logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić wirnik prądnicy prądu stałego w domowych warunkach?

mpio 26 Cze 2004 08:36 12020 5
  • #1 711981
    mpio
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich
    Potrzebuję domowego sposobu na sprawdzenia wirnika prądnicy prądu stałego (prawdopodobnie zwarcie międzyzwojowe lub przerwa) wiem że sprawdza się to na specjalnych stołach lecz niestety nie mam do niego dostępu . Z góry dziękuję
  • #2 713526
    kris_f
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeśli chodzi o sprawdzenie czy wirnik ma przerwe to jest proste - omomierzem sprawdzamy na komutatorze poszczególne uzwojenia. Wykrycie zwarcia międzyzwojowe wymagają prostego przyrządu. Wykonanie go jednak wymaga troche pracy i materiałów.
  • #3 713770
    mpio
    Poziom 12  
    Podejrzewam właśnie zwarcie między uzwojeniami przerwę już wykluczyłem i zwarcie do obudowy czyli wałka też.Wiem że zwarcie bada się na zasadzie umieszczania wirnika w polu magnetycznym, myślałem nad wykorzystaniem rdzenia z transformatora lub stycznika lecz nie chciałbym przy okazji czegoś spalić.Interesowały by mnie nawet zbliżone parametry takiego sprzętu jak pole powierzchni przekroju rdzenia,jego kształt ilość zwojów, napięcie zasilające itp.
  • #4 714405
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 366
    To się popularnie nazywa "brzęczek"lub coś takiego.Jest to część transformatora "U" z nawiniętą cewką (np.cewka stycznika na 380V)
    Wirnik zamyka strumień magnetyczny w "U" transformatora.
  • #5 714630
    mpio
    Poziom 12  
    Ale jakim napięciem to zasilić, wydaje mi się że powinien to być prąd zmienny bo inaczej musiał bym kręcić wirnikiem żeby powstało napięcie w uzwojeniu.Potrzebne mi przybliżone wartości napięć zasilających dla prądnic 6 i 12 voltowych są to zazwyczaj sprzęty od starych motocykli lub samochodów i po ich uszkodzeniu są problemy z zakupem lub przewinięciem
  • #6 727224
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jeśli chcesz sprawdzać nieduże wirniki to skombinuj sobie jakiś transformator jednofazowy np. płaszczowy. Może mieć tylko jedno uzwojenie na napięcie 230 V. Chodzi tylko o wytworzenie strumienia w rdzeniu. Na górnym jarzmie rdzenia zrób wycięcie w kształcie litery V, tak żeby można było umieścić w nim wirnik. I masz już gotowe urządzenie do sprawdzania zwarć międzyzwojowych (w skrócie oczywiście).

Oprócz zwarć międzyzwojowych mogą wystąpić w wirniku zwarcia w komutatorze, których często nie wykryjesz metodą indukcyjną.
REKLAMA