logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem DC -> PLC Ge Fanuca, odczytanie adre

ZiggyMayla 07 Lis 2009 21:03 2655 5
  • #1 7229060
    ZiggyMayla
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    robię projekt na stanowisku wyposażonym w :
    GE Fanuc PAC Systems RX3i + GE Fanuc VersaMax + slinik DC 24V + Proficy Machine
    i mam problem z odczytaniem adresów, aby sterować silnikiem. Mam mniejsze/większe pojęcie o PLC, ale w sensie teoretycznym, potrenowałem trochę na LD w programie LOGO!. W programie Proficy Machine zdefiniowałem moduły I/O, zasilacz, PLC. Ale jak próbuje napisać prostą formułkę typu styk otwarty z WE i cewka na WY to nie działa, bardzo proszę o jakieś sugestie, rady gdzie mogę ewentualnie doczytać, doszkolić się. Mam dokumentację poszczególnych urządzeń, ale nie za bardzo potrafię ją rozszyfrować w sensie odczytania wartości bitów sterujących.
  • #2 7229442
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    Podaj dokładne informacje o konfiguracji urządzeń (typy i kolejność modułów itd.) i wklej swój projekt z Proficy.
  • #3 7230674
    gigipawel
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    GE Fanuc PAC Systems RX3i zależnie od konfiguracji sprzętowej i software adresy początkowe mogą rożnie się zaczynać. Jeżeli masz Ethernet to pierwsze 80 wejść zajmuję obsługa tego zdarzenia. Sprawdź w konfiguracji sprzętowej.

Troszkę przesadzona ta konfiguracja bo moduł wyjść szybkich żeby zastosować sterowanie PWM w tych jednostkach,będą kosztowały tyle co małe Micro. Wystarczyło by Micro 28 do jakiegoś średniej wielkości projektu. Ja w domu robię to na Nano 10 punktowym.

Jeżeli masz możliwość zmień konfiguracje na Micro dużo łatwiej obsłuzysz PWM.
  • #4 7231985
    ZiggyMayla
    Poziom 10  
    Niestety ale nie mam takiej możliwości, pracuje na tym co mam:/. Na razie przesyłam tylko taką fotkę, w pn wieczorem prześle, więcej fotek z samego projektu. Wielkie dzięki za chęci udzielenie pomocy!!!
    Sterowanie silnikiem DC -> PLC Ge Fanuca, odczytanie adre
  • #5 7232166
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    Cytat:

Ale jak próbuje napisać prostą formułkę typu styk otwarty z WE i cewka na WY to nie działa

Czy RX3i ma moduły we/wy cyforwych, czy sygnały podłączone są do modułów zdalnych we/wy VersaMax?

Żeby pomóc z konfiguracją potrzebuję oznaczeń wszystkich modułów (np. IC200MDL841 itp.), ich kolejności montażu oraz backup projektu Proficy (File->Close Project, File->Backup..., utworzy plik *.zip)
  • #6 7238919
    ZiggyMayla
    Poziom 10  
    Witam,
    od razu dziękuję za chęć udzielenia pomocy i proszę o pomoc w zrozumieniu działania stanowiska.
    *fotki przedstawiają moduły, schemat LD oraz adresy
    Byłem dzisiaj w lab. i udało mi się odpalić silniczek, w LD zrobiłem mały kod z adresami (niestety ale skorzystałem ze schematu...ale zrobiłem to celowo bo bardzo zależy mi na tym, aby to zrozumieć:) ).
    Według tego co udało mi się załapać to SIMODRIVE POSMO posiada pewne adresy I/O analogowych, widoczne na zdjęciach, i nimi dowolnie w podanym zakresie mogę się posługiwać w LD (konfigurując też wcześniej zmienne z tymi adresami).
    Chciałbym jeszcze dodać, że komunikuje się po Profibusie DP, czyli wiadomości się przesyłane po przez ramki.
    Mam też parę pytań:
    1) Czy zawszę musi być wykorzystana zmienna "plc_power", i do jakiego urządzenia w modułach należy jej adres, do PLC czy modułu I/O VersaMAX?
    2) Schemat LD przedstawia w danej chwili działający układ, co oznacza liczba 527, jak wezmę stop to znika.
    3) Schemat LD: w MOVE_INT ta liczba 15 przedstawia tablicę bitów, ale na jakiej zasadzie jest przenoszona do zmiennej m1_stw %AQ0007, czy liczba 15 przedstawia kod 0,1?
    4)Schemat LD: jak włączam obracanie się w lewo to najpierw ustawiam bit m1_stw o numerze IN 10, a potem zeruje bit o numerze IN 9, czy tak to działa i bardzo bym prosił o wyjaśnienie tej procedury.
    Załączniki:
    • fotki.rar (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA