logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECHNICS SA-AX720 - Amplituner nie włącza się, dioda STANDBY gaśnie po POWER

Telo 03 Sty 2003 21:39 2614 4
REKLAMA
  • #1 75254
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2276
    Mam w naprawie amplituner SA-AX720 nie załącza się dioda od STANBY się świeci i po nacisnięciu POWER gaśnie(czerwona) i nic po za tym nie działa nie słychać charakterystycznych odgłosów przełączenia przekaźników i nie świeci żadna dioda świecącą i wyświetlacz też martwy.Po pomiarach stwierdziłem ,że +5V jest ale po za tym nie wiem gdzie jeszcze mają być jakie napięcia.Proszę o jakieś porady, może ktoś miał doczynienia z tym modelem.
  • REKLAMA
  • #2 75574
    FrankOz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Sprawdz czy trafo glowne na pierwotnym czy nie ma przerwy (to jest nejczestrza przyczyna takiego zachowania), jesli ma poszukaj termika i go zewrzyj.
  • REKLAMA
  • #3 75876
    Telo
    Serwisant RTV
    Na trafie głównym po wtórnej nie mam napięć zmiennych, ale obok trafa jest chyba od niego przekaźnik, który powinien zadziałać jak się nacisnie przycisk POWER STANDBY a tu jest kompletna cisza,ale sprawdzę i tak czy pierwotna strona trafa nie ma przerwy.Mały transformatorek podaje napiecia z niego mam chyba +5v.Znalazłem schemat w sieci ,tylko nie mogę go sciągnąć bardzo mały transfer,jakiś rosyjski serwer.
  • REKLAMA
  • #4 75938
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    To 5V to pewnie jest do sterowania układu załączania POWER przez procesor.A czy na stykach roboczych przekaźnika masz z jednej strony ~220V ?. Jeśli tak to spróbuj zewrzeć je.
  • #5 77237
    Telo
    Serwisant RTV
    Amplituner naprawiony była przerwa na złączu CN901 pin 10 RELAY.Było tak jak myślałem mały transformatorek dawał +5V a z procesora było sterowanie przez przekaźnik na główny transformator .
REKLAMA