logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS

MichalMi 03 Lis 2009 19:06 8838 23
REKLAMA
  • #1 7211226
    MichalMi
    Poziom 10  
    Witajcie,
    temat jakich dużo na różnych forach (przeczytałem prawie cały Internet, ale rozwiązania nie znalazłem) :)
    Postanowiłem odrobinę podrasować desktopa, rzuciłem się na HDD Seagate Barracuda 7200.12 160 GB, Firmware CC37, ST3160318AS
    Płyta główna ASUS A7N8X-E Deluxe, BIOS ver 1013 (najnowszy dostępny)

Zamontowałem dysk w obudowie (nowy kabel SATA), ale niestety BIOS go nie wykrywa. Robiłem z nim cuda wianki, ale nic...
    Mam na kompie Windowsa XP - po uruchomieniu dysk jest widoczny (formatowałem go z poziomu Windowsa, kasowałem i tworzyłem partycje) ale w BIOSie jak go nie było, tak nie ma.
    Dorwałem się też do instalki Windowsa 7 Prof, system zainstalował się na dysku SATA (po uprzednim nakarmieniu go sterownikami (Silcon Image Sil 3112)), ale restart podczas instalacji niestety wywalił błąd (brak systemu operacyjnego i próba bootowania z CD)

Powiedzcie, czy może ten dysk być zbyt nowy do posiadanej płyty głównej?
    Ew. co i w którym miejscu trzeba zmienić w BIOSie? Teoretycznie też go widzi (Ctrl+S lub F4 wchodzi do konfiguratora, w którym nic nie mogę zrobić)

Zapuściłem instalkę na starym ATA i wszystko śmiga aż miło.

PLS Help! cały dzień nad tym siedzę...

PS. raz instalator Win 7 wypluł komunikat, że w BIOSie jest wyłączony kontroller SATA...???
  • REKLAMA
  • #2 7211503
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Czy przypadkiem na dysku nie trzeba ustawić trybu SATA1 zamiast SATA2?
  • #4 7211563
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Włóż zworkę do HDD wymuszającą tryb SATA1.
  • #5 7211648
    MichalMi
    Poziom 10  
    panowie, a czy kojarzycie które to będą zworki? (patrząc od przodu wystają 4 piny)

edit:

sprawdziłem w 3 możliwych konfiguracjach i niestety nie działa...
    zrobiłem kilka fotek biosu - może pomogą...

Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS
    Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS
    Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS

będę bardzo wdzięczny za przejrzenie tych ustawień - dodam tylko, że Bios był też przywracany do ustawień fabrycznych.
    ja już pasuję :cry:
  • #6 7212884
    tylkoamator
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś podobną sytuację też Asus (te typy tak mają) tylko że A7V600 i dysk Samsung SATA 160Gb. Na dysku powinna być naklejka a jak nie naklejka to taka mała karteczka którą dają razem z dyskiem, ustaw na 1,5 Gb/s.

[oo]oo IIIII IIIIIIIIIIIIIII

Na początku instalacji systemu zapodaj sterowniki do kontrolera Silikon Image (tylko właściwe) i powinno być wszystko dobrze
  • REKLAMA
  • #8 7213102
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    MichalMi napisał:
    Mam na kompie Windowsa XP - po uruchomieniu dysk jest widoczny (formatowałem go z poziomu Windowsa, kasowałem i tworzyłem partycje) ale w BIOSie jak go nie było, tak nie ma.

Tak się zastanawiam co ma zworka tutaj pomóc - przecież dysk - z tego co napisano (oraz jak wyżej) w pierwszym poście: "teoretycznie" - jest 'widoczny' ale nie w "głównym" BIOSie bo tam są wyszczególnione urządzenia podłączone do mostka południowego nForce2 MCP-T tylko do Silicon Image SiI3112A RAID Controller (SiI3112 - PCI to 2 Port SATA150) - czyli układ podłączony do magistrali PCI

Na obrazku są ciekawe wpisy, które przydałoby się odpowiednio ustawić (bo chyba chodzi o wystartowanie komputera z tego nieszczęsnego HDD)
    Seagate Barracuda 7200.12 160 GB - nie widzi go BIOS

- RAID or SCSI Card Boot (z tego co widze tej opcji nie ma w manualu)
    - First Boot Device
  • #9 7213132
    MichalMi
    Poziom 10  
    WojtasJD - tak jak napisałeś: zworka nic nie pomaga.
    Odnośnie RAID or SCSI - testowałem wszystkie możliwe kombinacje, to samo w przypadku First (...)
    Pod załadowaną Windą XP dyski są pięknie widoczne (tylko gdzieś wcięło około 10 GB pojemności).
    BTW, jeszcze raz wystartowałem na tej maszynie instalkę Windows7, podałem ścieżkę do sterowników SATA (dopiero po ich wskazaniu zobaczył obydwie utworzone partycje) i wypluł bardzo ciekawy komunikat: "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera."

Ja na chwilę obecną wymiękam - może o świcie zrobię kolejne podejście...
    Wytrwałym bardzo wielkie dziękuję! :)
  • #10 7213155
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Spróbuj z biosem wskazanym przez mjq

Jeśli po Ctrl+S lub F4 widzisz symbol swojego HDD to zabootować XP z CDROMU (w BIOSie: First Boot Device -> CDROM), nacisnać F6 i podać sterownik do Silicon Image.

Tutaj jest ciekawostka czy XP sobie znajdzie dysk.

potem - ewentualnie - po instalacji w BIOSie:
    RAID or SCSI Card Boot -> RAID
    First Boot Device -> tu nie widze co do wyboru więc RAID albo SCSI

"Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera."

Coś w tym jest, płyta jest już starawa, wg manuala nie widze możliwości wyłączenia Silicona.

Swoją obecność Silicon Image powinien zgłosić na planszy (zaraz po włączeniu komputera) zatytułowanej w stylu PCI device listing...

Może zrób jeszcze fotki tej planszy i co widzisz po wejściu przez Ctrl+S lub F4
  • #11 7213191
    tylkoamator
    Poziom 11  
    Masz na tym dysku dwie partycje, jak są puste to je usuń całkowicie z poziomu xp (panel sterowania => Narzędzia administracyjne => Zarządzanie komputerem => zarządzanie dyskami) tak aby był obszar nieprzydzielony.
    Potem tak jak pisze WojtasJD i dopiero podczas instalacji utworzysz sobie partycję podstawową systemową aktywną. Po zakończeniu instalacji z poziomu winxp drugą najlepiej też podstawową. Nie zaszkodzi spróbuj. :yes:
  • #12 7214300
    MichalMi
    Poziom 10  
    zanim napisałem na forum próbowąłem tych zabiegów - niestety nie działa...
    twierdzi, że nie może nic z partycjami zrobić, ponieważ BIOS nie ma kontrolera (...), a odnośnie wgrania nowego BIOSU - szczerze przyznam że obawiam się tego zabiegu - juz raz sfajczyłem taką czynnością płytę (na szczęście była na gwarancji :) ). Czy macie może jakieś inne pomysły? Jeżeli nic innego nie wymyślimy, będę flashował BIOS jak dojdzie nowozakupiony komputer :D
  • REKLAMA
  • #13 7215089
    tylkoamator
    Poziom 11  
    możesz spokojnie flashować BIOS, zrób sobie płytkę startową na CD-RW aktualizacja w DOS-ie (w okienkach prościej ale może coś zawiesić system i będzie kupa), w tym czasie nie używaj mikrofali, pralki, czajnika elek. itd i wtedy nic się nie stanie
  • #14 7215921
    MichalMi
    Poziom 10  
    no i właśnie dorobiłem nie powiem co czemu.
    tak frywolnie pozmieniałem ustawienia, że BIOS przestał startować...
    szukam info, jak go zreanimować... :|
  • #15 7216406
    tylkoamator
    Poziom 11  
    jak nie zamazałeś BIOS-u przy aktualizacji, to raczej nic się nie stało wystarczy zresetować CMOS (na płycie powinna być zworka do resetu)
  • #16 7216740
    MichalMi
    Poziom 10  
    słuchajcie, zmieniłem kilka ustawień w BIOSie (nic nie aktualizowałem)
    dałem Save and close i komp nie chce wstawać (nie odpala monitora, ale słyszę, że startuje hdd i cd-rom, wiatrakami kręci). po wyjęciu kości pamięci nie piszczy, ale sympatyczny głos mówi, że pamięć jest uszkodzona lub jej brak.
    resetować też sie nie chce - cały czas wyjęta jest bateria - próbowałem też zworką - objawy takie same - nie wstaje... przez kilkanaście sekund świeci się kontrolka pracy hdd, po czym gaśnie i więcej objawów brak... :(
  • #17 7216938
    tylkoamator
    Poziom 11  
    a kabelek od monitora do karty graficznej dobrze podpięty
  • #18 7216980
    MichalMi
    Poziom 10  
    niestety tak
  • REKLAMA
  • #19 7216998
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Odłącz zasilacz, wyjmij baterie na pare minut i w tym czasie poodłączaj/powyjmuj wszystko (może poza kabelkami od obudowy jak włącznik, RESET, HDD_LED itp.) z płyty zostawiając tylko CPU, RAM i karte graficzną.
    Potem podłącz zasilacz i włącz.
  • #20 7217098
    MichalMi
    Poziom 10  
    zrobione zgodnie z instrukcją - bez zmian...
    jedyne co udało mi się zobaczyć, to po odłączeniu taśmy od CD-ROMu przestała się świecić dioda, która zawsze sygnalizowała pracę HDD.
    dla pewności co zrobiłem:
    1. odłączenie zasilania do PG
    2. wypięcie wszytskiego
    3. uruchomienie tylko z podłączoną pamięcią, kartą graficzną i CPU
    4. wyłączenie, podłączenie reszty i ponowny start

podczas uruchomienia tylko z CPU, RAM i KG nic nie piszczał
  • #21 7217176
    tylkoamator
    Poziom 11  
    Obym się mylił ale coś mi się wydaje że miałeś zamazaną pamięć z BIOS-em a ustawienia były ładowane z CMOS zasilany bateryjką, kiedy zapisałeś ustawienia które pozmieniałeś uaktualniłeś CMOS a teraz brak BIOS-u do przywrócenia domyślnych ustawień
  • #22 7217195
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Hehe, w międzyczasie czytam dokładniej instrukcje do tej płyty i tam jest zworka SATA_EN1 -> 1-2 (Enable) - This jumper enables or disables the Serial ATA controllers. Tak więc ta opcja jest 'mechaniczna' a nie BIOSowa.

Walcz dalej, wyjmij i wsadź CPU, może masz jakąś starą grafike na PCI.
  • #23 7217196
    MichalMi
    Poziom 10  
    cokolwiek to znaczy, to czy coś można z tym zrobić?
    Wojtas: przez przypadek też dotarłem do tej zworki - była we właściwej pozycji :) (w tym jedyny plus)

Moderowany przez jankolo:

Za następny "bardzo delikatny off" będzie nie mniej delikatne ostrzeżenie

• #24 7241745
    MichalMi
    Poziom 10  
    Adminie, modzie - prośba o zamknięcie tematu.
    Koledzy - dzięki za zainteresowanie problemem i odpowiedzi w czasie rzeczywistym :)
    Sprawa wygląda następująco: złożyłem nowego kompa (specyfikacji nie podaję, bo jankolo wycina :) )
    szukam teraz kogoś, kto jest w stanie zaprogramować ów BIOS tak, by komp był w gotowości jako zapasowy.

Moderowany przez mat_ed:

Proszę więc założyć odpowiedni temat w dziale bazar.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku twardego Seagate Barracuda 7200.12 160 GB (Firmware CC37, model ST3160318AS) podłączonego do płyty głównej ASUS A7N8X-E Deluxe z BIOS w wersji 1013. Dysk jest widoczny w systemie Windows XP, ale nie jest wykrywany przez BIOS, co uniemożliwia rozruch systemu z tego dysku. Próby instalacji Windows 7 również kończą się błędem „brak systemu operacyjnego” po restarcie. Dysk jest podłączony do kontrolera Silicon Image SiI3112A (PCI do 2 portów SATA150), który wymaga sterowników podczas instalacji systemu. W dyskusji sugerowano wymuszenie trybu SATA1 (1,5 Gb/s) za pomocą zworki na dysku, włączenie natywnego SATA w BIOSie oraz odpowiednie ustawienia bootowania (RAID lub SCSI Card Boot). Jednak zworka nie przyniosła efektu, a BIOS nie wykrywa dysku mimo poprawnego podłączenia i widoczności w systemie. Użytkownik miał też problemy z BIOSem po zmianach ustawień, co spowodowało brak startu komputera i konieczność resetu CMOS. W instrukcji płyty głównej znajduje się zworka SATA_EN1, która mechanicznie włącza lub wyłącza kontrolery SATA, była ustawiona prawidłowo. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a użytkownik zdecydował się na zamknięcie tematu i zakup nowego komputera. Wskazano, że płyta główna jest już przestarzała i może nie obsługiwać poprawnie nowoczesnych dysków SATA podłączonych przez kontroler PCI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA