwera z portem Centronics "dużym" (standardowym). Problem wynika z różnic w rozkładzie pinów między mini Centronics a standardowym Centronics, co uniemożliwia działanie prostych przejściówek 1:1. Oryginalny kabel HP posiada wiele przewodów (np. 36), co sugeruje konieczność odpowiedniego mapowania pinów, czasem łącząc sygnały z dwóch pinów mini Centronics na jeden pin Centronics. W dyskusji pojawiły się sugestie, że gotowe kable z jednej strony mini Centronics, a z drugiej DB25 są dostępne, ale w przypadku print serwera z portem Centronics (gniazdo żeńskie lub męskie) może być problem z zakupem gotowej przejściówki. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem może być samodzielne wykonanie kabla z odpowiednim mapowaniem pinów. Użytkownik posiada print serwer Edimax PS-1206P z portem Centronics, co komplikuje sprawę, gdyż standardowe kable LPT mają z jednej strony DB25, a z drugiej Centronics. W podsumowaniu zaleca się podłączenie mini Centronics do drukarki i Centronics do print serwera, z odpowiednio wykonanym kablem, oraz konfigurację sieci i drukarki. Wątek został odświeżony przez innego użytkownika, który również poszukuje schematu do podłączenia HP 1100 do print serwera D-Link, potwierdzając brak gotowych kabli i potrzebę samodzielnej budowy przejściówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA