logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD95427 MDPNA 220 - brak sygnału GPS po resecie i konfiguracji portów

picia22 09 Lis 2009 14:06 6752 8
REKLAMA
  • #1 7236156
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Urzadzenie po resecie, i ponownym ustawieniu gps nie widzi satelit,porty ustawiłem i widzi urządzenie ale brak sygnału, sprawdzałem na różnych mapach

model mdpna 220
  • REKLAMA
  • #2 7270409
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Odpal SirfTech_v128.exe albo SirfGPSTweaker.exe (sa w zalaczonej paczce!!) -za ich pomoca nie tylko znajdziesz na jakim porcie podany jest sygnal z anteny, na jakiej predkosci, ale takze w jakim TRYBIE - moze chodzi Tobie w SIRF, zamiast w MNEA?

Moderowany przez marek216:

Proszę nie żebrać o punkty w postach :!:

Załączniki:
    • zz-sirf-set.zip (799.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 7270511
    picia22
    Poziom 27  
    to juz wiem na jakim porcie, działało mi to do pierwszego resetu mapa się zawiesiła teraz niestety nie działa widzi mi odbiornik ale niema sygnału tak jak bym był w pomieszczeniu podłączyłem nawet zewnętrzna antenę i nic.Sprawdzałem na IGO Automapa i tomtom oraz sprawdzałem różne ustawienia prędkości ale wykrywa odbiornik tylko na jednej
  • REKLAMA
  • #4 7271077
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1007
    Wiec zalaczonym programem mozesz sprawdzic, w jakim MODE otrzymujesz dane GPS. poza tym, mozesz tez sprawdzic czy wogole je otrzymujesz na ustawionym porcie.

Sugeruje czytac moje wiadomosci uwaznie i do konca.
    W jakim trybie otrzymujesz dane GPS - SIRF czy NMEA ?
  • #5 7272993
    picia22
    Poziom 27  
    typ nmea
    port 2
    sped 4800
    wykrywa go automapa ale brak sygnału
    sprawdzałem na zewnetrznej antenie tak samo
  • #6 7273045
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Jeśli na zewnętrznej antenie też nie łapie to problem jest z modułem.
  • #7 7273954
    picia22
    Poziom 27  
    pytanie tylko co sie stało i dlaczego, skoro działał,nie wierze że powodem uszkodzenia się modułu był reset ,ale chyba kolega ma racje, rozbiorę i zlukam co się stało
    dzięki za porady.
  • REKLAMA
  • #9 7351847
    picia22
    Poziom 27  
    no własnie obejrzałem i przylutowałem cała płytkę od gps, jeśli by była uszkodzona to by nie znalazł gps w ogóle jako urządzenia, ale urządzenie widzi ale nie ma sygnału wy lutowałem nawet antenę i podpiąłem zewnętrzna nic to nie dało,

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada urządzenie Medion MD95427 MDPNA 220, które po resecie i ponownym skonfigurowaniu portów GPS nie wykrywa sygnału satelitów, mimo że odbiornik jest widoczny na porcie COM2 z prędkością 4800 bps i trybem NMEA. Próby użycia zewnętrznej anteny oraz testy na różnych programach nawigacyjnych (iGO, Automapa, TomTom) nie przyniosły efektu – urządzenie wykrywa odbiornik, ale nie odbiera sygnału GPS. Zalecane było użycie narzędzi SirfTech_v128.exe lub SirfGPSTweaker.exe do sprawdzenia portu, prędkości i trybu pracy (SIRF vs NMEA). Użytkownik potwierdził, że tryb to NMEA, port COM2, prędkość 4800, jednak brak sygnału utrzymuje się. Wskazano, że brak sygnału nawet przy zewnętrznej antenie sugeruje uszkodzenie modułu GPS. Inny użytkownik zgłosił podobny problem w modelu 300, gdzie urządzenie wykrywa GPS, ale nie łapie sygnału satelitów. Próby przylutowania modułu i anteny nie rozwiązały problemu, co potwierdza podejrzenie uszkodzenia modułu GPS mimo wykrywania urządzenia przez system.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA