logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera: D-LINK DI-524, DSL-G604T czy TP-Link TD-W8901G?

wujekdobryrap 04 Lis 2009 18:41 2791 6
REKLAMA
  • #1 7215683
    wujekdobryrap
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam do wyboru dwa router D-LINK DI-524 i DSL-G604T , ktory waszym zdaniem jest lepszy i jakie maja roznice w funkcjach... ktory polecacie ?

a moze lepszy bedzie - Tp-Link TD-W8901G ?
  • REKLAMA
  • #2 7216015
    freeze
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    a moze OVISLINK AirLive WL-1600GL?
    Mozna wgrac alternatywne oprogramowanie, np TOMATO (ew. zakupic z wgranym).
    Osobiscie uzywam i jestem bardzo zadowolony, duze mozliwosci konfiguracji (m.in. swietne zarzadzanie laczem QOS).

'Ze slyszenia' wiem ze dlinki sa bardzo problematyczne... Ale na szczescie nie mialem
    okazji sie przekonac.
  • REKLAMA
  • #3 7216546
    garden
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Tak jak pisze kolega freeze, ovislink albo linksys wrt54g/gl/gs. Wszystko zależy jaką kwota dysponujesz. Dlink hmm osobiście nie polecam, chyba że wyższe modele z możliwością załadowania alternatywy ddwrt np. Ewentualnie Asus wl520gc z ddwrt na pokładzie.

Albo tak jak piszesz tplink, ma chipset atherosa mocne radio. Ostatnio podłączałem klientowi i działa bezproblemowo - tanie rozwiązanie.
    Ale weź pod uwagę to co napisałem wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 7218739
    wujekdobryrap
    Poziom 11  
    ten OVISLINK AirLive WL-1600GL tani i naprawde ciekawy ale nie posiada wbudowanego modemu do neo :(

co do tych 2 dlinkow ktore wymienilem powyzej, owszem sa problematyczne ale po aktualizacji softu wszystko smiga stabilnie i duzo osob sie pozytywnie wypowiada, pozatym ze trzeba wgrac odrazu najnowszego softa...

no kasy do wydania niemam za duzo to ma byc dosc dobry niedrogi router do domu z wbudowanym modemem do polaczenia 2 kompow...

wiec chyba sie zdecyduje na tego tplinka choc czytalem ze w tych dlinkach po zmianie softu mozna uzyskac dodatkowa funkcje QoS
  • REKLAMA
  • #5 7221585
    garden
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Kupujesz tego ovislinka oraz modem z wyjściem rj-45 ustawiasz w tryb bridge modem podpinasz do ovisa ustawiasz pppoe i to wszystko. W ovisie masz też super QOS w sofcie tomato. a modem dostaniesz za kilkadziesiąt zł. Ile masz pieniędzy, to może coś u siebie znajdę ?.
  • #6 7223544
    wujekdobryrap
    Poziom 11  
    no za duzo kasy to ja nie mam, tak 120 z przesylka...
  • #7 7257601
    wujekdobryrap
    Poziom 11  
    no i wyszlo ze zakupilem TP-Link TD-W8901G ADSL2 w wersji 3 za 108zl :)
    sprzet sprawuje sie bardzo dobrze sam router z wygladu tez prezentuje sie swietnie, net podzielony na dwa kompy wszystko smiga bardzo dobrze, sama konfiguracja zajela jakies 5 min , wi-fi jeszcze nie sprawdzalem, jak za ta cene polecam kazdemu...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru routera z wbudowanym modemem ADSL do użytku domowego, porównując modele D-LINK DI-524, DSL-G604T oraz TP-Link TD-W8901G. Użytkownicy wskazują, że routery D-LINK mogą być problematyczne, ale po aktualizacji oprogramowania działają stabilnie i oferują funkcje takie jak QoS. Alternatywnie polecane są routery OVISLINK AirLive WL-1600GL oraz Linksys WRT54G/GL/GS z możliwością instalacji alternatywnego firmware (np. Tomato, DD-WRT), które zapewniają zaawansowane opcje konfiguracji i lepsze zarządzanie łączem. TP-Link TD-W8901G wyróżnia się dobrym stosunkiem jakości do ceny, prostą konfiguracją i stabilną pracą, co potwierdza użytkownik po zakupie wersji 3 za około 108 zł. W przypadku OVISLINK konieczne jest użycie zewnętrznego modemu w trybie bridge, co może zwiększyć koszty. Budżet około 120 zł ogranicza wybór do niedrogich, ale funkcjonalnych rozwiązań z wbudowanym modemem ADSL.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA