logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mikrofalówka Zelmer 29Z010 - działa, ale nie grzeje jedzenia, co sprawdzić?

adamek85 10 Lis 2009 23:57 47269 7
REKLAMA
  • #1 7243354
    adamek85
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Mam problem z kuchenką mikrofalową Zelmer 29z010. Chodzi o to że po prostu przestała grzać, tzn odgrzewałem sobie obiadek a później chciałem sobie kolacyjkę odgrzać i już nic z tego wyciągnąłem zimne jedzenie. Wszystko pracuje: wentylator chodzi, talerz się obraca, żarówka świeci a jednak nie grzeje. Co może być problemem da radę samemu znaleźć usterkę? Grill grzeje normalnie. Tylko właśnie fal brakuje. Nigdy nie pracowała pusta anie nie miała wkładanych żadnych metalowych elementów. Po zdjęciu obudowy nie widać nic przepalonego ani nic nie śmierdzi.
    Schemat:
    Mikrofalówka Zelmer 29Z010 - działa, ale nie grzeje jedzenia, co sprawdzić?
    Wnętrze:
    Mikrofalówka Zelmer 29Z010 - działa, ale nie grzeje jedzenia, co sprawdzić? Mikrofalówka Zelmer 29Z010 - działa, ale nie grzeje jedzenia, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7243733
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Sprawdź bezpiecznik znajdujący się,bodajże,w plastikowej obudowie obok kondensatora.Przy okazji sprawdź diodę będącą zaraz obok.TYLKO UWAŻAJ NA SAM KONDENSATOR,MOŻE BYĆ NAŁADOWANY I PORAZIĆ PRĄDEM!
  • REKLAMA
  • #3 7244755
    adamek85
    Poziom 11  
    Już jestem bliżej, akurat dzisiaj święto to ni9czego się nie dowiem a nie chcę podłączać na krótko z pominięciem bezpiecznika.
    Tak był spalony. Wielkie dzięki pudzianowski za naprowadzenie mnie na to. Ale tak bez powodu się spalił? Czy może jakaś przyczyna tam jest jednak?
    A w jaki sposób sprawdzić tą diodę? jej oznaczenie to CL01 -12 RG701
    sprawdzałem omomierzem (miernik uniwersalny) i bez względu na to czy kable są przykładane w kierunku przewodzenia bądź przeciwnym nie pokazuje żadnej rezystancji (zakres do 2 M om)
    Ewentualnie co jeszcze można pomierzyć? Jutro szukam bezpiecznika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7244864
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Bezpiecznik mógł sie spalić sam z siebie częsta przyczyna, a jeżeli pali natychmiast następny to wynikiem tego jest wtedy awaria trafo,diody itd,w zespole WN.
    Dioda wysoko napięciowa trudna do pomiaru multimetrem.
  • REKLAMA
  • #5 7244923
    adamek85
    Poziom 11  
    a w jaki sposób można sprawdzić tą diodę? podpinając w szereg żarówkę i podłączyć do sieci? zamienić można potem polaryzację diody w tym połączeniu? (gdzieś czytałem o takim podłączeniu ale chciałbym się najpierw upewnić)
  • #7 7247069
    adamek85
    Poziom 11  
    Ok problem rozwiązany, włożyłem na próbę zwykły szklany bezpiecznik 1A bo akurat taki miałem pod ręką i wszystko jest ok. Mikrofala grzeje. Jutro szukam wysokonapięciowego bezpiecznika. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i za naprowadzenie mnie na usterkę.
  • #8 19067726
    adamek85
    Poziom 11  
    Błahostka - po prostu wymiana bezpiecznika rozwiązała problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z mikrofalówką Zelmer 29Z010, która przestała grzać jedzenie, mimo że wentylator działa, talerz się obraca, a żarówka świeci. Po zdiagnozowaniu, okazało się, że przyczyną usterki był spalony bezpiecznik. Użytkownik wymienił go na zwykły szklany bezpiecznik 1A, co przywróciło funkcjonalność urządzenia. W dyskusji poruszono również kwestie sprawdzania diody oraz potencjalnych przyczyn awarii, takich jak uszkodzenie transformatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA