logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 795 - wypukła górna krawędź ekranu, czy to wada?

olo m. 28 Cze 2004 01:50 1568 6
REKLAMA
  • #1 715077
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Brat zakupił nowy monitor daje sie na nim zauważyć nie całkiem prostą górną krawedz ekran (wypukłość do srodka ) regulacja nic nie daje .
    Zastanawiam sie czy to normalne w monitorach z kineskopami easy flat,
    czyjednak nie do końca jest sprawny.Dzieki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
    olo(_at_)eia.pl
  • REKLAMA
  • #2 715141
    KoMar75
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam ten sam dylemat ale w monitorze MAG 796PF2 - nie do końca równa górna i dolna krawędź obrazu. Dziwne ale zmieniając odpowiednio w górę lub w dół wysokość głowy względem ekranu krawędzie jakby prostują się. Podobno w tym monitorze też jest montowany kineskop samsunga.
  • REKLAMA
  • #3 715647
    sdzyx
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    no niewiem czy tak normalne nie wydaje mi sie ze tak powinno byc bo w kilku modelach mialem niemal idealnie prostą...ale to jest samsung.wiec nie mozna za wiele wymagac....
  • REKLAMA
  • #4 715709
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    witam. ja mam samsunga sync amster 753Df i byłem z niego zadowolony przez 4 lata, bo tyle go mam. mam w lewym dolnym rogu nierównosc nie do ustawienia w menu od nowosci. brakuje mi ok 1mm do idealnego rogu wiec taka usterka to nic w porównaniu z nierówna góra. ale nie o tym chciłałem napisac. Trzeba bardzo uwazac przy czyszczenmiu tych nieszczęsnych samsungów, chodzi mi o kinol. ja zadrapałem w 2 rogach górnych ekranu i miałem ryske niewidoczną wielkosci 1na1mm. i w końcu z tego mam plamu wielkosci 2 na 3cm 8O poprostu jak sie zarysuje to juz odpada samo warstwami. niewiem jak w nowszych SZAJSUNGACH, moze ta powłoke poprawili na twardszą. :?
  • #5 716614
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    syncmastery od zawsze były nieudanš seriš...nie trafiłem jeszcze dobrego egzemplarza zwłaszcza jeżeli chodzi o zniekształcenia obrazu.
    co do przyczyny - zazwyczaj kondensatory od geometrii,nie mierzyć tylko wymieniać na nowe.
  • #6 716853
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Monitor jest dopiero co kupiony na gwarancji zresztą nie wygląda na usterke nie jest to aż tak widoczne.Bardziej chodziło mi o potwierdzenie ze Easyflaty tak mają czyli taka nie doróbka technologiczna.
    Po prostu "ten typ tak ma"
  • REKLAMA
  • #7 716918
    KoMar75
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A czy jest możliwość w tego typu monitorach korekcji zniekształceń poziomych (tzn wklęsłości lub wypukłości nap górnej krawędzi). Chodzi mi o jakiś tryb serwisowy lub regulację w elektronice za pomocą potencjometrów lub czegoś w tym rocaju. Może pytanie brzmi głupio ale prozę owyrozumiałość bo specem w tym temacie nie jestem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wypukłej, nie do końca prostej górnej krawędzi ekranu w monitorze Samsung 795 z kineskopem Easy Flat. Użytkownicy zauważyli podobne zniekształcenia w innych modelach, m.in. MAG 796PF2 oraz SyncMaster 753Df, gdzie regulacje obrazu i ustawienie pozycji głowy mogą częściowo korygować efekt. Wypukłość krawędzi nie jest jednoznacznie uznawana za wadę fabryczną, lecz raczej cechę charakterystyczną dla tej technologii kineskopów Easy Flat. Wskazano, że zniekształcenia obrazu mogą wynikać z uszkodzonych kondensatorów odpowiedzialnych za geometrię, które należy wymienić. Poruszono także problem delikatnej powłoki kineskopu Samsung, podatnej na zarysowania i łuszczenie się warstw. Pytano o możliwość serwisowej korekcji zniekształceń poziomych za pomocą potencjometrów lub trybu serwisowego, jednak nie uzyskano jednoznacznej odpowiedzi. Ogólnie monitor jest nowy i objęty gwarancją, a wypukłość górnej krawędzi traktowana jest jako cecha technologiczna, a nie usterka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA