logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook Toshiba i paski na matrycy po naciśnięciu obudowy

darotczew 04 Lis 2009 10:41 4438 13
  • #1 7213784
    darotczew
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Koledzy dostałem matryce do notebooka Toshiba, po zamontowaniu przebiegają trzy paski na niej. Jak przycisnę obudowę to raz giną i się pojawiają. Powiedzcie mi czy to wina matrycy i czy można coś poradzić w tej sprawie. Dodam jeszcze że w laptopie w którym była orginalnie to nie miała takich pasków.
  • #3 7213916
    darotczew
    Poziom 14  
    Jest to Toshiba A200 ale myślę że to nie gra roli jaki to laptop. Bo jak ruszam to raz giną a raz się pojawiają te paski.
  • #4 7217161
    Picior0
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    g mnie dwie opcje wchodzą w gre:
    - 90% matryca do wymiany. Uszkodzone polaczenie miedzy elektronika matrycy a samym wyświetlaczem. Podobno ktos to naprawił lakierem przewodzącym itd.
    - 10% taśma łącząca płytę z matrycą, ewentulanie jej gniazda.
  • #5 7217460
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Być może zimne luty, do poprawienia. Jeśli jest to na taśmie to jest do zregenerowania.
    Jeśli na połączeniu matrycy z taśmą to będzie poważny problem.
    Musisz bardziej rozebrać i zdiagnozować wizualnie uszkodzenie. Albo zbliżać się coraz bardziej do tego miejsca.
  • #6 7218122
    Dzióbel
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Nie chcąc zakładać nowego wątku pozwolę sobie podpiąć się pod wątek. Sprawa dotyczy tego samego modelu:
    A200-1SN
    Otóż ja miałem dwukrotnie taki o to przypadek :
    Laptop wstawał z stanu hibernacji.(może ma to znaczenie)
    Od ponad 4miesięcy stan ten nie powtórzył się 10m. temu wymieniana była matryca - bad pixele.
  • #7 7219032
    darotczew
    Poziom 14  
    Koledzy ale jak lekko przekrzywię matrycę to te paski znikają i matryca jest bez skazy. Myślę że będą gdzieś w niej zimne luty, bo jak by była matryca do kitu to by te paski nie znikały.
  • #8 7219079
    technohunter
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Witam
    Pierwszy test to sprawdzenie czy elektronika matrycy jest w porządku. Łapiemy matrycę za rogi i w czasie gdy jedną
    rękę przyciągamy do siebie, drugą prostujemy. Wyginamy w ten sposób matrycę i jeżeli obraz w jakikolwiek sposób
    zmienia się, mamy prostą odpowiedź. Czas LCD dobiegł końca i musimy go wymienić.
    Podczas tego testu pamiętajmy, aby nie wygiąć matrycy za mocno. Może pęknąć nam w rękach.
    Powyższy test nie dał żadnych rezultatów? W takim razie przechodzimy do sprawdzenia połączenia notebooka z
    matrycą LCD. Musimy rozkręcić laptop i sprawdzić czy wtyczki znajdują się na swoich miejscach. Najlepiej
    wyciągnąć i włożyć je ponownie.
    Poprawnie działający zewnętrzny monitor mówi nam tylko, że tutaj jest OK, ale niestety nie potwierdzi usterki, jeśli ta leży w układzie graficznym, przewód łączący, ale usterka nadal jest widoczna, a na zewnętrznym monitorze wszystko jest ok.
  • #9 7219933
    darotczew
    Poziom 14  
    Koledzy a jak mam taką samą matrycę tylko została potłuczona to mogę wymienić na przykład elektronikę z jednaj do drugiej jak są takie same. Po testach przeprowadzonych według kolegi to jak zginam matrycę to paski które obecnie cały czas są na matrycy to giną przy zginaniu, ale nic więcej z obrazem się nie dzieje.
  • #10 7220230
    technohunter
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Witam ponownie.
    Rozwiązaniem jest wymiana matrycy. Niestety takich usterek się nie usuwa.

Pozdrawiam
  • #11 7222574
    Dzióbel
    Poziom 12  
    technohunter napisał:
    Witam ponownie.

Pozdrawiam

A co możemy stwierdzić w moim przypadku ??? Pojawiło się tylko dwa razy i moim zdaniem winne były sterowniki etc itp. (serwis Toshiby na odległość stwierdził podobnie)
    Laptop wstawał ze stanu hibernacji.
    Chcę jedynie wykluczyć wadę sprzętową.
  • #12 7241592
    machlo1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Dzióbel napisał:
    technohunter napisał:
    Witam ponownie.

Pozdrawiam

A co możemy stwierdzić w moim przypadku ??? Pojawiło się tylko dwa razy i moim zdaniem winne były sterowniki etc itp. (serwis Toshiby na odległość stwierdził podobnie)
    Laptop wstawał ze stanu hibernacji.
    Chcę jedynie wykluczyć wadę sprzętową.

Wygląda to jak by system nie załadował sterów do grafiki... A po hibernacji jest to możliwe.
    Jeśli zdażyło się to tylko raz to najprawdopodobniej nie masz się czym przejmować.
    Jak już to na bank nie matrycą...

Pozdrawiam
  • #13 7256027
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Dzióbel napisał:
    Nie chcąc zakładać nowego wątku pozwolę sobie podpiąć się pod wątek. Sprawa dotyczy tego samego modelu:
    A200-1SN
    Otóż ja miałem dwukrotnie taki o to przypadek :
    Laptop wstawał z stanu hibernacji.(może ma to znaczenie)
    Od ponad 4miesięcy stan ten nie powtórzył się 10m. temu wymieniana była matryca - bad pixele.

To jest w 100% wada sprzętu. Dokładniej brak jednego sygnału magistrali LVDS k. graficzna ->matrca.
  • #14 7289756
    Dzióbel
    Poziom 12  
    Jeśli uważasz , że to wada sprzętowa to czemu od prawie pół roku nic się nie dzieje ???

Wróć to tempo.... Właśnie dziś miałem znów ten przypadek.
    Wysyłam sprzęt do serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ W notebooku Toshiba A200 po wymianie matrycy pojawiają się trzy paski na ekranie, które znikają po lekkim naciśnięciu lub przekrzywieniu obudowy. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonego połączenia wewnątrz matrycy, najczęściej zimnych lutów lub uszkodzenia taśmy łączącej matrycę z płytą główną. Testy polegające na delikatnym wyginaniu matrycy wskazują na uszkodzenie sprzętowe, które zwykle wymaga wymiany matrycy, gdyż naprawa jest trudna i rzadko skuteczna. Sprawdzenie połączeń wtyczek i taśmy jest zalecane, jednak jeśli problem utrzymuje się, to wina leży po stronie matrycy lub jej elektroniki. W przypadku sporadycznych pasków po wybudzeniu ze stanu hibernacji problem może być związany ze sterownikami graficznymi, a nie z matrycą. Wymiana elektroniki matrycy między uszkodzonymi egzemplarzami nie jest standardowym rozwiązaniem. Ostatecznie, jeśli paski pojawiają się stale i znikają przy wyginaniu matrycy, najpewniejszym rozwiązaniem jest wymiana całej matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA