logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie zworek na dysku twardym ATA – Master czy Slave, instalacja systemu

pint 05 Lis 2009 16:48 15163 4
REKLAMA
  • #1 7219380
    pint
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytani odnośnie zworek, a mianowicie jak mają być ustawione na poniższym obrazku, aby dysk mógł mi odpalić?
    Normalnie w BIOSIE ten dysk jest wykrywalny na Masterze a CD na Slavie, ale jak próbuje postawić od nowa system to wyskakuje mi komunikat, że nie może wykryć dysku itp. i nacisnąć F3 i komputer ponownie się uruchomi.
    Przełaczałem już do dwóch taśm, czyli aby CDROM był na innej taśmie podpiętej, a HDD na innej, zmieniam zworki zarówna na płycie głownej czy na tym dysku ale dalej to samo.
    Jesli ktos moze to poprosze o podpowiedz jak maja byc zworki umiejscowione na tym dysku, czy tak jak wg. instrukcji na HDD pierwsz od lewej? Czy tak jak na zdjeciu drugie od lewej?
    Ustawienie zworek na dysku twardym ATA – Master czy Slave, instalacja systemu
  • REKLAMA
  • #2 7219410
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Zworkę przesuń o jedno miejsce w lewo, a następnie spróbuj zainstalować system. Napęd zostaw ustawiony na slave.
  • REKLAMA
  • #3 7219412
    BigPablo
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Uzywasz tylko tego dysku czy masz 2 i więcej
  • REKLAMA
  • #4 7219564
    pint
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    BigPablo napisał:
    Uzywasz tylko tego dysku czy masz 2 i więcej

tylko tego i CDROM
  • #5 7223765
    BigPablo
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Ustaw dysk na MASTER cd-rom na SLAVE podepnij je do 1 taśmy wpiętej w miejsce master na płycie głównej, tak aby licząc od płyty gł. pierwszy był cd rom potem dysk. Masz wogóle go dobrze ustawiony w biosie.
    Jeśli masz dostęp to spróbuj podłączyc dysk pod innego kompa albo inny dysk do twojego.
REKLAMA