okular766 napisał:
Radiolinia to już wifi więc siłą rzeczy czy połączenie wifi nie obniży tego transferu? Bo jednak sami piszecie ze bezprzewodowe jest do d...y a najlepiej po kablu.
A zwykłą skrętką po 1zł =1m jakby facet chciał to nie połączy całej miejscowości?
Radiolinie zazwyczaj mają taki sprzęt że wszystko będzie bez najmniejszego problemu, najsłabszym i najtańszym elementem jest urządzenie klienta.
Co do skrętki faktycznie ona jest tania, ale sieć ethernetowa ma ograniczenia w postaci długości kabla który może mieć maksymalnie 100m. Czyli mniej więcej co 100m musi być montowany switch który wymaga osobnego zasilania, oczywiście może go zasilać klient ale jak podsieć by miała 3KM to na tym odcinku trzeba zamontować 30 switchy a co za tym idzie 30 użytkowników je zasila. Z tym że wystarczy aby jeden odłączył zasilacz z gniazdka aby reszta sieci internetu nie miała, podobnie się stanie jak jeden z switchy padnie. Ludzie są różni, ktoś usłyszy ledwo burzę gdzieś z daleka i wypnie zasilacz zanim sobie przypomni aby go włączyć bez neta będziesz pół dnia.
okular766 napisał: No tak ale jak net działa to w jakim sencie sie degraduje, po kablu albo będzie połączenie albo go nie będzie, może być coś pośrodku?
Tak ale to nie jest kabel który ma przenosić napięcie 230V, bo takiemu to nie zależy. Tutaj mówimy o kablu który przenosi konkretne częstotliwości (ich pasmo) szybciej można to porównać do fal radiowych niż do kabla z prądem. Miedź także ma to do siebie że się utlenia, przez co linie się degradują - lepiej nie będzie
okular766 napisał: Ale ogólnie tych dostawców co można ich znaleśc za pomocą zwykłego routera, karty WLAN WIFI to omijac szerokim łukiem? Bo pracują na 2,4Ghz dlaczego tą częst. odradzacie?
Z powodu dużego zaszumienia na 2,4, co wpływa na jakość połączenia.
okular766 napisał: nie strasz mnie, czyli ja sie mam cieszyc że mam 5mb zamiast 1 czy 2? A to na 10Mb to nigdy nie mam co liczyć? To ja taki net mam w d...e jak za 90zł tylko 5Mb a na radiówce miałbym 10-20Mb/s a 4Mb za 30-40zł
Szczerze? Jeżeli tak to powiem Ci wprost zapomnij - lepiej nie będzie. (chyba ze w domu instalacje masz wadliwą) Do puki TP nie zmodernizuje linii (na co szanse są zerowe) lub nie postawi bliżej centrali to nic się nie polepszy. Z tym że centrale stawia się tam gdzie jest duża gęstość zaludnienia i inwestycja się zwróci. Nikt nie postawi centrali dla kilku czy kilkunastu osób
okular766 napisał: Słyszałem też ze TV zwalnia neo, to TV Neo idzie przez kabel do domu tz po necie?
Zależy od umowy, sprzedawana jest IPTV czyli przez kabel, oraz wersja z anteną satelitarną.
okular766 napisał: Bo to jest coś nie tak, kolega mieszka w blokach i ma bardzo tanio 250 czy 300Mb/s a na wsi to ludzie mają 2Mb max albo u mnie 5Mb/s max na linii, a troszke dalej bez problemu mają neo 20Mb czy 100Mb możliwe to?
Bo w bloku jest kablówka i to pewnie nie jedna, konkurują z sobą o klienta rozwijają się i ceny także opuszczają.
okular766 napisał: Mając linie tp w domu to skad neta moge miec najtaniej i jakie są jeszcze alternatywy? Netie wkoncu moge miec czy nie na tp? Jak tak to komu placę za linie? Słyszałem ze multimedia moge miec to prawda? Z czego sam wiem (dzwonilem) do netii mi nie chcą założyc bo niby mi mówią ze linie mam nieaktywną a oni nie majalinii doprowadzonej do mojego domu. aLe sąsiad ma netie na tp.
Rozumiem że masz dostępną linię TP, pamiętaj o jednym usługa BSA świadczona przez multimedię, Netię, T-Mobile itd ... to jest w 100% neostrada z tym że fakturę masz od innej firmy. To dla Ciebie zmieni tylko tyle że w przypadku awarii na wszystko będziesz czekał bo ty zgłosisz problem dostawcy BSA on to wyśle do TP później TP odpowiada dostawcy itd ... Jednym słowem jest to strata czasu. Także jak masz do wyboru BSA to zostań na Neostradzie przynajmniej wiesz do kogo uderzyć z problemem. Jedyna możliwość aby się coś polepszyło to LLU netii o ile jesteś w zasięgu, procedura ta wygląda tak że owszem netia dzierżawi od TP kabelki z tym że wpina je pod własny DSLAM. Ma to plusy w postaci braku systemu DLM i synchronizacja ustawia się dynamicznie za pomocą Adaptive Bitrate co może dać kilka Mbit/s więcej. Aczkolwiek wszystko musisz ustalić na infolinii.
Nie jestem pewien ale kto wie czy do aktywacji LLU nie będziesz musiał najpierw założyć telefonu od TP :/