logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostawcy internetu w Katowicach z lepszym uploadem na kablach TP SA

Sodekso 07 Lis 2009 11:34 1883 17
REKLAMA
  • #1 7226521
    Sodekso
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Dzien dobry.
    Mam Neostrade 1000/256 ,niebawem konczy mi sie umowa.
    Chce zmienic dostawce z powodu zbyt małego UPLOAD-u w tepsie.(wysłanie 100MB zdjęc do Fotojoker-a graniczy z cudem)Tespa dopiero przy 6MB daje upload 512,ale wtedy cena jest juz nie do przyjecia
    Czy ktos orientuje sie czy są dostawcy,którzy na kablach tepsy oferują lepsze parametry łącza?
    Mieszkam w centrum Katowic,Interesuje mnie 1/05 lub 2/1.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7226625
    Sodekso
    Poziom 11  
    Przepraszam,nie napisałem
    Netia i Dialog nie wnoszą nic nowego.
    Warunki takie same jak w Tepsie
    Czy nie jest to ograniczone technicznie (centrala,kabel itp.)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 7226676
    Sodekso
    Poziom 11  
    garden napisał:
    A czy nie rozsądniej będzie poszukać innego ISP np osiedlowych, myślę że z korzystniejszym transferem i ceną za abonament ?.

Nie nie.
    Skupmy sie na kabelku z tepsy.
    MIałem kiedys taką siec lokalną.Awaryjność dość duża i niebardzo jest z kim rozmawiac,przynajmniej w moim miejscu zamieszkania.
  • #7 7226783
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Nie jest to brak konkurencji lub zapotrzebowania userow ....
    Lepszy upload masz w dsl

Dokładnie.
    W usłudze Internet DSL można nawet dokupić dodatkowy upstream.
    Internet BSA na kablu tepsy będzie miał takie same parametry jak neotrada, ponieważ tak naprawdę jest to kupiona hurtowo neostrada i odsprzedana klientowi końcowemu jako net24 itp.
  • #8 7227152
    Sodekso
    Poziom 11  
    Ok,wszystko sie zgadza,wiem ze DSL jest ok.
    Moje pytanie jest.
    Czy jest jakis dostawca,ktory ofruje tą usługe na kablach z tepsy ?
  • #9 7227650
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 288
    Nie dostaniesz uploadu większego jak 512Kbps , wyjątkiem może być tylko nieszczęsny internetdsl tp i to za dodatkową opłatą.

Cytat:
    Czy jest jakis dostawca,ktory ofruje tą usługe na kablach z tepsy ?

Dostawców jest kilku, Netia, Multimo, Dialog, Orange .... ale więcej jak 512Kbps nie ma i już.
  • #10 7228216
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    lubamet napisał:
    Nie dostaniesz uploadu większego jak 512Kbps
    Dostanie, w najszybszych opcjach 20 i 10 Mb/s oraz we wspomnianym internetdsl, ale to odpada skoro już 6 Mb/s jest za droga.

@Sodekso: centrum Katowic to mało znaczy, wejdź na stronę Netii i sprawdź czy masz dostęp do Netii LLU 8 Mb/s (bo w Katowicach to jest), ta opcja ma upload 1 Mb/s, a cena to poniżej 60 zł. Dodatkowo nie trzeba brać telefonu i ma zdjęty ogranicznik, więc można mieć 20 Mb/s za 60/miesiąc. Haczyki są 3: trzeba mieć do tego dostęp, świetną linię oraz łącze synchronizuje się jak najwyżej kosztem niskiego SNR Margin (podobnie jak w TP przy najszybszych opcjach). Zatem lepiej podaj tu swoje parametry (margin, attenuation) żeby można było na oko ustalić czy twoja linia taki skok wytrzyma.
  • #11 7240998
    Sodekso
    Poziom 11  
    Dzieki uprzejmości pracownika tepsy
    Moje parametry
    łącze 1Mb/256Kb
    sygnał/szum 32/33
    tłumienie 24/32
  • #12 7242784
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 288
    Sodekso napisał:
    Moje parametry
    łącze 1Mb/256Kb
    sygnał/szum 32/33
    tłumienie 24/32

Parametry mogłeś sprawdzić sam bez uprzejmości tepsy...
    Na tej linii pójdzie do 4 Mbit, więcej to już loteria.
  • #13 7242914
    szaleniec
    lubamet napisał:
    Sodekso napisał:
    Moje parametry
    łącze 1Mb/256Kb
    sygnał/szum 32/33
    tłumienie 24/32

Parametry mogłeś sprawdzić sam bez uprzejmości tepsy...
    Na tej linii pójdzie do 4 Mbit, więcej to już loteria.

Parametry odczytane z DSLAMu są dużo bardziej wiarygodne od odczytanych z modemu/routera.
    Przy tych parametrach, o ile są stabilne, nie pływają i są niezależne od pory dnia oraz warunków pogodowych, 6Mbps pójdzie bez zająknięcia.
  • #14 7246570
    Sodekso
    Poziom 11  
    Dzieki wszystkim,ale temat był troche inny.
    Chodzi mi o upload wiekszy.np. 2Mb/ ?? ; 4Mb/?

Co do parametrów to jest to sprawdzona linia od mojego LiveBox-a do centrali,wiec są to wiarygodne pomiary.
  • #15 7247764
    szaleniec
    Bez LLU żaden dostawca nie da Ci innych parametrów niż TPSA.
  • #16 7251203
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Sodekso napisał:
    Dzieki wszystkim,ale temat był troche inny.
    Chodzi mi o upload wiekszy.np. 2Mb/ ?? ; 4Mb/?
    Aż taki gigantyczny? Taki gigant dają tylko kablówki.
    W pierwszym poście pisałeś coś innego, a wtedy bierz spokojnie Netię LLU 4 Mb/s (upload 512kbps) lub 8 Mb/s na ryzyko szaleńca:). Szaleniec to praktyk, monter, więc jeśli twierdzi że 6 Mb/s pójdzie (zapewne w ADSL) to i 8 Mb/s pójdzie w ADSL2+, ale to już na granicy dużego ryzyka, zapewne nie osiągniesz nigdy pełnego uploadu, a lekka niedyspozycja linii i transfer przerwany. Ponadto na Netię lepiej przechodzić z zapasem min.1,5 miesiąca, żeby pisma sobie zdołały powędrować gdzie trzeba i żeby nie zostać bez netu.
  • #17 7265625
    Sodekso
    Poziom 11  
    hehe.
    zle napisałem.
    łącze: Download/upload

2MB/ upload lub 4MB/upload
    Wszyscy dostawcy przy takich łączach oferuja 256KB upa.
    W sieci wszystko wygląda dobrze.Wszystkie oferty podaja tylko wartosc DOWNLOAD.Na temat upa niewiele jest napisane.W UPC rowniez nic.
    Telefon do tepsy i neti-czeski film,nikt nic niewie.
  • #18 8167630
    Sodekso
    Poziom 11  
    Zmieniłem neta.Teraz mam UPC 25MB/1,5MB za 55 zł. :):)
    Co ciekawe,zrezygnowanie z NEO jest znacznie trudniejsze niż podłączenie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niskiego uploadu w usługach internetowych na kablach TP SA w Katowicach, szczególnie przy Neostradzie 1000/256. Użytkownik poszukiwał dostawcy oferującego wyższy upload (np. 1,05 Mb/s lub 2 Mb/s) na infrastrukturze TP. Wskazano, że większość dostawców (Netia, Dialog, Multimo, Orange) oferuje podobne parametry, ponieważ korzystają z hurtowej neostrady TP, co ogranicza upload do około 512 Kbps. Usługa Internet DSL TP umożliwia wyższy upload, ale wiąże się to z dodatkowymi opłatami i wymaga odpowiednich parametrów linii (niski SNR Margin, tłumienie). Parametry linii użytkownika (sygnał/szum 32/33, tłumienie 24/32) pozwalają na stabilne łącze do około 4-6 Mbps download, ale upload pozostaje ograniczony. Wskazano, że bez dostępu do LLU (Local Loop Unbundling) u TP nie ma możliwości uzyskania lepszego uploadu na kablu TP. Ostatecznie użytkownik zmienił dostawcę na UPC, który oferuje 25 Mb/s download i 1,5 Mb/s upload za 55 zł, co jest znaczącą poprawą w stosunku do poprzednich usług TP.
REKLAMA