logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupno nowego zasilacza dla odpowiedniego komputera.

drspa3 20 Gru 2011 22:57 1527 6
REKLAMA
  • #1 10286071
    drspa3
    Poziom 11  
    Witam.

Przepraszam, że wam głowy zawracam swoją głupotą, ale jak widać pisałem w ostatnim poście, że mam problem, bo wszystkie gry mi się zacinają i zasilacz poszedł z dymem więc pozostaje mi kupno nowego, markowego i polecanego zasilacza.
    Obok swojej uczelni natrafiłem na sklep komputerowy w którym juest duży wybór zasilaczy i w oko wpadł mi taki jak na tym linku z allegro zasilacz Chieftec więc co o nim sądzicie? Warty tej kasy? Możecie mi nawet polecić inny o różnych tzn. mniejszych lub większych parametrach, a poniżej podaje specyfikację mojego komputera, żeby nie było problemu z doborem zasilacza.

Płyta głowna: MSI 760GM-P33
    Procesor: AMD Phenom II X4 960T
    Karta graficzna: Gigabyte ATI Radeon HD6770 PCI-E (potrzebująca proądu większego niż 75W)
    Pamięć: 2 x 4GB GoodRam
    Dysk twardy: Nie wiem jaka firma ale wiem, że 500GB SATA
  • REKLAMA
  • #2 10286154
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Jaki budżet?

Bierz jakiegoś OCZ'ta SXS II lub XFX Core.

Link jest do Coolermaster'a wiec skąd mowa o Chieftec'u?
  • REKLAMA
  • #3 10287038
    drspa3
    Poziom 11  
    A no faktycznie nie zauważyłem, że link nie poprawny. A tak poza tym link nie ważny już.
    Budzęt do 300 zeta.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10288188
    drspa3
    Poziom 11  
    Wymiana płyty? Po co? Jak odblokować albo podkręcać rdzenie? NIe zrobie tego.

A poza tym czemu takie słabe poniżej 500w, czy one pociągną moją konfigurację??
  • #6 10288528
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Jak nie będziesz podkręcał, to będzie ok. Ale nawet nie ruszaj napięć, bo spalisz płytę. MSI AM3 mają tragiczne mofsety. Te zasilacze to w większości jednostki, które potrafią uciągnąć 500-550w ale kosztem nieco większych wahań napięć. Takie 500w z allegro to pudełka na buty, nie zasilacze. 200w 90% z nich nie uciągnie.
  • #7 10289280
    drspa3
    Poziom 11  
    fiend_ napisał:
    Jak nie będziesz podkręcał, to będzie ok. Ale nawet nie ruszaj napięć, bo spalisz płytę. MSI AM3 mają tragiczne mofsety. Te zasilacze to w większości jednostki, które potrafią uciągnąć 500-550w ale kosztem nieco większych wahań napięć. Takie 500w z allegro to pudełka na buty, nie zasilacze. 200w 90% z nich nie uciągnie.
    A nie może być ocz albo corsair cos kolo 550w?

Akurat w piwnicy znalazlem stary zasilacz takiej samej marki zapomnialem, ze mam jeszcze drugi i ide zakladac potem dam wykresy z occt power supply, bedziecie uprzejmi mi sprawdzic?

Jeszcze jedno pytanie jesli uwazasz ze msi maja tragiczne mosfety to jaka plyte glowna polecasz?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nowego zasilacza do swojego komputera po awarii obecnego. Wskazano na zasilacz Chieftec, ale pojawiły się sugestie dotyczące innych modeli, takich jak OCZ SXS II, XFX Core, Antec VP-450, Corsair CS430 oraz Aerocool 450. Użytkownik ma budżet do 300 zł i obawia się, czy zasilacze o mocy poniżej 500W będą wystarczające dla jego konfiguracji. W dyskusji podkreślono, że zasilacze o mocy 500W mogą mieć wahania napięcia, a płyta główna MSI 760GM-P33 może być problematyczna przy podkręcaniu procesora. Użytkownik rozważa również wymianę płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA