logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios nie wykrywa dysku Seagate Barracuda 7200.7 na płycie Intel dg965ss

herki99 18 Sty 2012 14:23 5102 11
REKLAMA
  • #1 10414183
    herki99
    Poziom 9  
    Witam
    chciałem podłączyć dysk twardy do komputera znajomego. Dane dysku:

Seagate Barracuda 7200.7 160GB
    model: ST3160023A

model płyty głównej:
    Intel DG965SS

do komputera kolegi podłączony był już dysk:
    Samsung HD321KJ 320GB

No i tu problem, BIOS (no i Windows, konkretnie XP) nijak nie widzi mojego dysku. Niezależnie czy podłącze tylko mój dysk, czy oba naraz. Kombinowałem w BIOSie ale nie do końca się na tym znam i nic nie zdziałałem.

Podejrzewam że może chodzić o zworki, z których nie korzystałem już lata świetlne także nie wiem gdzie je mam i jak nawet one wyglądały. Tak wygląda na moim dysku (Seagate) miejsce na zworki:

Bios nie wykrywa dysku Seagate Barracuda 7200.7 na płycie Intel dg965ss

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale nie udało się złapać lepszego. Czy to czarne co jest w drugiej kolumnie to zworka? Jak tak to nie wiem jak ją wyjąć żeby nie powyginać tych styków.

Czy może problemem jest to, że ten dysk jest niekompatybilny z tą płytą główną? Nie znam się na temacie zbyt dobrze.

Dodam że po podłączeniu do kabla ATA i zasilania i włączeniu kompiutera, dysk pracuje, bo czuć że się kręci. Jestem załamany, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10414306
    riki007
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Tak, to czarne to zworka. Wyjąć ją najłatwiej pęsetą albo igłą (jest w niej jakby ucho metalowe, przez które można włożyć igłę).
    Co do kompatybilności - jeśli działał dysk 320GB, to nie ma możliwości, żeby ten nie działał z daną płytą.
    Oznaczenie pinów (MA - Master, SL - Slave, CS - CableSelect) musisz mieć opisane na plastyku w okolicach tych pinów, albo na naklejce na dysku.
    Chyba po podłączeniu taśmy ATA chciałeś napisać, a nie SATA.
    jak nie dojdziesz z pinami, podłącz dysk jako jedyny napęd (odłacz wszystkie inne napędy i dyski) i sprawdź czy wtedy BIOS go zobaczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10414314
    Kodi14
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Na dysku masz zazwyczaj napisane jakie ma być ustawienie zworek. Jeżeli wkładasz tylko ten dysk to pozycja zworki musi być jako MASTER, jeżeli wkładasz dysk z tym drugim kolegi to kolegi jak chodzi sam to jest zapewne ustawiony na MASTER, a Ty musisz swój ustawić na SLAVE. Na etykietce jak pisałem wyżej powinien być opis przy jakiej pozycji jest slave a przy jakie pozycji zworki jest master. Tak to w drugiej kolumnie to zworka, wyjmij ja jakimiś szczypczykami, albo nawet igłą spróbuj wysuąć tak, zebyś mógł palcami złapać i wyjąć.
  • Pomocny post
    #4 10414318
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Kolego herki99, coś kręcisz - Twój dysk to jest typ IDE ATA/100, a nie SATA.
    Dysk kolegi jest w standardzie SATA2 !
    Sprawdź w biosie, czy masz włączone kontrolery IDE.
  • REKLAMA
  • #5 10414351
    herki99
    Poziom 9  
    Bardzo możliwe, że to ATA, przepraszam nie znam się. Chodzi o taką szeroką taśmę, jaką jest podłączona np. stacja dyskietek. Dysk kolegi jest inną taśmą podłączony, taką cienką, więc pewnie to jest SATA. Za chwilę spróbuję z tą zworką, dziękuję za informację. W biosie natomiast mam ustawione tak:

ATA/IDE mode - Native
    Configure SATA as - IDE
    S.M.A.R.T. - Enable

Aha, i jak ustawić tą zworkę? Na dysku mam 3 opcje:
    - Master = ON, Slave = OFF
    - Cable select
    - limite drive capacity to 32GB

To co na zdjęciu załączyłem to jest CABLE SELECT.

AKTUALIZACJA:
    po zmianie zworki na opcję "Master = on, slave = off" dalej nic.
  • REKLAMA
  • #6 10414417
    Lzep
    Poziom 39  
    herki99 napisał:
    W biosie natomiast mam ustawione tak:

ATA/IDE mode - Native
    Configure SATA as - IDE
    S.M.A.R.T. - Enable
    Nie o to chodzi ! U mnie to jest w Menu : Integrated Peripherals, Opcja : OnChip IDE Controller
    "This setting controls the onboard IDE controller. Setting options: Disabled, Primary, Secondary, Both."
    Trzeba ustawić albo kontroler Primary, Secondary lub najlepiej oba ( Both). W Twoim biosie może to być troche inaczej ale poszukaj tych ustawień.
  • #7 10414471
    herki99
    Poziom 9  
    Przegrzebałem cały możliwy BIOS, jest takie menu jak "Peripheral Configuration". Opcje tam to:
    Serial Port
    Pararrel port
    Audio
    On-board LAN
    Onboard 1394

Wszystkie mają tylko opcję żeby włączyć lub nie. Tylko Pararrel Port ma jeszcze opcję "mode", do wyboru "Output only, EPP, ECP, bi-directional". Nic o IDE Controller nie widzę...
  • #8 10415663
    Lzep
    Poziom 39  
    Mógłbyś chociaż napisać, że masz na płycie tylko 1 port IDE - nie musiał bym szukać po necie ! Widać kiepsko znasz swoją płytę. Jeśli nic innego (poza dyskiem) nie podłączasz do tego portu, to wepnij pojedynczy koniec kabla (z niebieskim złączem) do płyty, a do dysku któryś z drugiego końca (czarny/szary). I nie zakładaj żadnej zworki na dysk, a wcześniej zobacz w biosie, jakie są opcje dla tych ustawień :
    - ATA/IDE mode - Native,
    - Configure SATA as - IDE,
    bo nie bardzo wiem o co tu chodzi ? Może tu coś trzeba przestawić ?
    I jeszcze jedno - czy używasz jakieś urządzenia SATA ?
  • #9 10415771
    herki99
    Poziom 9  
    Lzep napisał:
    Mógłbyś chociaż napisać, że masz na płycie tylko 1 port IDE - nie musiał bym szukać po necie ! Widać kiepsko znasz swoją płytę.

Pisałem, że się nie znam na tym, a płyta główna jak pisałem to nie moja tylko kolegi. Teraz już nie mam dostępu do tego komputera, opcji bez zworki niestety nie przetestowałem.

Lzep napisał:
    "ATA/IDE mode - Native", bo nic mi to nie mówi ? Może tu trzeba przestawić ?
    Tam jest pozycja ATA/IDE mode, a do wyboru są opcje "Native" albo "Legacy". Ustawione było cały czas na Native.
    Natomiast w opcji "Configure SATA as" było do wyboru IDE i chyba AHCI.

Lzep napisał:
    I jeszcze jedno - czy używasz jakieś urządzenia SATA ?

Na SATA była podłączona cały czas stacja dysków DVD i ten dysk twardy kolegi (czasami go odpinałem, ale nic to nie dawało).

Tak czy owak chciałem go tylko podłączyć do zgrania kilku danych, ale chyba wolę kupić jakąś przejściówkę, żeby podłączyć ten dysk do laptopa w domu. Chciałbym się upewnić:

http://allegro.pl/adapter-usb-sata-ata-kabel-dysk-hdd-2-5-3-5-ide-i2054659611.html

To zadziała z tym dyskiem który mam (chodzi o ten Seagate dalej oczywiście)?
  • Pomocny post
    #10 10415966
    riki007
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Zadziała, ale czy dysk nie jest uszkodzony, czyli czy da się zgrać dane, tego nie wiemy. Poza tym, dysk musisz ustawić w tryb Master, żeby zadziałał z taką przejściówką.
  • #11 10416353
    herki99
    Poziom 9  
    Myślę, że dysk ok. Padł mi mój stacjonarny w sylwestra dokładnie, podejrzewam że płyta główna, wierzę że z dyskiem wszystko ok. Dzięki wszystkim za pomoc i kupuję przejściówkę.
  • Pomocny post
    #12 10416394
    Lzep
    Poziom 39  
    herki99 napisał:
    .. wierzę że z dyskiem wszystko ok. Dzięki wszystkim za pomoc i kupuję przejściówkę.
    Nie był bym tak pewny czy z dyskiem ok. ? Jak pada płyta to zwykle wina zasilacza, który z reguły ubija też HD :cry: . A na "dzięki" to jest odpowiedni przycisk pod postami !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z wykryciem dysku twardego Seagate Barracuda 7200.7 (ST3160023A) przez BIOS na płycie głównej Intel DG965SS. Dysk nie był widoczny ani w BIOSie, ani w systemie Windows XP, mimo podłączenia go jako jedynego napędu. Użytkownik podejrzewał, że problem może dotyczyć zworki, która jest odpowiedzialna za ustawienie dysku jako Master lub Slave. W dysku Seagate dostępne były trzy opcje zworki: Master, Slave oraz Cable Select. Użytkownicy doradzili, aby ustawić zworkę na Master, a także sprawdzić ustawienia BIOSu dotyczące kontrolerów IDE. Po próbie zmiany zworki na Master, problem nadal występował. Użytkownik rozważał zakup adaptera USB do podłączenia dysku do laptopa, co zostało potwierdzone jako możliwe, pod warunkiem, że dysk jest sprawny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA