logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz kupić na lata Corsair, Be Quiet, a może Chieft

kabelek14 07 Lis 2009 18:53 2136 6
REKLAMA
  • #1 7228350
    kabelek14
    Poziom 10  
    Witam pytałem wcześniej na forum jaki zasilacz "przyszłościowy" pod taką konfiguracje, ale nie otrzymałem wystarczającą odpowiedzi wiec postanowiłem szukać i wybrałem dwa modele Corsair CMPSU-520HXEU - 520W, Be Quiet BeQuiet Straight Power E6 500W, Chieftec CFT-600-14CS 600W. Jak już wcześniej wspomniałem ma to być konstrukcja przyszłościowa na lata wiem że to za wiele na taką konfiguracje zbyt dużo ale po długim użytkowaniu zasilaczy marki CODEGEN postanowiłem kupić jeden a porządny bardzo proszę o pomoc i rady to bardzo pilne.

Moja konfiguracja:
    procesor:Intel Penium 4 2.4 GhZ (w planach podkręcenie o ile się uda do 3GhZ)
    płyta główna: MSI 848P Neo-V
    pamięć RAM:(jedna kość)A-Data 1 GB DDR400
    karta graficzna:NVIDIA GEFORCE 7300 GT (z dodatkowym zasilaniem)
    dyski:40GB Samsung, 120 WD (w planach 1TB WD SATA)
    zasilacz:CODEGEN 300W
  • REKLAMA
  • #2 7228497
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    A czemu chcesz kupować teraz zasilacz do takiego komputera? Nie lepiej za ten rok (czy kiedy tam planujesz) wymienić cały komputer łącznie z zasilaczem, który wtedy dopiero będzie Ci potrzebny, a którego cena z pewnością spadnie?
  • REKLAMA
  • #3 7228704
    kabelek14
    Poziom 10  
    Komputer służy mi do wszystkiego nauki robię troszeczkę w gsm elektronice (uczę się) internet itp zależy mi by komputer był stabilny na obecnym zasilaczu mam aż strach pracowac działa jak dmuchawa ciepłego powietrza jest głośny a napięcie +12 wynośi 16v (Everest) 14,15 (miernik) a zaliczam się do grona ludzi którzy chcą kupić raz a porządnie (zacząłem to wnioskować po swych wielu niedanych transakcjach) proszę bardzo o szybką odpowiedz.

No właśnie jak na złość teraz już mi ręce opadają przed chwilka przy próbie odpalenia komputerka zasilacz odmówił posługi białym dymem teraz to naprawdę potrzebuję coś wybrać..
  • #4 7230145
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Rzecz w tym, że jeżeli chcesz na lata, to bym rozważał 600W. Teraz jeszcze troszkę kosztują, więc sam wolałbym wymienić za rok cały komputer z zasilaczem, a teraz przemęczył się jeszcze na jakimś tańszym, słabszym zasilaczu. Jeżeli jednak już musisz, to osobiście polecam produkty Corsair.
  • REKLAMA
  • #5 7255982
    Kamil131010
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    be quiet 350 W
  • REKLAMA
  • #6 7256042
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Kamil131010 napisał:
    be quiet 350 W
    Nie ma to jak profesjonalna porada. Nim kolega zacznie głupoty prawić, niech pierw się trochę dokształci. Bo ktoś potem poczyta to forum i weźmie Twoje porady na poważnie.
    Zatem niech kolega sobie poczyta chociażby ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199953.html
    Następnie "złoży" sobie w ww. podanym linku jakiś normalny, dostępny zestaw i sprawdzi jaki jest konieczny do niego zasilacz. Następnie niech kolega zastanowi się, jak szybko następuje postęp technologiczny w informatyce i po raz kolejny dobrze się zastanowi, czy zasilacz 350W jest wyborem na lata.

PS
    Dodam tylko, że zasilacz 350W byłby w tym momencie za słaby na mój komputer.
  • #7 7256662
    morcin2
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Smiem dopisać jeszcze że warto miernikiem sprawdzić napiecia bo można sie zdziwić , według mnie jak coś jest na 12 Volt to nie może być mniej :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje trwałego, wysokiej jakości zasilacza do komputera z procesorem Intel Pentium 4 2.4 GHz, płytą MSI 848P Neo-V, 1 GB RAM DDR400, kartą graficzną NVIDIA GeForce 7300 GT z dodatkowym zasilaniem oraz dyskami twardymi Samsung 40 GB i WD 120 GB, z planami rozbudowy do 1 TB WD SATA. Obecnie używa zasilacza Codegen 300W, który jest głośny i niestabilny, z nieprawidłowym napięciem +12V (mierzone 14-16V). Rozważa zakup jednego z trzech modeli: Corsair CMPSU-520HXEU 520W, Be Quiet Straight Power E6 500W lub Chieftec CFT-600-14CS 600W, z zamiarem długoterminowego użytkowania. W odpowiedziach sugerowano, że dla przyszłościowego zasilacza warto rozważyć moc około 600W, choć niektórzy radzą wymianę całego komputera wraz z zasilaczem w przyszłości. Zalecane jest także dokładne sprawdzenie napięć miernikiem. Corsair jest polecany jako solidna marka, natomiast zasilacz 350W jest uznawany za niewystarczający dla bardziej wymagających konfiguracji. Podkreślono znaczenie doboru zasilacza adekwatnego do planowanej konfiguracji i rozwoju technologii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA