logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 10 30 40 - rozbieżność obrazu w górnej i dolnej części ekranu

maly14 26 Cze 2004 11:29 894 4
  • #1 712119
    maly14
    Poziom 11  
    Mam problem z tym typem monitora, rozjezdza mu sie zbieznosc w gornej i dolnej czesc ekranu, wyglada to tak, ze w srodkowej czesci wszystko jest w idealnym stanie. Monitor pracuje we wszystkich trybach.
    Obraz "rozmywa" sie u gory i na dole (tak w 1/3 ekranu), czasem robi sie prawidlowy.
    Czy ktos spotkal sie z podobnym objawem? Co powinienem sprawdzic, czego sie czepic? Moze ktos podpowie podejrzane elementy?
  • #2 712207
    gizmo000
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam! spróbuj ustawić cewkami tz na kinolu masz regulacje cztery czy piec kółek zalanych klejem ,wrzuc generator kraty np nokia test monitor, tylko ostrożnie zebys nie pogorszył.pozdrawiam
  • #3 712652
    maly14
    Poziom 11  
    Hey!
    Zrobione, problemem okazal sie zimny lut na plytce na kineskopie...
    podlutowalem sprawdzlem Nokia Test Monitorem, wszycho OK, dzieki i pozdrufka...
  • #4 944566
    piotr10201
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem, tyle że na 103045 (ale to akurat mało ważne). Zbieżności nie mam w lewym górnym rogu (w sumie to najważniejszy róg) na niewielkim obszarze. W związku z tym mam pytanie, czy warto kombinować coś z regulowaniem tego, czy lepiej zostawić jak jest (nie znam się na tym i boje się że zepsuje gorzej niż jest teraz). Aha i jeszcze jedno, czy jak rusze tymi potencjometrami i zniszcze "plomby" to czy trace gwarancję (wydaje mi sie że tak, ale chce sie upewnić)?
  • #5 945136
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Podstawowa zasada - jak jest na gwarancji i nie wiesz jak się za to zabrać i jakie mogą być skutki takiego działania - nie ruszaj i zanieś do serwisu.
REKLAMA