logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-AX730 - Amplituner Technics SA-AX730 brak dźwięku

chalupka1980 14 Sty 2021 10:55 798 12
  • #1 19182432
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Wpadł mi w łapy fajny amplituner Technics sa-ax730 z systemem sorround. Wszystko w nim funkcjonuje prawidłowo, gra na słuchawkach, ale na gniazda głośnikowe nie podaje sygnału -sprawdzone na wszystkich możliwych wyjściach. Na panelu jest przełącznik sekcji głośników A i B. Próbowałem zmieniać te ustawienia, bez rezultatu. Mam istotne pytanie: pamiętam, że we wzmacniaczach Trchnicsa podczas przełączania tych sekcji było słychać kliknięcie przekaźnika odpowiedzialnego za ich uruchomienie. Czy w tym amplitunerze też tak powinno być? Podczas przełączania nic nie słychać.
  • #2 19182685
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2654
    Sprawdź zasilacz i końcówkę (generator, oscyloskop). Wtedy będziesz miał wszystko na talerzu.
  • #5 19182966
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    CYSEWSKI EUGENIUSZ napisał:
    Gniazdo słuchawkowe

Tak jest. Ja bym od tego zaczął. Kto wie czy nie jest zblokowane.
  • #6 19183559
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1960
    chalupka1980 napisał:
    Czy w tym amplitunerze też tak powinno być? Podczas przełączania nic nie słychać.

Tak, przekaźniki powinny kliknąć. Jeśli tak się nie dzieje należy sprawdzić dlaczego układ zabezpieczeń nie dopuszcza do załączenia przekaźników.

rimot napisał:

Gniazdo słuchawkowe

Tak jest. Ja bym od tego zaczął.

A ja nie. Ja bym zaczął od spojrzenia w schemat zanim coś napiszę.
    rimot napisał:
    Kto wie czy nie jest zblokowane.

Ten wie, kto spojrzał w schemat i kto poczytał to co autor napisał.

sprawdż przekażniki najlepiej podać nap. na cewkę i sprawdzić wartość oporową .

Po co? Nagle wszystkie przekaźniki się uszkodziły? Czy nie będzie bardziej rozumnie zająć się układem który steruje tymi przekaźnikami?
    Gniazdo słuchawkowe ,

Po co? Na słuchawkach gra poprawnie
  • #7 19183601
    rimot
    Poziom 29  
    rimot napisał:
    Kto wie czy nie jest zblokowane.

SlawekKedra napisał:
    Ten wie, kto spojrzał w schemat

Racja, na schemacie od razu widać fizycznie zablokowane gniazdo słuchawkowe. Ale jako, że bardzo pomogłeś Autorowi, nasze sugestie pewnie są zbędne.
  • #8 19183605
    CYSEWSKI EUGENIUSZ
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    sprawdż jeszcze nap. na cewkach przekażnika tych od głośników

Dodano po 5 [minuty]:

zgadzam się -schemat to podstawa sprawdz napięcia
  • #9 19183640
    starszy52
    Poziom 9  
    Zabezpieczenie nie pozwala włączyć wyjść głośnikowych, gdy na którymkolwiek wyjściu z wzmacniaczy mocy jest napięcie stałe.
    Jeżeli umie się Pan posługiwać multimetrem, to najpierw sprawdziłbym czy na stykach czynnych przekaźników głośnikowych nie ma napięcia stałego, jeżeli będzie to prawdopodobnie uszkodzenie pozostałych kanałów, nie L i R Front, bo na tych grają słuchawki.
  • #10 19184414
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Serdecznie dziękuję za podpowiedzi -jesteście wspaniali. Oczywiście, na pewno poradzę sobie z ustaleniem przyczyny -istotne dla mnie było to, czy przy przełączaniu torów słychać pracę przekaźników. Teraz będę szukał przyczyn.
  • #11 19188205
    CYSEWSKI EUGENIUSZ
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Pierwsza sprawa. Sprawdz nap. na wszystkich tranzystorach mocy. To jest podstawa .
    Możliwe że jeden z kanałów żle pracuje .
  • #12 19188231
    rimot
    Poziom 29  
    Sprawdz nap. na wszystkich tranzystorach mocy

Przecież tam siedzą RSN3305-p
  • #13 19188306
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1960
    To jest podstawa .

Podstawa to jest spojrzenie w schemat zanim się coś napisze, np. głupoty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Technics SA-AX730, który działa poprawnie na słuchawkach, ale nie podaje sygnału na gniazda głośnikowe. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie zasilacza, przekaźników oraz napięcia na cewkach przekaźników głośnikowych. Wskazano, że układ zabezpieczeń może blokować wyjścia głośnikowe, jeśli na którymkolwiek z wyjść wzmacniacza mocy występuje napięcie stałe. Użytkownik potwierdził, że istotne dla niego było, czy przy przełączaniu sekcji głośników słychać kliknięcie przekaźników, co nie miało miejsca. Wskazano również na konieczność analizy schematu urządzenia w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA